🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в област Кърджали: Мини, хидравлика и строителство

Няколко гиганта в област Кърджали оглавяват класацията на топ 100 фирмите по приходи, но след това приходите на компаниите са в далеч по-малък мащаб

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може би има две основи тенденции, които изпъкват, когато се погледнат класацията на 100-те най-големи компании в област Кърджали и данните за икономическите отрасли в региона. Първият е, че има само две компании, които се водят "големи", като за сравнение в съседно Хасково те са три, а в Смолян дори няма нито една. Така става ясно, че Южна България не е само бумтящият Пловдив и Бургас, където впрочем има цели 11 големи компании. Втората открояваща се тенденция е, че голяма част от компаниите са собственост на чужденци. Първите три са част от международни корпорации, редица по-малки фирми са притежание на турски или дори гръцки граждани

В двете големи компании в Кърджали, които са именно "Теклас България" и "Дънди прешъс метълс Крумовград", работят близо 3000 души, а приходите им са над 818 млн. лв.

Водещ в региона е секторът на преработващата индустрия, чиито приходи са близо 930 млн. лв. и в него работят 11 хил. души. Най-големите сегменти в този вид индустрия са химията с 56 компании и над 530 млн. лв. приходи, машините с 30 представителя в региона и почти 117 млн. лв. оборот, както и производството на текстил и облекла, където има 116 дружества със 111 млн. лв. приходи за 2020 г.

След преработващата промишленост пък е търговията, а на трето място е характерната за региона добивна индустрия, където приходите за 2020 г. са били над 393 млн. лв. Компаниите, свързани с добив на суровини, са ключови за Кърджалийския регион и почти всички са свързани.

Местните гиганти

Най-голямата компания в област Кърджали е "Теклас България", дъщерна на турската Teklas. Тя произвежда компоненти от каучук, пластмаса и метал за автомобилната индустрия, включително за компании като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault, а отскоро дружеството работи и за електрическите коли на Tesla и изнася за САЩ. Групата увеличава активно производството си, като основната дейност на фирмата в България е именно в Кърджали. Тя обаче има заводи и в други градове в региона - Крумовград и Момчилград, като през 2020 г. завърши и фабрика във Враца, където инвестицията беше 30 млн. лв. Оборотът расте с едва 1.64% през 2020 г. спрямо 2019 г. Toва обаче пак може да се приеме за постижение предвид факта, че през пролетта на 2020 г. автомобилните заводи, чийто доставчик е "Теклас", спряха работа.

Компанията е и внушителен работодател с над 2600 служители. Освен това тя е една от малкото играчи в автомобилните компоненти с повишение на бизнеса през изминалата 2020 г. Печалбата й също е изключително висока - 72 млн. лв.

Интересен факт е, че оборотът на шампиона в Кърджали е цели 110 млн. лв., или над 30% повече от втората фирма в класацията - "Дънди прешъс метълс Крумовград". През това дружество канадската Dundee Precious Metals (DPM) разработва рудника "Ада тепе" край Крумовград.

Всъщност миналата 2020 г. беше беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Общо 118.7 хил. тройунции злато са произведени от рудника "Ада тепе", което е над два пъти повече от предходната година. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август.

Подгласниците

В региона има стабилна традиция в производството на хидравлични цилиндри, помпи и подобни изделия, тъй като е имало държавно предприятие, разпръснато в различни населени места, което впоследствие е приватизирано от различни собственици. Третата компания в класацията например е "Серта България", отново част от международна група, френскатa Serta. Компанията произвежда хидравлични цилиндри. През 2020 г. обаче тя бележи сериозен спад в приходите - близо една трета, като те достигат 65 млн. лв. Въпреки това служителите в компанията са били над 600. През март 2020 г., когато бе обявено извънредното положение в България, заводът временно изпрати служителите си у дома, става ясно от местни медии. Компанията получи субсидия по схемата 60/40 още през май миналата година.

В началото на века френската група Serta придобива базираната в Кърджали фирма "Пневматика" и през 2003 г. създава "Пневматика - СЕРТА". През 2015 г. контролът върху компанията пое американският гигант Matts Holding, който има оборот над 3 млрд. долара на година в сферата на автомобилостроенето и машиностроенето. Справка в Търговския регистър сочи, че 53% дял от българското дружество държи Стив Уонг, изпълнителен директор на Matts Holding.

Четвъртото дружество в топ 100 е "Кяшиф", също производител на хидравлични цилиндри. Нейният собственик, инж. Кяшиф Кяшиф, е започнал кариерата си именно в "Пневматика" в Кърджали, става ясно от публикация в "Капитал". Настоящото му предприятие се отделя от завода, който той е ръководил в Джебел под шапката на "Пневматика" през 90-те години, и той го приватизира. През 2001 г. хидравличната фабриката започва износ из Европейския съюз.

Компанията има оборот почти 50 млн. лв., като през 2020 г. бележи лек спад - 7%, както и печалба 1.65 млн. лв. Инж. Кяшиф сподели през лятото на 2020 г., че ако не е била кризата покрай ковид-19, вероятно фирмата е щяла да има ръст поне 30% в продажбите.

Освен това и на 25-о място в класацията има компания с такава дейност - "Кирково", фирма, базирана в село със същото име. Дружеството с над 100 служители и бележи незначителен спад - под 1%.

Стръмно нагоре

Eдна от най-растящите компании е "Термал интернешънъл" (6), която е фирма за производство на електронни компоненти и запалителни системи за газови печки.

Компанията най-вероятно е семейна, тъй като тримата й собственици са турските граждани Йозхан, Йозлем и Мехмет Огузман. През 2020 г. производителят бележи ръст 2.7 пъти, като приходите на фирмата порастват от близо 7 млн. лв. до над 25 млн. лв.

Другата растяща фирма, близо 5 пъти, е "Панорама парк" - от 1.85 млн. лв. до 10.8 млн. лв. през 2020 г. Половината дял е собственост на "Герт груп", а другата - на "Сенстрой". Последната е регистрирана в Джебел и самата тя е на 17-о място сред най-големите компании в област Кърджали. Крайните физически собственици са Тунджай Бахри Гюлер и Сенай Ремзи Тасим.

Компанията е инвеститор в затворени жилищни комплекси в Пловдив, Джебел и Кърджали. Именно в Кърджали фирмата е разпродала над 200 жилища според интервю на Тунджай Гюлер пред местния сайт 24rodopi. В Пловдив изгражда два жилищни комплекса в район Западен - "Панорама парк Запад" и "Панорама парк Изток" - в зоната около мол "Галерия". Подготвя и строителството на други в централна градска част и район Южен. Иначе "Герт груп" е позната в Южна България като редовен победител в общински търгове за ремонти.

В топ 100 на фирмите в Кърджалийския регион попадат цели 17 строителя, но почти всички са по-малки и непознати на национално ниво.

Кърджалийските строители

Освен инвеститори в сградно строителство тук има и други компании от бранша, които се справят добре, особено предвид факта, че секторът беше от най-малко засегнатите от пандемията. В област Кърджали има 437 строителни фирми през 2020 г., които са акумулирали 247 млн. лв. приходи и над 17 млн. лв. печалба. Със своите близо 3400 служители това е и третият сектор по брой работни места.

На 7-о място в топ 100 в региона например е "Пътстройинженеринг", регистрирана в село Груево, която расте с над 70% до над 25 млн. лв. Компанията се свързва с Румен Гайтански-Вълка от години. През пролетта на 2021 г. фирмата смени собствеността си уж, но продължава да личи тази свързаност, пише "Капитал". Освен това дружеството получи 150 млн. лв. заем от Българската банка за развитие. През последните години компанията изпълнява основно обществени поръчки в общините Крумовград и Кърджали.

Най-динамичната малка или средна компания за област Кърджали също е строителна - "Нар" (12). Компанията расте с почти 80% през 2020 г., като приходите й достигат близо 15 млн. лв. Двамата собственици с равен дял са Лютви Селим Али и Нурташ Юсеин Юсеин.

Базираната в Момчилград фирма се занимава както с инфраструктурно строителство, така и строи жилищни сгради в София - в кварталите "Малинова долина" и "Горубляне".

Първа копка, втора копка

Освен гиганта "Дънди прешъс метълс Крумовград" в Кърджалийския регион оперират още няколко компании в сектора на добива на суровини. На пето място в топ 100 на най-големите компании в региона е "Горубсо - Кърджали". Дружеството има приходи близо 269 млн. лв. през 2020 г., като расте с почти 9% през пандемичната година. През ноември 2020 г. златодобивната компания "Горубсо - Кърджали" е придобила малък дял в канадската Velocity Minerals, която проучва и разработва проекти за добив на злато в Югоизточна България. Самата компания "Горубсо - Кърджали" е приватизирана през 1999 г. от работническо-мениджърско дружество. Мажоритарен собственик с 89.4% в момента е "Галенит", в което малко над половината акции държи изпълнителният директор Живка Ковачева, а останалите са разпределени между други физически лица.

Самата "Галенит" е на 8-о място в топ 100 в област Кърджали. В топ 50 има още една компания в сектора - "Тинтява експлорейшън", която е свързана с "Галенит" и чийто съсобственик е именно Ковачева.

Друга фирма, който се занимава с добив, е "Имерис минералс България" (11), която има над 170 млн. лв. приходи и ръст 6%. Дружеството е част от международната Imerys, чийто изпълнителен директор Алесандро Даза е посочен в Търговския регистър като действителен собственик на българското дружество. Компанията в Кърджалийския регион се занимава с добив и преработка на бентонит, перлит и зеолит.

Производствата

Въпреки по-малкия мащаб на фирмите в Кърджалийския регион все пак има няколко производства. "Сигнод България", (18) която до септември 2020 г. се е казвала "Халоила България", е част от голяма група за индустриални опаковки и има над 11 млн. лв. оборот. "Елванлар България" (20) пък произвежда части за автомобилни флуидни системи за автомобилната индустрия. Собствениците са Текин и Иляс Елван. Компанията има заводи и в Турция. И двете компании бележат спад около 1 - 11% през пандемичната 2020 г. спрямо предходната.

Най-голямата компания в сектора "Текстил и облекло" в Кърджалийски регион - "Пчела" (24), с 247 служители и 9.85 млн. лв. приходи, е собственост на гръцкия гражданин Димитриос Петсас. Друга фирма, "Шахинлер - България", която попада на 26-а позиция, също като "Пчела" бележи спад през 2020 г., но е по-голям - близо 25%., като стига до 8.9 млн. лв. Компанията се занимава с производство на трикотажни изделия, лазерно изрязване на апликации и бродерия. Дружеството е част от огромния турски холдинг Sahinler, който се занимава с редица различни дейности.

Реално половината текстилни фирми в топ 100 в област Кърджали все пак са успели да пораснат, макар и леко, което дава повод за оптимизъм за настоящата 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар