🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът на хуманитарната гимназия в Пловдив: как не се прави обществена поръчка

Eдин ремонт, за който държавата отдели 4 млн. лева, а общината сметна 8 млн. лв., в крайна сметка ще бъде направен за почти 13.5 милиона лева

До момента в емблематичното за Пловдив училище са правени единствено аварийни ремонти
До момента в емблематичното за Пловдив училище са правени единствено аварийни ремонти
До момента в емблематичното за Пловдив училище са правени единствено аварийни ремонти    ©  Антон Чепилски
До момента в емблематичното за Пловдив училище са правени единствено аварийни ремонти    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Община Пловдив получи 4 милиона лева за ремонта на едно от най-старите си училища от държавата.
  • През март изчисленията за ремонта сочеха, че той може да бъде направен за около 8 милиона лева
  • Пазарно проучване само с 1 фирма, свързана с "Трейс", показа с 50% по-висока оферта, а в крайна сметка поръчката беше пусната на 13.4 млн. лв.

Сто тридесет и седем години след създаването й хуманитарната гимназия в Пловдив е на път да получи своя дълго чакан реставрационен ремонт. След дългогодишни спорове и много прехвърляне на топката в края на август беше пусната обществена поръчка за избор на строител, за която може да се кандидатства до 19 септември. Поръчката обаче не беше пусната нито от МОН, нито от самото училище, а от района, в който то се намира. И както "Капитал" разбра, е направена по такъв начин, че е буквално урок как не се прави добра обществена поръчка, ако искаш да получиш качество на добра цена. Което очевидно не е целта.

Защо е нужен ремонтът

Логично век и половина след създаването му огромното и впечатляващо училище на брега на Марица (едно от най-старите в Пловдив и в страната) се руши. Течове, мухъл и изронена мазилка по фасадата - така в най-общи линии изглежда сградата, в която се помещават две общински училища - основно училище и гимназия, с общо 2000 ученици и 150 учители.

Още през януари 2018 г. всички отговорни институции, вкл. Министерството на културата и община Пловдив, са сигнализирани за състоянието на училището от инициативна група от родители. През 2019 г. самото Министерство на културата излиза със становище, че сградата е опасна за децата. Още същата година общината осигурява средства в размер на 100 хил. лв. и провежда обществена поръчка за избор на проектант за ремонта, като договорът е сключен почти година по-късно - в края на 2020 г., а проектът е готов в началото на 2021 г. Проектант е пловдивската фирма "Кинекс", а стойността на договора е 76 хил. лв. (без ДДС).

Оттогава близо година и половина са текли съгласувателни процедури, вкл. и одобрение от НИНКН, което едва тази година приключи, след което беше издадено и разрешение за строеж от общината през април. Проектът засяга реконструкцията на знаковото училище и прилежащите му части - двора и оградата.

През март от общината бяха направени и количествено-стойностни сметки и стана ясно колко пари ще струва ремонтът на сградата - 8 млн. лв., като впоследствие сумата е проверена от Министерството на финансите и от независими експерти и е определено, че в нея е заложен резерв от около 20% заради динамиката на пазара.

Пловдив не залага пари

На фона на цялата тази подготовка изненадващо общината не предвижда никакви пари за този ремонт тази година. Това, припомняме, е град, който може да си позволи да отдели близо 45 милиона лева за строителство на стадиони и 9 милиона лева за грандиозни инфраструктурни пробиви до реката.

Разрешението за строеж беше издадено през април - тъкмо когато бе приет и общинският бюджет. Въпреки това и въпреки сериозната наложителност на ремонта средства в бюджета не бяха заделени. По думите на Веселина Александрова - общински съветник от "Демократична България", бюджет е изготвен още в края на миналата година и за да се включи в тазгодишния ремонт на гимназията, е трябвало да се извади от капиталовата програма друг проект на сходна стойност и заради това от общинската администрация са отхвърлили подобно предложение.

Това обаче не изглежда да е единствената причина. Самият кмет Здравко Димитров постави под съмнение готовността на общината да съфинансира този проект. На въпрос на "Капитал" дали местната управа предвижда да отдели средства за сградата той остро хвърли топката към управляващата доскоро партия: "Нали "Продължаваме промяната" обещаха, че ще има средства. Нека да си изпълнят те ангажимента и каквото трябва ние ще добавим."

По думите на Росен Костурков, депутат от ПП в последното НС, общината не е демонстрирала кой знае какъв интерес: има депозирано само едно писмо - до Министерския съвет, в което не става ясно откъде и в какъв размер се искат средства, както и за какво. Едва през юли 2022 г. бившият министър на културата Атанас Атанасов обяви, че държавата ще отдели пари за ремонта на училището, както и за концертната зала в града. Половината от парите - 4 млн. лв., ще бъдат преведени още в рамките на тази година, за да стартира процедурата.

Кой дава и кой раздава парите

Интересно е защо при две отговорни министерства и едно училище парите за ремонта се решават от един пловдивски район.

Отговорът е в проекта, одобрен от НИНКН. Само с такъв проект може да се случи ремонтът, а този проект е с автор районната администрация, която е и принципал на училището въпреки явното му неглижиране през годините.

Парите обаче не се осигуряват от района. Така, от една страна, Министерството на културата осигурява 2.8 млн. лв., тъй като сградата е паметник на културата от национално значение. От друга страна, МОН като отговорно за училището ведомство е отпуснало средства в размер на 386 хил. лв. за ремонт на покрива, които са преведени директно по сметката на училището. Това е част от общата сума 1.2 млн. лв., която следва да се преведе на няколко транша.

По думите на районния кмет Георги Стаменов до момента на сметката на района, който е и възложител по поръчката, са преведени 1.8 млн. лв., като останалите предстои да се преведат при започване на строителните дейности.

Причината да не се преведе цялата сума за ремонта наведнъж в рамките на тази година е, че ако се осигурят всички средства и общината не успее да ги усвои, ще трябва да връща пари на държавата. Осигурените 4 млн. лв. от двете ведомства се очакваше спрямо първоначалните сметки да стигнат за ремонта на сградата, а останалите догодина да са за оградата и двора.

Проучване на пазара, или по-скоро проучване на един

Пуснато е пазарно проучване по Закона за обществените поръчки, посредством което да се прецени дали изчислените през март 8 млн. лв. отговарят на настроенията на строителите към момента.

Консултациите, чиято цел е да проверят какво мисли строителният пазар за този ремонт, завършват само с една оферта. "Капитал" има достъп до документацията и може да потвърди, че офертата е на "Смарт билд дигитал". Фирмата е с предходно име "Трейс Своге" и с едноличен собственик и управител Стела Петрова Петрова-Манева, която управлява и две от другите териториални дружества на "Трейс" в Бургас и Ямбол.

Фирмите от групата на "Трейс" са добре познати в Пловдив: те строят Околовръстното, както и пробива под жп гарата в града, метрото в София, участъци от АМ "Тракия" и ред други проекти, като през 2019 г. "Трейс груп холд" беше първа по приходи с 385 млн. лв. сред строителните компании в страната.

"Смарт билд дигитал" подават оферта с цели 50% по-висока от направените КСС-та - от 8 млн. лв. на 12.8 млн. лв. Офертата липсва в електронната система на обществените поръчки, но кметът Георги Стаменов я потвърди като единствена. По думите му липсата на интерес не е изключение в подобен тип пазарни проучвания. "Лично за мен обяснението е, че това е тежка работа. Трябва да се разгледа цялата документация и да се остойности проектът", обясни той.

Няколко несъгласни

По думите на Росен Костурков първоначалните 8 млн. лв. са проверени както от специалисти от Министерството на финансите, така и от независими експерти и всички са били единодушни, че дори в тях са заложени около 20% резерв, т.е. отчетена е динамиката в цените на строителните материали и сумата е предостатъчна.

Костурков обясни, че въпреки направените сметки те са настояли да бъде проведено пазарно проучване с цел да се свери какво биха предложили строителите.

"Капитал" се допита и до други представители на сектора. Част от тях не пожелаха да коментират. Един от строителите с бизнес в града отбеляза, че така разписан, ремонтът не "може да е за повече от 6 милиона лева и в офертата реалната стойност е удвоена". Собственикът на "Парсек груп" (който също работи в града) Бончo Бонев изрази мнение, че "цената е направена на око, за да има цена" в офертата, и посочи конкретни параметри, чиито цени са силно завишени (напр. латексовото боядисване, ремонта на таван и дограмата, както и настилката на игрищата на двора), като коментира, че дори КСС-тата на стойност 8 млн. лв. са леко завишени.

Така на практика дори завишената първоначална оферта, която е с 4 милиона лева над осигурените пари, е надхвърлена с 50% след пазарните консултации. Новата сума изобщо не е ясно откъде ще бъде осигурена. Това обаче не пречи на община Пловдив да използва подадената оферта и да обяви поръчка, но отново с изненада.

13 милиона не са достатъчни

На 30 август в електронната система за обществените поръчки се появи и дълго чаканата поръчка за ремонт на хуманитарната гимназия. Оказва се обаче, че в поръчката е записана дори още по-висока прогнозна стойност - 13.4 млн. лв. (без ДДС). Причината е, че в тази сума са включени и 10% непредвидени разходи.

"По количествено-стойностни сметки (КСС) е 8 млн. лв., по пазарно проучване е 12 млн. лв. Пуснахме поръчката по пазарното проучване", коментира районният кмет Георги Стаменов, като по думите му по-високата стойност е заложена като индикативна в обществената поръчка, за да е "сигурно, че ще бъде намерен изпълнител".

Така, за 4 месеца - от април до август, сумата за ремонта се покачи с над 5 млн. лв., или с близо 70%. Поръчката ще се реализира при отложено финансиране, каквото законът допуска. Заради липсващите средства в документацията изрично е оставена възможност за прекратяване на договора от двете страни без предизвестие след изтичане на три месеца от сключването му - или иначе казано, средствата, които са налични, могат да бъдат усвоени и ако не се намерят други, договорът да бъде прекратен без възможност за претенции от която и да е от двете страни.

Трудно е да си представим, че няма да се намери изпълнител при тези условия и тази цена.

Нова сграда - по-евтино

В момента има неприключена процедура по избор на изпълнител в още една поръчка - за строежа на нова сграда в същия двор, в която би трябвало да бъдат преместени учениците от основното училище. В поръчката за новата сграда няма нищо изненадващо - пусната е на инженеринг, осигуреното финансиране е държавно и пет от общо шест участника са отстранени, а единственият останал участник логично е и победителят - пловдивската фирма "Ринг-П".

Единственото фрапиращо е, че поръчката от януари т.г. за нова сграда - от проект до ключ, е на стойност 7.2 млн. лв. (без ДДС) - два пъти по-малко от поръчката за ремонт на вече съществуващата сграда.

За момента няма сключен договор с победителя, тъй като има обжалване в КЗК, и въпреки че идейният проект съществува поне от 2019 г., още дълго двете училища ще се помещават в една сграда, което поставя под риск усвояването на средствата от МОН с готов проект в началото на 2023 г. и ще затрудни предстоящия ремонт. В поръчката за ремонта на съществуващата сграда е заложено ремонтът да се извършва непрестанно, когато естеството на работата го позволява, т.е. да има 3 смени по 8 часа всеки ден от седмицата, вкл. в работни и празнични, така че дейностите да приключват максимално бързо. Причината за това е, че децата, които се обучават в двете училища, няма къде да бъдат преместени.