🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли Пловдив да ремонтира къща: историческата "Ламартин" отново остава без обновяване

След редица културни спорове и 50 години от последната реконструкция поръчката за строителство пропадна

Ламартиновата къща е една от емблематичните за Стария град в Пловдив
Ламартиновата къща е една от емблематичните за Стария град в Пловдив
Ламартиновата къща е една от емблематичните за Стария град в Пловдив    ©  Димитър Марков
Ламартиновата къща е една от емблематичните за Стария град в Пловдив    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Къщата е обявена за паметник на културата от национално значение, но от 2016 г. се стопанисва от общината и е заключена.
  • Последният ѝ основен ремонт е направен през 70-те години на миналия век, а днес сградата е с компрометирана конструкция и е опасна.
  • Обществената поръчка за реконструкция бе прекратена заради грешка на общината при залагането на критериите.

"Филипопол е един от най-естествено красивите градове, които човек може да си представи. Планината образува рог с два върха, и двата увенчани с къщи и градини, а улиците се спускат в кръг, за да се омекотят склоновете към бреговете на реката, която тече в подножието на града. Гледката към мостовете, градините, къщите, високите дървета, които се издигат от бреговете на реката; гористата равнина, която разделя реката от планините на Македония; самите планини, чиито склонове са изсечени от потоци, чиято пяна бледнее в далечината, правят гледката от градината на г-н Мавриди една от най-възхитителните в света."

Това е описанието, което оставя френският поет и държавник Алфонс дьо Ламартин за Пловдив преди 190 години. Бъдещият министър на външните работи на втората френска република отсяда в града за няколко дни през август 1833 г. на връщане от пътуването си в Ориента. Посрещнат е в дома на търговеца Георги Мавриди и остава очарован от мебелираната в европейски стил къща, построена малко по-рано. Оттогава вече два века домът е по-известен с името на този си важен гост - къща "Ламартин".

През годините къщата е била използвана първо от обитателите си, а впоследствие и като дом на пловдивските писатели. Днес сградата в Стария град е собственост на държавата, но от 2016 г. се стопанисва от община Пловдив.

И държавата, и общината обаче са мащехи за този паметник на културата. През последните къщата многократно е ограждана с предпазни табели, гласящи "Внимание! Не преминавай! Има падащи предмети", заради лошото си конструктивно състояние и падащата мазилка, опасна за минувачите.

През 2022 г. за първи път от 50 години насам се появи лъч светлина, че дълго чаканият ремонт ще се случи. Тази седмица стана ясно, че той отново се отлага заради некадърно направена поръчка - запазената марка на община Пловдив напоследък.

С проект, но без изпълнение

Въпреки впечатляващата си визия и стратегическо местоположение (на Джамбаз тепе, където навремето са разположени една над друга най-големите и най-хубавите къщи на тогавашните богаташи и в съседство със знаковите за града възрожденски сгради: къща "Клианти", Къща на Ритора, Антова къща и Жълтото училище), Ламартиновата къща в годините многократно попада в клопката на закъснелите ремонти.

Така например след земетресението от април 1928 г. отпуснатите средства от фонда за възстановяване на сградите се оказват недостатъчни и сградата не е възстановена напълно. Впоследствие са отпускани средства от общината за фасадите и са търсени различни варианти за ремонт, като дори се стига до инициатива за продажбата ѝ от страна на тогавашните притежатели, но така и не се сключва договор.

В началото на 50-те години, след като до ремонт не се стига, се установява, че къщата Ламартин е в критично състояние и трябва спешно да се изкарат наемателите. Започва авариен ремонт. Едва през 1971 г. е издаден план за цялостна реставрация, като три години по-късно ремонтът е приключен.

Петдесет години по-късно най-накрая дойде време за нова такава реконструкция. През 2021 г. фирма "Новиза" създава технически проект за реставрация на емблематичната сграда. Средствата за създаване на проекта са осигурени от държавата и възлизат на 36 хил. лв., като поръчката е възложена от район "Централен". "Сградата е в незадоволително експлоатационно състояние, инсталациите са морално остарели и подлежат на цялостна подмяна с цел безопасна експлоатация на сградата", констатират от "Новиза".

"Новиза" се занимава с архитектурно проектиране в сферата на недвижимото културно наследство, но не реставрационни дейности. От изготвения технически проект става ясно, че за реализацията на проекта за реставрация ще са необходими 1.5 млн. лв. (с ДДС). Той е съгласуван с Националния институт на недвижимо културно наследство, а по-късно община Пловдив издава строително решение.

Предвиждат се възстановяване на фасадите и укрепване на мазилките и стенописите, дървените елементи и каменната зидария, реставрационни ремонти по прозорците, вратите и интериора (стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи, тавани, др.), без да се нарушава автентичният вид на къщата, ремонт на покривно покритие, улуци и водосточни тръби и пр.

Проектът включва още ремонт на съществуващите санитарни възли, изграждане на отоплителна инсталация, подмяна на осветителни тела. Ще бъде реставрирана дворната порта и масивната ограда, ще бъде монтирано художествено осветление, като всичко това следва да бъде завършено за 2 години.

Когато "кметът те нахендри"

След изготвянето на техническия проект бе предприета и следваща стъпка - обявяване на обществена поръчка за строителство. До началото на тази седмица проектът бе на етап избор на изпълнител за ремонт на стойност 1.5 млн. лв. (с ДДС).

Два консорциума са кандидатствали по обявената от община Пловдив поръчка - "Ламартин" ("Стосин 2010" и "Вера строй") и "Дондукова градина" (с участници "Ай Ди Ел" и "Рестстрой"). "Вера строй" през последните години е получавала десетки обществени поръчки, предимно от по-малки общини.

Консорциум "Дондукова градина" неслучайно носи това име. Обединението участва в този си вид в поръчката за реконструкция на друг важен за града проекта (който също е паметник, но на парковото изкуство) - реконструкцията на парковото пространство и съпътстващата инфраструктура на "Дондукова градина", като, видно от данните в Агенцията на обществените поръчки, там е класиран на първо място.

Избран е консорциум "Ламартин", въпреки че предлага оферта на стойност 1.5 млн. лв. (без ДДС) при индикативна стойност 1.25 млн. лв. (без ДДС). С избора на този участник има и още един проблем - според проверка в Камарата на строителите в България и двете участващи фирми в него не притежават нужното удостоверение за ремонт на паметник на културата от национално значение (както се изисква по закон), каквато е Ламартиновата къща. Възложителят не е поискал удостоверение, че фирмите са вписани към КСБ, за разлика от другия консорциум, чието удостоверение е представено. Другият участник - "Дондукова градина", е отстранен, въпреки че една от двете фирми е регистрирана за подобен тип реконструкции. По жалба на "Дондукова градина" е образувано производство пред КЗК.

Само ден след това обаче поръчката е прекратена поради отказ на избрания изпълнител "Ламартин" - "поради невъзможност за изпълнение на предмета на договора" е посочено в решението на възложителя.

"Комисията беше объркала буквата за право на работа по обекти паметници на културата", коментира пред "Капитал" възложителят в лицето на зам.-кмета Георги Титюков, като допълни, че нова обществена поръчка би могло да се обяви, след като мине разглеждането на разчета на бюджет 2023 г. на 6 април през общинския съвет и ако бъдат заложени средства за нея (както беше обещано).

Титюков - заместник-кмет по спорт, младежки дейности и социална политика, е странен избор за възложител, защото има три други звена, които са по-подходящи - община Пловдив, район Централен или дори общински институт "Старинен Пловдив".

Това, че кметът ме е нахендрил да стана възложител на къща Ламартин, не значи, че ѝ знам историята или какво се случва там сега.

Георги Титюков
Георги Титюков

зам.-кмет по спорта

Чия е все пак тази къща?

От 1988 г. Ламартиновата къща се ползва безвъзмездно от Дружеството на пловдивските писатели, заради което и става известна като Къщата на писателите, като първоначалният сключен договор е за срок от 10 години - до 1998 г.

За да продължи да използва къщата безвъзмездно като писателска творческа база, дружеството се обръща с молби към областната управа през 2009 г. и 2010 г., като в този период - от изтичане на договора, дружеството продължава да се помещава там, а държавата се е дезинтересирала от сградата си. Първоначалните отговори на тогавашния областен управител и на Министерството на културата са утвърдителни, но през 2013 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството уведомява областния управител, че на основание становище на Министерство на финансите действията по безвъзмездно отдаване на къща "Ламартин" се прекратяват с мотива, че дружеството на писателите може да извършва стопанска дейност на територията на сградата и това не би оправдало безвъзмездното й ползване.

С писма от октомври 2013 г. и януари 2014 г. на областния управител до дружеството се съобщава, че за "учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години" на къща "Ламартин" е необходимо дружеството да се пререгистрира в съда от "частна" в "обществена полза" и същото се случва, но през март 2014 г. след инвентаризация на имотите в Стария град е установено, че дружеството използва имота незаконно - с изтекъл договор.

Провежда се нов търг за наемане, като тогава едновременно се организират търгове за шест сгради, на които се търси стопанин, но вече срещу наем - обявената цена е 1.6 хил. лв./месец. Проведени са два последователни търга през юли 2014 г. за Ламартиновата къща, на които не се явяват кандидати, като в същото време писателското сдружение продължава да настоява пред областна управа и МС да получи имота безвъзмездно поради липса на средства. До такова решение обаче не се стига.

През август 2016 г., след като няколко години къщата не се стопанисва, с решение на МС стопанисването на къщата е прехвърлено на общината за срок от 10 години. Тогава от общината заявяват, че имат намерение къщата да бъде изцяло реновирана преди домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Както е очевидно, това също не се случва.

Френската връзка

В годините преди и след като общината става стопанин на къщата, към нея е имало засилен интерес от страна на френски представители, като дори през 2021 г. тогавашният министър на културата Боил Банов посещава къщата заедно с представители на френската дипломация, които дават заявка, че Франция има интерес сградата да се използва за културен център.

Причините са, че къщата е свързана с Франция по две линии - освен запечатването на това посещение на Ламартин, през 1989 г. на посещение тук идва френският президент Франсоа Митеран.

"Множество френски делегации са посещавали къщата от 2016 г. насам", коментираха от общината, сред които посланици, съветници в посолството, министри и прочее, но "представителите на Франция в България са заявявали неколкократно, че френската страна не може да се включи в ремонтните дейности с финанси, тъй като инвестиция на територията на друга държава в сферата на културата не е възможно, още повече това не в компетенциите на посолството", обясняват от администрацията.

След като къщата бъде ремонтирана и заработи като резидентен център, Посолството на Франция в София, Френският културен институт - дългогодишен партньор на община Пловдив, с който през годините са осъществени множество съвместни културни инициативи, ще се включи с радост с предложения за осъществяване на съвместни инициативи.

По данни на общинската администрация след реставрацията къща "Ламартин" би следвало да се превърне в Резидентен център, в който да отсядат и творят творците, които участват в Резидентната програма на община Пловдив, както и за провеждане на други форми, подходящи за реализация в това пространство - семинари, обучения, лекции и други.

Към момента, както е очевидно, община Пловдив има проблем дори с ремонта на една къща. А изгледът от нея, който според Ламартин е "един от най-възхитителните в света", ще остане скрит.

По темата работи и Наталия Бекярова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vys18530578 avatar :-(
    vys18530578

    Неприятно е да се четат подобни материали, но за съжаление това е част от потискащата действителност, която сами си създаваме.

    Нередност?
Нов коментар