Ивайло Старибратов: Пловдив се задъхва от собствената си тежест, а управлението е непрозрачно

Математикът и преподавател смята, че като кандидат на ПП-ДБ ще активира много млади хора да дадат гласа си на местните избори

"Не мога да посоча нито един сектор, който да функционира безпроблемно", казва Старибратов за града си
"Не мога да посоча нито един сектор, който да функционира безпроблемно", казва Старибратов за града си
"Не мога да посоча нито един сектор, който да функционира безпроблемно", казва Старибратов за града си
"Не мога да посоча нито един сектор, който да функционира безпроблемно", казва Старибратов за града си
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

ПРОФИЛ

Ивайло Старибратов е бивш народен представител от "Демократична България" в 46-ото НС. След усилени преговори между ПП и ДБ в Пловдив Старибратов беше издигнат (макар и не напълно официално все още) за кандидат-кмет на втория град в България.

Той е дългогодишен директор на Математическата гимназия в града, както и преподавател във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Математик по образование, работи в последните години по темата за дигитализацията.

Старибратов не беше очакваният избор за кандидат и затова е сравнително непознат като политическо лице. Срещна се с "Капитал" в Пловдив, за да говори за започващата кампания в града, както и идеите, които има за него.

Имате ли програма?

Да, отдавна. Всеки, който се захваща с политика, трябва да има програма - не е толкова важно как изглежда като формат, но е важно кои проблеми и желания на хората са в нея.

Колко отдавна?

В главата си от много време, все пак живея тук. Но аз съм академичен човек - свикнал съм да планирам, да организирам, да пиша и да съставям планове. А това, че съм пловдивчанин, който никога не се е отделял от важните въпроси на града, ми дава самочувствие да знам какво правя.

А управленската ви програма?

Може да се каже, че тя всеки ден се надгражда. И така трябва да бъде с всяка програма. Светът е твърде динамичен, за да оставим идеите и мислите си само в рамките на фрази като по-хубав, по-зелен или по-чист. Смятам че и в бъдеще всички управленски програми ще включват част, в която ще се говори за превенция и справяне с кризи. Казвам го защото наистина времената са такива - ще се справят тези, които са гъвкави, адаптивни и мислещи няколко хода напред.

Кой я прави?

Във всяка от областите доста експерти. Не мога да ги преброя, но не са по-малко от 25-30 души.

Това са лични ваши познати или партийна организация?

Мои познати, познати на познати, партийните групи се бяха активирали по критични въпроси. Манол (Пейков - б.р.) ми е предоставил това, което е мислил по темата, а тепърва надграждаме. Най-важното е всичко, което предвиждаме, да бъде реалистично.

Програмата я пишат, общо взето, хората.

(В предварителния ни разговор - б.р.) ме питате например кои са петте ми приоритета. Основният е един - да направя живота на хората по-добър.

Кога разбрахте, че ще сте кандидат за кмет?

Когато ни номинираха заедно с Манол и пратиха номинациите в София. Тогава дойде въпросът дали съм съгласен да вляза в тази битка. Считах, че той е по-комуникативен, но в крайна сметка се взе решение, че се търси по-консенсусен човек, с по-различен опит.

Къде потенциалът ви за привличане на гласове е по-голям?

Разпознаваемостта ми от хора от различни сектори. Приблизително 10 хиляди ученици са минали през мен, познавам се с техните родители. Отделно от това са студентите. Майка ми бе учител по обувни технологии 30 години, баща ми е популярен лекар, чичо ми е известен неврохирург. Контактувал съм с изключително много хора от бизнес средите. Не е достатъчно да си само популярен във Фейсбук.

Но от тези хора къде имате капацитет да привлечете още гласове извън тези, които ще гласуват за ПП и ДБ?

Основно от негласуващите. Смятам, че ще активирам много хора, които никога не са гласували.

Защо?

Защото ме познават. Младите между 18 и 20 години гласуват под 10%. Това е поколението, което е минало през Математическата гимназия, през университета.

Но само факта, че ви познават, не значи че те ще гласуват за вас.

Дори половината от тях да са, това са хора, които никога досега не са гласували.

Имате ли послание към тях?

Морал и честност. Открит съм към тях, никога не съм подвеждал някого.

Една от причините младите хора да не гласуват, е че те напускат местата, в които завършват. Как Пловдив да се справи с това?

Като им осигури условия за работа, за живот, възможността децата им да имат нормално образование и да се чувстват като част от Пловдив. Да приемат духа му. А това се формира още в училище - че са важна част от общността на този град, в който човек си заслужава да живее.

Има ли инструменти общината за това?

Със сигурност. На първо място е качеството на образованието. Избирайки да учат зад граница, те го правят с увереността, че там ще им предложат по-високо ниво на обучение и бъдеща реализация. У нас има немалко университети на европейско ниво, които не са разпознаваеми за много от младите хора. Нещо в подхода към тях трябва да се промени. Много не знаят например, че Медицинският университет в Пловдив разполага с модерен Симулационен тренировъчен център и е седмият европейски акредитиран образователен институт към Американския колеж по хирургия. Ако учениците видят лабораториите на пловдивския филиал на Техническия университет, учебно-опитните полета и модерно оборудване на Аграрния университет - от техните връзки с бизнеса, може би няма да подготвят документите си за задгранични университети. Много ученици не знаят, че много световни фирми имат представителства тук и им предлагат да натрупат опит в чужбина, но да се върнат и да започнат да работят за тях.

Кой е основният проблем на Пловдив според вас?

Не мога да посоча нито един сектор, който да функционира безпроблемно - като започнем от презастрояването, транспортния хаос, минем през множеството незавършени навреме и създаващи неудобство на гражданите проекти, лошото планиране на ремонти, мръсните улици и стигнем до липсата на зелена система.

Мисли се на парче. На резултатите и последствията сме свидетели всички. Степента на удовлетвореност на хората е показателна за всичко това.

Какъв е основният акцент в програмата ви за транспорта?

Големият проблем на Пловдив е, че се задъхва от собствената си тежест, динамика и мащаб. Тези обстоятелства далеч надхвърлят мисълта на едномандатните хора, които напоследък са ни наобиколили. Транспортът е пълна катастрофа и не се намери нито практическо, нито временно решение по този въпрос. Да създадем единна система, каквато има в София, която да се управлява от едно място. Например говорим за градска железница. Ако я направим самоцелно и тя не е свързана с реалните вътрешни връзки, тя няма да е ефективна. Трябва да има единна визия за схемата.

В автобусите ни няма климатици, но пък ще купуваме билети онлайн. Пловдив отдавна отесня не само за автомобилите, но и за гражданите. Смятам, че за развитието на града трябва да се гледа от птичи поглед и да се търсят решения за 20 години напред. Другото е демагогия.

В краткосрочен план е необходимо да се направи експертен анализ кои са най-големите проблеми и да се разработят проектни предложение - транспортна схема, велоалеи, развитие на единна система за таксуване и др.

В средносрочен план трябва да се реализират проекти, чрез които да отпушим града и да стимулираме хората да заменят личния с обществения транспорт, и то осъзнато.

В дългосрочен е железницата и велоалеи до индустриалните зони.

Има части от икономическите зони, които са извън Пловдив, но това също е наша работа, защото хората отиват да работят там.

Какво е нещото, което може да се промени във вашия мандат най-бързо?

Моята експертност е в дигитализацията. Считам, че там изостанахме с 10-20 години. Като преподавател съм бил свидетел как силата на знанието и иновациите променят животи. Но днес говорим за различен вид трансформация - цифровата трансформация на нашия град. В свят, в който технологиите движат напредъка, важно е градът ни да върви в крак. Тук можем да говорим за ГИС (географска информационна система), цифрово табло за граждани за достъп до информация за държавните разходи, бюджети и обществени проекти, възможност на гражданите да кандидатстват за социални услуги и обезщетения онлайн, онлайн ресурси и подкрепа за предприемачи

Какво ще направите за черната дупка, каквато са обществените поръчки?

Обществените поръчки не са тема само за местни избори. Те касаят законодателството изобщо. През годините фирмите някак си се научиха да проникват през съдебни решения или други хитринки, за да печелят. Безспорно е обаче, че заданията, които експертите изготвят за самите поръчки, трябва да са напълно прозрачни и неутрални, а фактите показват друго. Не се формулират задания достатъчно добре. Ако ги напишеш добре, така че да не се нагласят за определени хора, ще се създаде конкуренция. Цялата идея е да има конкуренция. Иначе няма как да очакваме качество и нормални цени.

Има ли поръчки, които смятате, че са особено скандални?

Не смея да кажа това, защото трябва да има финансов анализ за състоянието на общината. Какви са задълженията, какъв е бюджетът и да се планират реални неща за развитие.

Аз ще ви спомена една - сделката за парцела до Гребната база, където първо на собственика му се дадоха 7 парцела за застрояване срещу половината парцел, а сега другата половина ще бъде изкупена за 35 млн.лв? Вие какво мислите за тази сделка и за зелените площи в Пловдив.

Тя е в процес на спиране - областният управител ще я върне. Нашите общински съветници бяха против цялата схема, защото това е схема.

На твърде много нелогични решения се нагледахме в това управление. Не съм вярвал, че в 21 век ще си говорим за раздаване на имоти на частници. Аз, като математик, изобщо не мога да ги приема, а като гражданин, който си плаща данъците - още повече. Не намирам никаква полза от това, че се задължихме да си плащаме за парка на Гребната база. Освен това действията на общината и общинския съвет по този казус бяха свързани с гражданско недоволство и доста съмнителни, ако мога така да ги нарека, обосновки.

Зелените площи трябва да бъдат залагани във всеки проект. Но не като се застрои 1 декар, 200 метра да се затревят. Трябва ландшафтни инженери и такива по озеленяване, които да кажат какви дървета е подходящо да се сложат.

Имате ли планове за нови паркови площи?

Да. Във всички райони ще се опитаме да се създадат обособени части, които да се превърнат в паркове.

Двете общини около Пловдив - Родопи и Марица, в момента са отделни структури и това затормозява както логистиката, така и транспорта и финансите. Има ли решение за това?

Ние ще проучим какви ще са ползите и какви ще са загубите. Когато се направи обстоен анализ, ще се вземат и адекватни решения.

Вие говорите за присъединяване?

Не мога да кажа, че утре ще го направим. Това трябва да мине през обществено обсъждане.

Как ще работите в общинския съвет, където никой няма да има мнозинство?

Твърде рано е да говорим каква ще е конфигурацията в общинския съвет. Зависи какви ще бъдат приоритетите на останалите групи, които ще намерят място в него. Едва тогава ще се види кои споделят позициите на нашата група, но това ще стане на по-късен етап. Кампанията тепърва започва.

Аз ще се опитам да работя с всички. Не смятам, че ще има разногласия, ако то е в полза на пловдивчани.

И с ГЕРБ?

Аз мога да работя дори и с ГЕРБ, но да имам хора от тях в екипа си, към момента ми се вижда невъзможно.

Кое е най-сбърканото в досегашния модел на управление, което според вас трябва да се промени?

Най-сбъркано в това управление са управниците. Избирането на настоящия кмет на града бе подкрепено от бизнес кръгове, които през всички четири години диктуваха решенията на общинската администрация. В резултат на това се взеха решения, които не са в полза на пловдивчани. Според мен това, че управлението на града не е насочено към хората. И мога да дам пример: започва ремонт на улица, никой не планира как тя ще стигна до домовете, как ще повлияе на бизнеса им, как ще се придвижват автомобилите. Липсва прозрачност в управлението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stas avatar :-|
    Анастас

    Да видим какво ще се получи, дано успее.

    Нередност?
Нов коментар