🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Областният управител на Пловдив не спря общинската схема с покупката на терен за 35 млн. лв.

Илия Зюмбилев не върна решението, с което съветниците упълномощиха кмета да закупи 67 дка от мистериозния им частен собственик

Част от протестиращите пред областна управа граждани
Част от протестиращите пред областна управа граждани
Част от протестиращите пред областна управа граждани    ©  Георги Куманов
Част от протестиращите пред областна управа граждани    ©  Георги Куманов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Областният управител на Пловдив ще върне това решение", заяви миналата седмица пред "Капитал" кандидатът за кмет от ПП-ДБ Ивайло Старибратов, говорейки за схемата с частния терен в парка до Гребната база, който кметът Здравко Димитров иска да купи за 35 млн. лв.

Оказа се, че това е доста прибързано мнение. Областният Илия Зюмбилев отказа да върне решението на общинския съвет в града под тепетата, с което на практика развърза ръцете на кмета Димитров да подпише предварителен договор за откупуването на 67 дка в парк "Отдих и култура" от мистериозния им частен собственик (виж карето).

Сагата с терена се точи вече доста време, като първо частният собственик получи 7 парцела за строителство срещу 50 дка от съседен терен, след това получи оферта за закупуването на още 81 дка, а сега го е разделил на две и ще получи парите, като ще запази и част от парка. Подозренията на мнозина в града са, че зад тази схема стои доста по-голям местен играч от неизвестната "Тея инвест". По бързането на общината личи, че тя действа с необичайна скорост - както заради собственика, така вероятно и заради изтичането на мандата на Димитров.

След като единствената пречка за влизане в сила на това решение бе Зюмбилев, сега нищо не спира администрацията да подпише предварителния договор със собствениците "Тея инвест". Според него общината трябва да преведе 3.5 млн. лв. още при сключването на договора, а след това в продължение на три години да изплаща остатъка от 35-те милиона.

"Не е констатирана незаконосъобразност"

Опозицията в съвета, представлявана от ДБ, поиска от областния управител да спре решението, което според тях е схема, облагодетелстваща частна компания в края на мандата на Димитров. Непредприемането на действия от страна на Зюмбилев е поради това, че според правния екип на администрацията му "не е констатирана незаконосъобразност, тъй като е взето от компетентен орган, с необходимото мнозинство, в съответствие с материалноправните и процесуалноправните изисквания за законосъобразност".

Той обясни това както пред "Капитал", така и пред граждани, които се бяха събрали в понеделник вечерта пред сградата на областна управа, за да поискат неговата оставка. Присъстващи граждани му припомниха, че той сам е участвал в протести в защита на парка, а сега, след като има правните инструменти да защити обществения интерес, не го прави.

В своя защита той изтъкна, че като "орган на изпълнителната власт не бива да допускам превратно използване на закона", а "е необходимо да спазвам закона и да спазвам принципа за добросъвестно упражняване на права". Според него, щом правният отдел не е намерил нередност, той не може да върне решението по незаконосъобразност, което е и единствената му възможност.

С назначаването ми за областен управител по Закона за държавната администрация ставам орган на изпълнителната власт, а не съм политическа фигура. В тази си функция не бива да допускам превратно използване на закона. Напротив, необходимо е да спазвам закона и да спазвам принципа за добросъвестно упражняване на права.

Илия Зюмбилев
Илия Зюмбилев

областен управител на Пловдив

Протестиращите и внеслата в областна управа правно становище (виж файла) адвокат Тони Стойчева бяха на друго мнение. Според тях решението на ОБС е незаконосъобразно, тъй като то е за откупуване на 67 дка земя, а в свое предходно решение от 13 януари същата година е упълномощило кмета Димитров да откупи целия имот от 81 дка.

Според Веселина Александрова, настоящ общински съветник от ДБ и водач на листата в Пловдив на коалицията ПП-ДБ за местните избори на 29 октомври, това, което може да се направи, е "след изборите новата власт да развали договора и да плати неустойка в размер на 3 млн. лв." По същото време да се пристъпи към ново изменение на ОУП и връщане на предназначението за озеленяване на двата терена с обща площ 81 дка. След това да се извърши тяхното отчуждаване като зелени площи, като сумата с неустойката от развалянето на евентуалния договор ще е около 15 млн. лв., или повече от два пъти по-малко от сегашните 35 млн. само за 67-те дка.

Перлата в короната на Здравко Димитров

Така Веселина Александрова, общински съветник от ДБ в Града под тепетата, описа в свое интервю със Сашо Диков по телевизия "Евроком" сагата по връщането на собствеността на 67 дка в парк "Отдих и култура" към община Пловдив. Решението за сключване на предварителен договор за покупката на терена за 35 млн. лв. от частния собственик бе гласувано на 7 септември тази година, но историята му започна още през ноември 2022 г., когато Общински съвет (ОБС) - Пловдив, прие изменение на общия устройствен план (ОУП) на сграда. С него общината предложи 81 дка парцел, част от който бе този от 67 дка, да смени статута си от зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1% на зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване.

Макар освен кмета Здравко Димитров и главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов да имаше и други съгласни с промяната, то гражданите не бяха. И през декември организираха голям протест, на който заявиха, че си искат парка и няма да допуснат неговото застрояване. Важно е да се отбележи, че сегашният областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев е бил на този протест, с което е изразил позиция теренът да се запази с доскорошното си предназначение. Вследствие на общественото недоволство ОБС реши да се сформира временна комисия, която да води преговори със собствениците от "Тея инвест" за откупуване обратно на терена.

Кметът Димитров пък предложи представители на гражданите да участват на заседанията на комисията, макар и да се оказа, че този ход е изцяло популистки. Дори се стигна до там, че за две от събиранията гражданските активисти бяха удобно забравени. На едно от първите заседания стана ясно, че оценката на имота от 81 дка е 35 млн. лв. Председателят на комисията Величко Родопски, заместник-кмет по "Финанси и стопански дейности", нареди да се изготви нова оценка, тъй като тогава сумата се стори твърде голяма.

След това последваха повече от два месеца затишие. Тогава от постове във Facebook на адвокат Тони Стойчева, активен участник в протестите за парка и Международен панаир Пловдив, стана ясно, че кметът Здравко Димитров е разписал заповед, с която за терена в "Отдих и култура" позволява изготвянето на подробен устройствен план - план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ). С него целият имот се разделя на по-голяма 67 дка и по-малка 13 дка част.

Това се случи без оповестяване с обяснението, че ПУП-ът е от частен характер, за каквито се уведомяват само собствениците на съседните имоти. В случая самата община заради имот, който през май 2022 г. получи отново от "Тея инвест" в процедура за отчуждаване, в която размени седем общински терена, на които е позволено строителство. Другият съсед е Министерството на вътрешните работи (МВР) като собственик на т.нар. изтрезвително, разположено на продължението на бул. "6 септември" и в близост до моста над Гребния канал.

Така в началото на септември кметът Димитров предложи по-голямата част от разделения терен да се откупи за същата цена, на която през май бе оценен целият от 81 дка.

Към началото на текста.

Прикачен файл

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Значи най-вероятният "мистериозен собственик" е Джоре Бърдоквата. Компенсират го спешно заради правните затруднения да му подарят панаира.

    Нередност?
  • 2
    tyc16215409341055258 avatar :-|
    Maria Simova
    • + 3

    Позор! Така са се оплели свинските черва, още от "свинарското" време на Джоре Бърдоквата, та до днес! Боклуци!

    Нередност?
Нов коментар