Безработните се увеличават с 91 хиляди души от март

През последните шест месеца изгубените работни места приближават 223 хил., показват данните към края на август

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безработицата в България продължава да нараства през последната седмица на август с 5043 новорегистрирани безработни в бюрата по труда и 4528 новонаети през същия период. Едва 8 от общо 28 области отбелязват спад на нетния брой безработни през периода 24-30 август, сред които столицата, Смолян, Габрово. Това показват данните на Агенцията по заетостта, които се публикуват от НСИ.

Така от началото на извънредното положение общият брой нови безработни, регистрирали се в бюрата по труда, приближава 223 хил., а новонаетите остават с 91 хил. души по-малко.

Тенденцията досега

Добрата новина е, че коефициентът на безработица започна да намалява след пик от 9% през май, като през юли се понижава до 7.9%, показва последният месечен бюлетин на Агенцията по заетостта. Лошата новина е, че през последните седмици тенденцията отново се обърна и безработните отново са повече от новонаетите. Сега броят на хората без работа се задържа с 91 хил. души над нивото, отчетено преди коронакризата.

Възможно е през есента тенденцията отново да се обърне, тъй като това е сезон, в който фирмите наемат нови служители, но освободените сезонни работници след летния туристически сезон може да компенсират повишението на заетите.

Кои сектори запълват местата

От месечните бюлетини на Агенцията по заетостта става ясно, че 47% от общо 212 хил. новорегистрирани безработни от март до края на юли идват от сектор услуги - основно търговия (30 хил.), хотели и ресторанти (19.5 хил.), здравеопазване и социални дейности (13 хил.). В индустрията преработващата промишленост е освободила 36.7 хил. позиции, а фирмите в строителството - 7.5 хил.

От друга страна, за новонаетите няма много данни. Това, което е налично в бюлетините, показва, че през юни хотели и ресторанти са запълнили малко над 9 хил. работни позиции, а през юли още близо 5 хил. Преработващата промишленост пък наема по над 5 хил. души месечно през юни и юли, но приблизително толкова и изпраща обратно в бюрата по труда. Почти 6 хил. са хората, заминали за чужбина.