🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят на останалите без работа продължава да изпреварва този на намерилите

В периода 31 август - 6 септември нетната разлика е 825 души, показват данните на Агенцията по заетостта

   ©  Надежда Чипева

За трета поредна седмица броят на хората, останали без работа в България, продължава да е по-голям от броя на тези, които са си намерили, показват данни на Агенцията по заетостта. Новорегистрираните безработни са 7107, докато новоназначените са 6282 души, т.е. за периода 31 август - 6 септември разликата е с 825. През последните няколко седмици с всяка следваща безработните се повишават все повече. Причината вероятно се крие в наближаващия край на летния сезон и освобождаване на част от сезонните работници, заети в сферата на туризма и селското стопанство.

От началото на пандемията досега са били освободени от работа 230 хил. души, докато наетите са почти наполовина, или 138 хил. Най-много хора загубиха работните си места в началото на извънредното положение. След разхлабването на мерките към средата на май тенденцията се обърна и безработицата се сви, но пазарът на труда продължава да излъчва противоречиви сигнали.

Данните по области

От 28 области в едва 7 нетният брой безработни е намалял през последната седмица. Това са Велико Търново, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен и София-град. Най-негативни са данните в Благоевград и Бургас, където нетната безработица се е увеличила със съответно 117 и 113 души за една седмица.

Поглеждайки данните от началото на пандемията, най-много нови безработни нетно (разликата между загубили и намерили работа) има в двете най-големи области - Пловдив (10.7 хил. души) и София (17.2 хил.). Ефектът от коронавируса и извънредното положението най-слабо се е усетил в Добрич, където са изгубили работа 537 души.