НАП ще провери фирми с големи поръчки и плащания от държавата

През миналата година седем компании са получили плащания за 3.4 млрд. лв. от държавата. Ще падне банковата тайна за митничари

Министърът на финансите Асен Василев, изпълнтелният директор на НАП Румен Спецов и директорът на митниците Павел Тонев
Министърът на финансите Асен Василев, изпълнтелният директор на НАП Румен Спецов и директорът на митниците Павел Тонев
Министърът на финансите Асен Василев, изпълнтелният директор на НАП Румен Спецов и директорът на митниците Павел Тонев    ©  Георги Кожухаров
Министърът на финансите Асен Василев, изпълнтелният директор на НАП Румен Спецов и директорът на митниците Павел Тонев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата започва проверки на компаниите, които са топ получатели на публичен ресурс. Фокус явно ще са обществените поръчки и евросубсидиите за любимци на държавата.

Заявката е на служебния финансов министър Асен Василев, който изнесе и данни за концентрация на ресурса: през миналата година на седем дружества са изплатени над 4.3 млрд. лв. Това е около една пета от общо 15.8 млрд. лв., които през 2020 г. са раздадени под формата на обществени поръчки и плащания по програми. Според Василев има силна концентрация на такъв ресурс в малко на брой дружества, като през първите четири месеца на тази година три компании са получили общо почти 1.3 млрд. лв.

"Проверките на НАП на фирмите ще започнат от точно тази концентрация на публичен ресурс, като ще се проверят и всичките подизпълнители чак до края на веригата. Изискваме от всички министерства, агенции и държавни предприятия разрешение, за да можем да направим публичен списъка с тези фирми", коментира финансовият министър.

Обявената цел е да се проследи дали парите са изразходвани по предназначение. На практика така ще може да се види и дали част от публrчния ресурс не е изтекъл към свързани с определени партии лица.

Любопитните списъци на НАП

"Започнахме преглед на това как се харчи публичният ресурс, проверяваме как се събират данъците, как работи Агенция "Митници", заяви Василев и обяви, че тъй като от много време има обществен интерес за отписванията, които НАП прави на изтекли по давност задължения, вече ще има такава информация в специализирана рубрика на сайта на НАП (виж тук). От справките прави впечатление, че броят на започнатите ревизии и проверки от НАП вследсвтие на постановление на прокуратурата през 2020 г. е в пъти по-голям в сравнение с предхоните няколко години.

Любопитни са и два списъка с конкретни имена. Единият е за отписани вземания в индивидуален размер над 50 млн. лв. Не е ясно за какъв период са те, но ако се съди по натрупаните лихви по тях, някои казуси са отпреди повече от 10 години, което прави събираемостта им почти невъзможна. Много от фирмите в този списък са с прекратена регистрация или пък са създадени с цел източване на ДДС.

"На годишна база НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения - това са задължения, които данъчните не са успели да съберат, като от 2017 до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лв. задължения", обяви финансовият министър. Това на практика са служебно отписани дългове, при които е изтекъл законовият 10-годишен давностен срок за плащане и от които 6 млрд. лв. всъщност са натрупани лихви. За сравнение, събраните от агенцията приходи през 2020 г. са в размер на 25 млрд. лв.

"От 2017 до 2020 г. са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през годините преди периода 2006-2009 г. и които се отнасят за още по-стари години. Ревизионен акт за 2006 г. например е за периоди отпреди това. Тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, трябваше по закон да се предават на АДВ за принудително събиране", заяви бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова на брифинг, даден пред няколко медии часове след обявените от финансовото ведомство данни. Тя добави, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми за измами и нямат активи или вече са били продадени на малоимотни лица.

В списъка на топ 10 длъжници обаче е дружество, свързано с Христо Ковачки -"Мини Бобов дол". Пак свързани с него компании се откриват и в другия списък - на големи длъжници към НАП, чиито данъчно-осигурителни задължения не са обезпечени или обезпечението им не покрива дължимото в пълен размер. Това са "Мини открит въгледобив", "Брикел" и "Мина Черно море - Бургас", които в момента са със затихващ бизнес.

В списъка на актуалните длъжници на НАП стои и продадената фирма на Спецов - "Гранекс трейдър" със задължение, установено през лятото на 2017 г. в размер на 1.1 млн. лв.

Самият Василев коментира, че част от тези дългове може да са трудносъбираеми, и добави, че първите сто фирми от списъка на актуалните длъжници на НАП дължат 2 млрд. лв.

Той обяви и първите мерки за по-добра събираемост:

- електронно фактуриране, при което фактурите по ДДС няма да се подават към НАП на 14-о число, както е в момента, а в реално време. Идеята се обсъжда отдавна и наистина ще доведе до по-голям контрол, като вече се прилага при плащания по обществени поръчки. Но ще е скъпа за бизнеса, затова опция е НАП да предложи безплатен софтуер; - контролът на ДДС на фирмите ще е още при регистрацията - когато се прави регистрацията на фирмата, тя да бъде наблюдавана, за да не може да се създават фирми, създадени само за източване на данъка;

- при обществените поръчки ще бъдат заложени критерии, които при изплащането на средствата ще могат да бъдат следени - по това се работи с АОП.

Пада данъчната тайна за митничарите

Министър Василев съобщи още, че през 2019 г. е премахнато звеното за последващ контрол в Агенция "Митници". Части от него са били разформировани из други дирекции, а това е затруднявало този вид контрол. Новото ръководство на агенцията ще възстанови това звено чрез промени в правилника й. Пак там ще бъде заложено и ново изискване към всички служители на митниците - да минават през проверка на техните доходи, имотното им състояние и влогове. Те ще трябва да попълнят декларация, че се отказват от банковата тайна и позволяват на НАП да проверява техни фирми, имоти и доходи в страната и чужбина. Целта е да се засили доверието в системата на митниците.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 4

    Онази посланичка с грантовете след като претърча всичките министерства, се отбила на проверка и в НАП!
    Има нещо да взима, та проверява какво е дереджето на длъжника ли?

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6

    Вземете да обясните на полезните идиоти, които ви се водят по акъла как финасовия ви министър, според думи на служебния премиер Янев, е предложил съседа-културист на Божков за шеф на НАП. Утре като изчезнат данни или пак хакери източат информация да не търсим този Спецов в Дубай.

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Така, така, давайте смело, следим темата с интерес. И съм сигурен, че от изнесената информация ще замирише яко, не, че и без това ГЕРБ не осмърдя цялата държава...

    Нередност?
Нов коментар