🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията продължава да расте и през декември достига 7.8% на годишна база

Най-голямо е увеличението на цените на транспорта, храните и комуналните услуги

Горивата са поскъпнали с 38% за година.
Горивата са поскъпнали с 38% за година.
Горивата са поскъпнали с 38% за година.    ©  Цветелина Белутова
Горивата са поскъпнали с 38% за година.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през декември достига 7.8% на годишна база, показват данните на НСИ. За последно подобен ръст на потребителските цени е отчетен през декември 2008 г. Само за месец те са се увеличили с 0.9% спрямо ноември.

Най-голямо поскъпване на годишна база се отчита в транспорта - 22.2%. Двуцифрена е инфлацията и при комуналните услуги (11.6%), а цените на хранителните продукти са 8.9% нагоре. Именно тези групи имат и най-голяма тежест при изчисляването на инфлацията, тъй като заемат най-съществена част от разходите на домакинствата.

Тенденцията на ускоряване на инфлацията продължава за десети пореден месец през декември. Подобен процес се наблюдава във всички развити икономики по света и очаквано не заобикаля и България. Ръстът на цените е до голяма степен следствие на отварянето на икономиките след пандемията, но също допринасят и по-скъпите електроенергия и суровини, използвани в производството, както и забавяния по глобалните веригите за доставки. Очакванията са инфлацията да продължи да расте през зимните месеци, преди да започне да се нормализира.

Какво и с колко поскъпва

Транспортът е сферата с най-голям ръст на цените - 22.2% спрямо декември 2020 г. по данни на националната статистика. Това се дължи най-вече на горивата, които са поскъпнали с малко над 38% за година. Спрямо ноември обаче отчитат лек спад от 0.2%. Пътническият въздушен транспорт е поевтинял с близо 8% на годишна база, но цените на полетите през декември са скочили с близо 46% спрямо предходния месец заради пътуванията през празничния сезон.

При комуналните услуги се отчита годишна инфлация от 11.6%. Отново основен двигател са горивата, като цените на газта са се удвоили спрямо декември 2020 г., а на твърдите горива е над 25% нагоре. Топлоенергията е станала с 19% по-скъпа спрямо миналия декември.

Хранителните продукти, които представляват близо една трета от потребителската кошница, са поскъпнали със 8.9% за година. С най-много са се увеличили цените на маслата и мазнините от естествен произход - над 24%. Хлябът и зърнените храни са станали с над 15% по-скъпи спрямо декември 2020 г.

Данните показват ръст на цените на всички категории продукти и услуги с изключение на "съобщения", като понижението се отдава на телефонните услуги и апарати.

На месечна база най-много са поскъпнали развлеченията - с 4.7%, следвани от хранителните продукти с 1.4%. Данните показват 2.8% ръст на цените на зърнените изделия само за месец, а на газта - с 6.6%.

3.3% е средногодишната инфлация през 2021 г.

Средната инфлация за изминалата година е 3.3%, отчита националната статистика. Очаквано и по този показател цените в сферата на транспорта са с най-висок ръст - 10.4%. През 2021 г. храните са поскъпнали средно с 2.8% спрямо предходната година, а битовите сметки - с 4.8%. Спад на цените има единствено при облеклата и в сектор "съобщения".

Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (в който тежестта на храните е по-ниска), средногодишната инфлация в страната през 2021 г. е била 2.8%. През декември измерена през ХИПЦ годишната инфлация е 6.6%.

Цените растат и по света

Повечето развити икономики по света преминат през период на ускорена инфлация. През декември в САЩ тя достигна 7%, а в еврозоната - 5%. Според наличните данни на Евростат най-висока от страните в ЕС продължава да е инфлацията в прибалтийските страни, като през декември достига двуцифрени стойности - 12% в Естония, 10.7% в Литва и 7.7% в Латвия. Европейската статистика обаче използва различен измерител - хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ), според който годишната инфлация в България е 6.6%.