🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се търгува между България и Русия

Извън петрола и газа основните стоки в търговския обмен между двете страни са медикаменти, полиспасти и хладилници

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия по традиция е един от основните търговски партньори на България. Страната ни е зависима от вноса на енергийни суровини, поради което балансът е силно отрицателен. През 2020 г. на Русия се падат 4% от външнотърговския стокообмен на България - 1.5% от износа и 6.2% от вноса. Заради пандемията от коронавирус през 2020 г. стокообменът се е свил с над една трета, като за деветте месеца на миналата година беше възстановен. Същото важи и за руските туристи, които почти изчезнаха от Черноморието по време на пандемията и през миналото лято се завърнаха.

България изнася най-много медикаменти, полиспасти и хладилници. Почти 70% от вноса се формира от енергийни суровини - минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и продукти от машиностроенето. Проблемът на България е, че е изключително силно зависима от един доставчик на енергоносители, което е икономически и търговско недалновидно решение, което ясно личи по време на кризи. На практика търговският дефицит е силно зависим от цените на петрола и природния газ.

По данни на БНБ към декември 2020 г. руските инвестиции в България са били 2.38 млрд. евро, което е около 5% от всички. Москва е на девето място сред водещите чуждестранни инвеститори за периода 1996 - 2020 г. Най-важната е тази на "Лукойл" в бургаската петролна рафинерия "Нефтохим". На инвестиционен уебинар миналата година търговският представител на Русия в България Константин Артюшин съобщи, че около 5 млрд. долара са инвестирани от частни лица от Русия в 74 хил. недвижими имота в България.

Санкциите на ЕС срещу Русия заради анексирането на Кримския полуостров не засегнаха сериозно българския износ. По-скоро по-големи бяха косвените загуби - главно от пренасочване на стоки на други държави от съюза от Русия към България, като така допълнително притиснаха българските производители на вътрешния пазар.

Сега ситуацията може да е по-различна, ако мерките се окажат най-тежките, налагани досега. Дори и най-голямото оръжие срещу Русия - ембарго за внос на петрол и газ, да не се задейства, не трябва да се изключва възможността за ограничаване на доставките от руска страна при по-мащабни военни действия. А това може да удари сериозно българската икономика, ще пострадат както бизнесът, така и домакинствата.

Изключване на Русия от системата за разплащане SWIFT и забраната на руски банки да купуват чужда валута биха довели до несигурност в изпълнението на договорите. Не трябва да се изключват и реципрочни икономически мерки на Москва срещу ЕС, които ще имат негативен ефект.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 2
    • + 8

    "..Страната ни е зависима от вноса на енергийни суровини, поради което балансът е силно отрицателен..".

    Авторът да ми каже, коя европейска страна има положителен търговски баланс с Русия последните 30 г. Моля! И какво значи "зависима"? От внос на нефт и дериватите му 95% от страните по света са "зависими". Ако не от Русия, то от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар,Норвегия, Венецуела и т.н. И най-зависими са най-големите икономики и на първо място Китай, Япония и Германия. И какво от това? А САЩ и Европа не са ли "зависими" от тайванските, китайските и корейските чипове и компоненти. Че и медицински маски напоследък? Светът днес е глобален и това не може да се промени.
    И нашият баланс е отрицателен, само ако си тесногръд и не отчиташ фактите в по-широк контекст. През 2019 г. сме внесли от Русия суров нефт и газ за под $ 3 млд. а сме изнесли преработени деривати за $2,3 млд., транспортни услуги за $1,3 млд.(камионите не се движат с вода). Отделно химически изделия за още $1млд. и всички други експортирани стоки и услуги за общо $35 млд., в които има калкулирани разходи за въглеродни горива за технологични и транспортни нужди.То в кои ли няма. Така, че не внушавайте и не обръщайте всичко в политическа пропаганда.За "Икономедия" става дума.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#1] от "glaxo11"

    Ама пък и вие: цифри и факти искате!
    И тъкмо от Капитал, които в последно време са медия "една жена (от Козяк...) каза".

    Ако , цялата им изпуснат конкретика, цялата им пропаганда оттича в канала.
    На стария ариец Гьобелс някога му е врзвало, просто защото е имало едно радио и един вестник в Райха и като е сложил ръка на тях след 1000 повтаряния всяка лъжа вече се е възприемала като истина.

    Капитал е още на около 120-тото повтаряне на Козяшките опорки, но това, което не щат да проумеят е, че:
    а) информацията е свободна и достъпна и няма как да й сложат катинар;
    б) националния ни психотип е много различен от американския. Много! И със спуснати чужди ни мурафети няма как да се получи тотално въздействие.

    После - шизоизпълненията на местните служители. Ще видите по-надолу жалейката за Литва, която била "инквизирана" от Китай, който затвори пазара си за техни стоки. Но в същото време капиталци призовават Запада да затвори пазара си за руския газ.

    Допускам, че медийната шизофрения има връзка с грантополучаването.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3

    До коментар [#1] от "glaxo11":

    Еййй, как изкусно сте заобиколили основната теза. Същински словесен гимнастик!

    Ако вземем да внасяме от няколко източника енергийни суровини, това лошо ли ще е? Няма ли да ни даде повече преговорна тежест, повече възможности? Работата не е дали си зависим от доставките на определена суровина, а дали си зависим само от една държава. Нито ти, нито трола отдолу си правите илюзии точно каква е тезата.

    Именно затова си отваряте устата - Русия не обича конкуренцията. Затова поддържа лобисти като вас, танцуващи по емоциите на хората.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    В точно тази статия има куп цифри. Те рисуват ужасяваща картинка за средностатистическия русороб, ако можеше да мисли:

    Русия изнася предимно каквото може да изкопа от земята. Освен това не представлява особено голям клиент за българските стоки.

    Единствената причина да се съобразяваме с "братушките" е, че ни изнудват с оръжие и с енергийни доставки. А вие, товарищи, сте се заели тази зависимост да се запази максимално дълго време.

    Нередност?
Нов коментар