🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лоши корпоративни резултати донесоха най-големия спад на Уолстрийт от две години

Американските индекси загубиха около 4% в сряда, след като Walmart и Target направиха неприятни прогнози

Сривът при акциите на Target е най-големият за компанията от близо 40 години
Сривът при акциите на Target е най-големият за компанията от близо 40 години
Сривът при акциите на Target е най-големият за компанията от близо 40 години    ©  Pixabay
Сривът при акциите на Target е най-големият за компанията от близо 40 години    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите глобално отново поевтиняват драстично, като в САЩ два от основните индекси претърпяха най-големия дневен спад от 2020 г. Според инвеститорите данните от големите търговци на дребно в САЩ като Target и Walmart за последното тримесечие са доказателство за нарастващите притеснения около икономиката.

Американските индекси загубиха около 4% в сряда, като за Dow Jones, който изтри над 1100 пункта, и S&P 500 това беше най-тежкият еднодневен спад от юни 2020 г. Веригите за продажби на дребно в САЩ заявиха пред инвеститорите, че печалбите им са засегнати от нарастващите разходи, ниски продажби и прекъсванията във веригата на доставки.

"Не е изненадващо, че когато разговаряме с нашите клиенти (които той нарича гости), те често изразяват опасенията си за множество бързо променящи се условия, вариращи от геополитика до високата и устойчива инфлация, която изпитват, особено при цените на храните и енергията", сподели пред инвеститорите в сряда Брайън Корнел, главен изпълнителен директор на Target.

"Неочакваният инфлационен натиск засяга някои от нашите капиталови проекти, което ще повлияе на общите ни разходи за годината", добави Майкъл Фиделке, финансов директор на Target, чиито акции вчера се сринаха с близо 25% след резултатите за първите три месеца от 2022 г.

"Наблюдаваме двуцифрена инфлация и съм притеснен, че тази инфлация може да продължи да расте", сподели пред инвеститорите и изпълнителният директор на Wallmart Дъг Макмилън. "Не всички клиенти могат да си позволят да поемат разликата (в цената)", добави Макмилън. Акциите на Wallmart загубиха около 7% вчера.

Червената вълна помете и акциите на Facebook, Apple, Tesla и Amazon, които загубиха между 5 и 7%. Технологичните компаниите продължават да са едни от най-потърпевщите от пазарните разпродажби.

Несигурността се пренася из целия свят

Волатилността, изглежда, засяга акциите из целия глобус. Европейските индекси са надолу днес с между 1.5 и 2%.

Азиатските фондови пазари също приключиха на червено. Японският Nikkei и китайският Sang Heng са с около 2% в негативна територия. "Спадът на азиатските акции следват този на големите търговци на дребно като Target и Walmart, които сега показват въздействието на инфлацията и компресирането на маржовете върху икономиката", споделя пред NIkkei Джъстин Танг, анализатор в United First Partners.

Според икономистите най-лошото все още предстои. "Отскачане от пазарното дъно изисква Федералният резерв да вземе надмощие (в борбата с) над инфлацията, Китай да стане по-толерантен към коронавируса и Европа да противодейства на скока на енергийните разходи с фискални и монетарни лостове, а кризата в Украйна да отшуми", споделят в документ Джоузеф Куинлан, инвестиционен стратег на Merrill Lynch.

"Докато тези промени в политиката не започнат да се материализират или оформят, инвеститорите ще продължат да се пържат в несигурност и ще останат в плен на токсичния трифект", завършва Куинлан, както той нарича трите фактора.

Все още няма коментари
Нов коментар