🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Според икономисти, ако стейбъл койн е на 100% подсигурен от ликвидни резерви, проектът не е печеливш
Според икономисти, ако стейбъл койн е на 100% подсигурен от ликвидни резерви, проектът не е печеливш    ©  Pixabay.com

Криптопазарът издържа труден стрес тест. Поне засега

След TerraUSD и Tether загуби връзката си с долара през седмицата, а настроенията на инвеститорите остават мрачни

Според икономисти, ако стейбъл койн е на 100% подсигурен от ликвидни резерви, проектът не е печеливш    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптопазарът премина през сериозен стрес тест тази седмица, след като третата по-големина стабилна валута (криптомонета вързана към долара) - TerraUSD загуби връзката си с долара и се срина до 16 цента, което срути цената на другата криптовалута от проекта на Luna Foundation - Terra Luna, чиято цена от близо 100 долара преди месец, вече е под 1 цент (0.00003 долара към момента). Проблемите на Luna се пренесоха из целия крипто пазар. Биткойн падна под 30 хил. долара за пръв път от близо година, а най-популярната стабилна криптовалута Tether също загуби връзката си с долара, като се понижи до 95 цента за монета.

Криптовалутите в момента са в тежък мечи пазар, а сривът е много по-сериозен от този при акциите по света. И двата са провокирани от разпродажби на рискови активи заради промяната в политиката на централните банки, които започват да повишават лихвите.

Има ли нужда от паника

Не, поне за сега. Биткойн се завърна над 30 хил. долара, въпреки че все още е с близо 50% надолу от началото на годината. Tether се възстанови бързо, монетата се търгува за 99 цента за долар в петък, след като от организацията зад монетата заявиха готовността си да разпродадат част от активите си, сред които и американски облигации, за да възстановят връзката с долара.

В петък Паоло Ардоино, технологичен директор в Tether, заяви в Twitter, че по-голямата част от резервите на Tether са в американски облигации, след като компанията е намалила експозицията си към търговски ценни книжа през последните шест месеца. Ардоино не уточни каква част от резервите в момента се съхраняват в търговски книжа, но каза, че процентът "продължава да намалява" и че тримесечна актуализация за резервите ще бъде налична по-късно през месеца.

Ахилесовата пета на криптовалутите

За да се създаде стейбълкойн, то дигиталната монета трябва да бъде подкрепена от някакви "резервни активи". Поради липсата на широко приети стандарти по отношение на състава на резервните активи на стабилни монети и публично достъпната информация, която често не е последователна по отношение на съдържанието или честотата на публикуване, инвеститорите, съществуват съмнения в състоятелността и ефикасността на стейбълкойните. Стабилните монети се различават по състава и нивото на риска на своите резервни активи. Някои държат всички резервни активи на депозити в застраховани депозитарни институции или в държавни бонове в САЩ, а други държат по-рискови резервни активи като търговски книжа, акции, корпоративни и общински облигации и други цифрови активи.

Още преди срива на TerraUSD имаше въпросителни относно резервните активи на стабилните валути. "Имам съмнения относно надеждността на резервите на някои стабилни резерви, някои ми напомнят за кредитните суапове (които доведоха до кризата) от 2008 г.", написа в проучване още през февруари Майкъл Джембалест, лидер на отдела за пазарна и инвестиционна стратегия на JP Morgan Asset & Wealth Management. "Но ако рисковете за стабилни монети могат да бъдат контролирани, те биха могли да се използват за трансгранични парични преводи и да намалят волатилността, на която инвеститорите са изложени с традиционните крипто".

Решението на проблема не е печелившо

"Стабилните монети, обвързани от емитента към местната (фиатна) валута, са едно възможно решение на този проблем" смята друг стратег на JP Morgan, Давид Кели. Според Кели, за да бъде наистина стабилна една криптовалута, тя трябва да бъде изцяло подкрепена в ликвидни резерви, като местна валута. "Но монета обезпечена на 100%, не би била печеливша за емитента, а такава, подкрепена с по-малко от 100% парични резерви или с резерви, държани в по-нестабилни активи, може да остави притежателите (на криптовалути) в беда в случай на волатилност", допълни Кели в проучване за американската банка.

"Ако критиците са прави Tether е понци схема, по-голяма от тази на Бърни Мадоф", пише през октомври миналата година Зийк Фаукс, журналист в Bloomberg. Фаукс провежда проучване, в което анализира активите на Tether, като открива, че "парите водят от Тайван до Пуерто Рико, Френската Ривиера, континентален Китай и Бахамите", а средствата са инвестирани в твърде рискови активи. "Това не е стабилна монета, а високорисков офшорен хедж фонд", споделя пред Bloomberg Джон Бетс, който управлява банка в Пуерто Рико, използвана от Tether и допълва: "Дори техните собствени банкови партньори не знаят степента на притежанията си или дали реално съществуват".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    Крипто зима идва, и ще продължи неизвестно колко, може и година, може и повече.

    Нередност?
  • 2
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 1
    • + 1

    Може да не е понзи, но криптото си е схема.
    Change my mind.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    Инвестирайте във видими деривати...
    Криптото е като да залагате накъде ще иде пушека.. от пурата на основателя... или да залагате на площта горски пожар...
    Мултилевъл маркетинга се трансформира в крипто....
    Пирамиди.. Фараони... Чалга...

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    големи глупости

    Нередност?
  • 5
    lrr25646773 avatar :-|
    lrr25646773

    И кое му е издържалото? Всичко туш!

    Нередност?
Нов коментар