🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият списък с 426 млн. лв. за общините е готов и включва много повече проекти

Това е пореден епизод от сблъсъка Кирил Петков и Асен Василев срещу Гроздан Караджов

Ремонтът на уличната мрежа в Русе е най-големият като стойност проект в новия списък
Ремонтът на уличната мрежа в Русе е най-големият като стойност проект в новия списък
Ремонтът на уличната мрежа в Русе е най-големият като стойност проект в новия списък    ©  Надежда Чипева
Ремонтът на уличната мрежа в Русе е най-големият като стойност проект в новия списък    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Новият списък покрива над 70% от общините и над 80% от населението
  • За да влезе в сила, МРРБ също трябва да го одобри
  • Парите могат да тръгнат още другата седмица

Спорът за общинските пари продължава в кабинета в оставка. Преди седмица списъкът с проекти за 420 млн. лв. беше върнат на регионалния министър Гроздан Караджов от правителството и беше създадена междуведомствена група, която да състави нов списък. Основните критики тогава бяха непрозрачност на критериите и неяснота как са подбрани точно тези проекти.

Сега има нов списък (в линка), предложен от групата, който в сряда беше оповестен и от премиера в оставка Кирил Петков. Списъкът е за повече пари, но и включва много повече общини и проекти. Той обаче също не е окончателен, защото Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може и да няма пълномощията да подпише разходването на парите (тъй като Петков им отне това право), но тъй като те са част от собствения му бюджет, ведомството на Караджов трябва да одобри финансираните проекти.

Според източници на "Капитал", в момента вървят обсъждания между МРРБ и Министерство на финансите, които да успеят да постигнат някакво споразумение и този почти половин милиард да потече към общинските бюджети.

Какво включва новият списък

Според обявление на сайта на финансовото министерство, новият списък е доста по-разширен. В него влизат 303 проекта на 194 общини. За сравнение - старият списък съдържаше 170 проекта на доста по-малко общини. Общата сума обаче не се е вдигнала сериозно - 426 млн. лв.

Според междуведомствената група, разширен е и обхватът на населението, което е покрито от новите проекти: 73% от общините и 86% от населението ще бъдат достигнати.

Списъкът отново е разделен предимно на две категории - ВиК и пътна инфраструктура, като обаче има вкарани и други проекти, например читалища, енергийна ефективност и почистване на речни корита. Средната стойност на проектите е 3 млн. лв., а средното финансиране - около 70% от стойността.

На община има до 3 проекта, които да попадат под определен праг, в зависимост от населението.

Топката - пак в МРРБ

Това, което сега трябва да се случи, за да влезе в сила този списък, е ведомството на Гроздан Караджов да го одобри. Тук нещата се връщат към динамиката от последните няколко седмици във вече падналия кабинет "Петков": Асен Василев и Кирил Петков от една страна, и Караджов от друга.

След скандала с парите за пътните строители, премиерът отне правото на Караджов и неговото министерство да се разпореждат еднолично с разходи над 900 хил. лв. Именно заради това министърът от ИТН не можа да вкара в сила собствения си списък и трябваше да го внесе на Министерски съвет.

Сега обаче Петков и Василев са в ситуацията, в която не могат да решат сами за новия списък, защото парите са по бюджета на МРРБ, което като първостепенен разпоредител на бюджетни средства трябва само да прецени дали иска да ги даде за това.

По информация на "Капитал" в момента във ведомството тече среща на работната група, която обсъжда новия списък. Към него има забележки - например за двойно финансиране и някои проекти, които според тях не подлежат на субсидиране от регионалното министерство, но като цяло към момента не изглежда да има сериозна съпротива. Една от причините може да е, че обявявайки списъка публично в сряда, Министерството на финансите показа на общините кой ще спечели от него и ако МРРБ сега откаже, това ще бъде посрещнато на нож от кметовете.

Ако МРРБ реши да приеме новия, разширен списък, то може да го внесе в МС другата сряда.

Кога тръгват парите

Това, което не става ясно от новата подредба, е на какъв етап са тези проекти. В насоките на групата се казва, че основен критерий е била "наличието на пълна проектна готовност, в т.ч. наличието на съгласувани и одобрени технически или работни проекти, както и влезли в сила разрешения за строеж". При предишната класация на МРРБ част от проектите бяха посочени като минали обществени поръчки и дори с избран изпълнител (въпреки че поне за част от тях това не беше вярно, показа проверка в регистрите). В новия списък не е посочено дали и тук има такива проекти.

Това ще повлияе и на скоростта, с която ще бъдат финансирани проектите. Тъй като парите са заложени в тазгодишния бюджет на министерството, възможно е те да бъдат преведени веднага след одобряването на списъка на Министерски съвет - т.е. хипотетично, още другата седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар