🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При слаб интерес финансовото министерство пласира само 150 млн. лв. ДЦК

Постигнатата доходност на първия аукцион за 200 млн. лв. от новата петгодишна емисия е 4.13%

Министерство на финансите планира емисии на ДЦК за още 1.65 млрд. лв. до края на годината, като набирането им на добра цена може да се окаже предизвикателство
Министерство на финансите планира емисии на ДЦК за още 1.65 млрд. лв. до края на годината, като набирането им на добра цена може да се окаже предизвикателство
Министерство на финансите планира емисии на ДЦК за още 1.65 млрд. лв. до края на годината, като набирането им на добра цена може да се окаже предизвикателство    ©  Лили Тоушек
Министерство на финансите планира емисии на ДЦК за още 1.65 млрд. лв. до края на годината, като набирането им на добра цена може да се окаже предизвикателство    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осигуряването на оставащите около 1.7 млрд. лв. държавен дълг до края на годината, необходими за покриване на падежите и бюджетния дефицит, става все по-предизвикателно заради влошаващите се пазарни условия. На аукциона в понеделник за нова емисия 5.5-годишни ДЦК са пласирани едва 150 млн. лв. при търсени 200 млн. лв.

Причината е слабият инвеститорски интерес, като подадените поръчки са били за едва 203.85 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 1.02. Така финансовото министерство явно е решило да не удовлетвори част от тях и да постигне по-приемлива доходност. Тя обаче все пак е 4.13%, което е 223 базисни пункта над нивата по германския дълг, което показва още по-разширяващ се спред спрямо предишните аукциони. Спредът е индикатор за риска по една емисия - само седмица по-рано при пласирането на книжа с близо четири години остатъчен матуритет рисковата премия спрямо аналогичните германски облигации беше под 150 б.п. От данните на БНБ, която провежда аукциона, се вижда, че е имало одобрени поръчки при доходност от 4.52%, а най-ниската е 3.71%, като според Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток", голямата разлика между двете също е показател за несигурност както и вялото участие на институционални инвеститори записали под 20% от емисията.

Най-голям обем от емисията - малко над 80%, са купили банките, следвани от пенсионните фондове (9.3%) и застрахователните компании с 6.7%.

"Апокалиптичните настроения на международните дългови пазари очаквано се пренесоха и на местна почва. Като вземем предвид и предстоящото предлагане на местен дълг до края на годината в размер на близо 1.7 млрд. лв съвсем предвидимо пазарните участници бяха изключително предпазливи", коментира Мартин Търпанов.

Все по-труден пазар

Доходността по всички държавни облигации - от САЩ до ЕС и България, започна да се повишава още от миналата година, но истинското ускорение дойде през последните месеци. Причината за това е започналата политика на централните банки за агресивно повишаване на лихвите и заявките за още затягане на паричната политика в опит да се овладее инфлацията, което се отразява неизбежно и в разходите по дълговете. Допълнителен натиск обаче оказват икономическата несигурност, войната в Украйна, но и чисто местни фактори - нестабилната политическа обстановка в България и неяснотата за предстоящите избори най-вероятно правят инвеститорите още по-предпазливи. Отделно и обявените от служебния финансов министър Росица Велкова тревожни перспективи за хронично високи бюджетни дефицити също подкопават имиджа на страната като фискално дисциплинирана.

Преди две седмици това се отчете и при аукционите на двете емисии по външния дълг на България - страната пласира евробондове за 2.25 млрд. лв. - 7- и 12-годишни с доход от 4.33 и 4.81%. През пролетта доходността по тези матуритети щеше да е с около 2 пр. п. по-ниска, по оценки на пазара, което се изразява в 100 млн. евро по-малко лихвени плащания.

Усложнена задача

С аукциона в понеделник МФ затвори месец септември с общо емисии за 350 млн. лв. на вътрешния пазар. В оставащите три месеца до края на годината ще бъдат предложени ДЦК за още 1.65 млрд. лв, като най-натоварени с аукциони се очакват да са октомври и ноември, според индикативния емисионен календар на финансовото ведомство. Неуспехът да се наберат всички търсени 200 млн. лв. тази седмица обаче ще направи задачата по-сложна, тъй като по план предстоят още преотваряния на същата емисия, а също и опити да се пласират по-дългосрочни - 10-годишни облигации.

Сладващият понеделник насроченият аукцион е отново за 200 млн. лв. от емисията с падеж юли 2026 г., която беше преотворена в средата на септември.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега правителството употребява създаващ инфлация метод за държавни финанси. Неправилното финансово поведение е водеща причина за сегашната инфлация. Централната банка не е компетентна за прекратяване на тази инфлация.
    Правителството взима заеми за да плати щети от финансовата грешка. Ресурсите за плащане на тези щети са ограничени. Трудностите се увеличават.
    Възможни са два варианта:
    Първи: Запазване на създаващия инфлация метод за държавни финанси. Заради лошия метод за държавни финанси, правителството има сегашните дългове.
    Втори: С подобрен метод за държавни финанси – правителството нямаше да има сегашните дългове.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Финансовият анализатор Стефан Антонов продължава настойчиво да обяснява дългово-лихвената катастрофа, пред която ни е изправило нефелното (за щастие кратко!) управление на държавата от Киро П и Асен В. Всъщност в случая вторият е за е...

    https://glasove.com/novini/promyanata-ofitsialno-ni-donese-lihvenoto-tornado-dnes-darzhavata-skoro-vsichki

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Всичко, което казва Стефан, е така. Сега седя и слушам (29/09) Киро Петков какви глупости каканиже по Нова и направо ме заболя главата от глупостите, които приказва. Не знам за Харвард, ама тоя пичага трудно би преминал изпит при Емил Хърсев или някой друг професор с характер от УНССто.

    Нередност?
Нов коментар