🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Условията на пазара на ДЦК се влошиха допълнително само за седмица

Правителството пласира още 200 млн. лв. книжа с падеж през 2026 г., но вече срещу почти 4.5% доходност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебното правителство се доближи с още една крачка до заветната цел да осигури финансирането на Бюджет 2022, с успешно пласираните 200 млн. лв. държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар. Аукционът в понеделник обаче затвърди тенденцията към затягане на пазара, като постигнатата доходност за близо четиригодишните облигации с падеж юли 2026 г. се изкачи до 4.47%. Само седмица по-рано преотварянето на същата емисия не предизвика достатъчен инвеститорски интерес и като крайно беше продадено едва половината от планираното количество, а доходността беше 4.01%.

Влошаванията на условията за финансиране на България са видими и от спредовете спрямо аналогичните германски федерални облигации, които са своеобразен измерител за риска на конкретната държава-емитент. Ако на аукциона за същите ДЦК през септември беше постигнат спред 147 базисни пункта, а преди седмица - 221 б.п., то сега той вече е 261 б. п.

"За съжаление бушуващата дългова буря на международните облигационни пазари не допринася по никакъв начин за повишаване на рисковия апетит на местна почва. Картината допълнително се помрачава и от неясната вътрешнополитическа ситуация и перспективата да нямаме скоро редовно избрано правителство и работещ парламент", коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток".

Странният поправителен изпит

До днешния аукцион се стигна, след като миналата седмица Министерството на финансите отмени емисионния си календар и изненадващо заложи отново на емисията с падеж 2026 г., която току-що беше срещнала рязък скок на доходността и вяло търсене. Тогава бяха подадени поръчки за 156 млн. лв. и одобрени едва за малко над 100 млн. лв.

По принцип не е необичайно да се откажат прекомерно неизгодни поръчки, като ако на трети октомври беше удовлетворено цялото търсене, доходността щеше да е около 4.15%. Сега обаче, само седем дни по-късно, при търсене за над 230 млн. лв. са одобрени 200 млн. лв., но вече при 4.47% средна доходност. Това означава директно загуба от решението да не се удовлетвори цялото търсене седмица по-рано.

Лъчът светлина

Добрата новина е, че все пак този път аукционът е покрит, което говори, че достъпът до дълговия пазар не е отрязан и при по-атрактивна доходност ликвидността се събужда. Така обяснява завърналия се интерес и Търпанов: "Пазарните участници, предусещайки по-високата доходност този път, демонстрираха по-сериозна активност и постигнатото покритие беше 1.15 (за сравнение 0.78 предходната седмица)."

Според данните от МФ отново огромната част от книжата (80%) са закупени от банките, а интересът от институционалните инвеститори остава символичен, макар и леко растящ. Застрахователни дружества са купили 14.5%, а пенсионни фондове - 4.5% от емисията.

Все по-трудна цел

С новите 200 млн. лв. вече от началото на годината са набрани около 6.85 млрд. лв. дълг. Те обаче все още не достигат да се покрие заложеният дефицит (6.2 млрд. лв.) плюс падежиращият през годината дълг (около 2.5 млрд. лв.). По първоначалния емисионен календар предстояха още емисии за около 1.25 млрд. лв., но след отмяната му вече има известна неяснота в плановете на МФ колко точно и под каква форма ще бъдат набрани. Положителен момент е че Европейската комисия одобри искане отправено още на редовния кабинет за допълнителен заем по програмата SURE за покриване на вече изплатени компенсации пр мярката 60/40, така че в слледващите седмици страната вероятно ще получи още 460 млн. евро. С тях вече набраният дълг ще достигне около 7.75 млрд. лв, което доближава МФ до покриване на финансовите нужди за 2022 г., още повече че и дефицитът може да се окаже под заложения.

Дори и така нуждата от още финансиране е неизбежно, а и следващата година предстоят нови падежи и дефицитен бюджет, като затягащите се условия ще усложнят задачата за финансирането им. "За съжаление текущата предизвикателна инвестиционна среда и предпазливостта на инвеститорите вещаят все по-труден достъп до финансиране на фиска в краткосрочен план", прогнозира Мартин Търпанов.

За следващия понеделник правителството планира да се пробва с нов аукцион за 200 млн. лв. петгодишни облигации. На 26 септември от тях бяха продадени близо 150 млн. лв., а постигнатата доходност беше 4.13%, като сега отново резултатът ще даде представа за бързо променящите се нагласи на инвеститорите само в рамките на седмици.

Все още няма коментари
Нов коментар