🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-високи доходи, по-добро отношение - кое кара българите да работят в чужбина

Германия е водещата дестинация, услуги и търговия - предпочитаните сектори, показва социологическо проучване

Западноевропейските страни преобладават сред топ дестинациите, като водещи са Германия, Испания и Италия.
Западноевропейските страни преобладават сред топ дестинациите, като водещи са Германия, Испания и Италия.
Западноевропейските страни преобладават сред топ дестинациите, като водещи са Германия, Испания и Италия.    ©  Надежда Чипева
Западноевропейските страни преобладават сред топ дестинациите, като водещи са Германия, Испания и Италия.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В 11 области от страната над 5% от жителите са мигрирали през последните 10 години, твърди проучването на база на данни за промени в адресните регистрации.
  • Сред тях са Видин, Враца, Габрово, Кърджали и други региони със слаб демографски и икономически профил.
  • Предпочитани от заетите в чужбина българи са секторите услуги, търговия и селско стопанство.

Осезаемата разлика в заплащането за нискоквалифициран труд у нас и в Западна Европа е основната причина много българи да избират да работят в чужбина. В над 90% от случаите това са хора, които тук получават под средното възнаграждение, докато зад граница успяват с труда си да спечелят доста над тази сума. Това показват резултатите от проучване на Главната инспекция по труда, реализирано от "Алфа рисърч". Докато тези изводи едва ли са изненада за някого, като добра новина се откроява тенденцията, че делът на търсещите препитание навън постепенно намалява.

Трябва да се има предвид, че изследването, проведено през септември миналата година, е извършено на територията на страната. Това вероятно леко изкривява картината, тъй като изключва намиращите се в чужбина към този момент. Събраните данни обаче дават полезна информация за профила на заминаващите и тяхната мотивация.

Кои са работещите в чужбина българи

Очаквано, най-често реализация навън търсят хората от икономически по-слабо развити региони в страната, където нивата на заетост и на заплащане са по-ниски. В 11 области над 5% от жителите са мигрирали през последните 10 години, твърди проучването на база на данни за промени в адресните регистрации. Тук попадат Видин, Враца, Габрово, Кърджали и други региони, където лошите икономически условия и обезлюдяването са видими и с просто око. Реалните числа вероятно са дори по-високи, тъй като не всички декларират официално смяната на местоживеене.

Най-активно работещите зад граница са хора над 30-годишна възраст, а мъжете имат лек превес над жените, макар дистанцията постепенно да се скъсява. Най-висок е делът на заминаващите със средно образование, което е логично поради необходимостта от базови познания и умения за постъпване на работа в чужбина. А над половината се занимават с ръчен труд. Прави впечатление разбивката по етнос, според която ромите и турците са относително по-склонни да работят зад граница.

Заетите в чужбина българи също така средно имат повече деца в сравнение с общото ниво за страната. Това може да е един от факторите, които натежават при вземане на решението да се търсят по-високи доходи навън. Значителна част от планиращите в бъдеще да работят в чужбина вече имат натрупан опит и за тях това е повтаряща се практика.

Най-големият общ знаменател между търсещите заетост в чужбина обаче са доходите - 90% от тези хора тук получават под средното заплащане за страната (бруто около 1700 лв.), докато в чужбина възнагражденията им надхвърлят този праг. Тази груба сметка, разбира се, изключва факта, че в Западна Европа цените са доста по-високи. Към 2021 г. средно в ЕС цените за крайно потребление на домакинствата са близо 80% по-високи от тези в България по данни на Евростат.

Водещи дестинации са Германия, Испания и Италия

Западноевропейските страни преобладават сред топ дестинациите, като водещи са Германия, Испания и Италия. Интересът към Великобритания, която доскоро е приемала най-голяма част от българските работници, чувствително намалява след Брекзит.

Близо половината от работещите в чужбина българи са заети в услугите, търговията и селското стопанство. "Услугите и търговията привличат най-младите и висшистите, докато в селското стопанство се реализират жителите на по-малките населени места, ромите и необразованите", посочва изследването.

Постоянната заетост има превес пред сезонната и временната. Тя е популярна сред по-възрастните, турците, както и работещите в една и съща сфера в България и чужбина и е предпочитана от заетите в животновъдство и месопреработване, услуги и търговия, строителство.

Основната причина - заплащането

Като причина номер едно за търсене на работа в чужбина се очертава желанието за по-високи доходи. Повечето от заминаващите целят да подобрят материалното си състояние и да натрупат спестявания. За 81% също така са важни условията на труд, включително спазване на работно време, отпуски и др. Една трета обаче посочват, че за тях решението е въпрос на оцеляване. Макар финансовите възможности да са по-привлекателни, по-голямата част от респондентите заявяват, че не се чувстват по-добре в чужбина.

Работещите зад граница българи срещат и проблеми, които най-често включват лоши жилищни условия, по-ниско от обещаното заплащане и лоши условия на труд. В голяма степен обаче очакванията им се покриват с реалността (86% от отговорилите). Тоест трайно подобряване на условията в България може да намали трудовата миграция навън.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Дано не ви се налага да разбирате...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Пренебрежимо малко путинисти.

    Нередност?
Нов коментар