🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът приключва 2022 година с 38% ръст

Българската икономика става още по-отворена, като външната търговия вероятно вече надхвърля 120% от БВП

Декември показва ранен признак на забавяне и е най-слабият месец за годината с ръст 14.5%
Декември показва ранен признак на забавяне и е най-слабият месец за годината с ръст 14.5%
Декември показва ранен признак на забавяне и е най-слабият месец за годината с ръст 14.5%    ©  Georgi Kozhouharov
Декември показва ранен признак на забавяне и е най-слабият месец за годината с ръст 14.5%    ©  Georgi Kozhouharov
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • С най-голям ръст са горива и енергия, както и масла и мазнини.
  • В голямата си част добрите резултати идват не толкова от обемите, колкото от високите цени.
  • За цялата 2022 г. Украйна се оказва вторият най-голям пазар за българска продукция извън ЕС, основно заради продадени горива.

Благодарение на високите цени и силното представяне на производителите на горива и енергия българският износ завършва 2022 г. с ръст 37.9% на годишна база. Продадената навън продукция за първи път номинално достига рекордните 94.4 млрд. лв., показват предварителни данни на националната статистика.

Стоки от разнообразни материали като метали, дърво, текстил наред с машини и оборудване, както обикновено, представляват най-голяма част от износа. Ръст отчитат почти всички категории продукти, като най-значителен е при енергийните - над 200%.

След започналите рекорди още през 2021 г. износът запази впечатляващи темпове и през миналата година, като през всеки от месеците регистрира ръст от между 14 и 65% на годишна база. В голямата си част обаче добрите резултати идват не толкова от обемите, колкото от високите цени - към третото тримесечие средно експортните цени са около 30% нагоре спрямо нивото от предходната година, показва индекс на НСИ. А най-много поскъпват именно групите с най-голям ръст на износа - енергийните продукти, както и маслата и мазнините. Със сигурност увеличение има и при количествата, но то е доста по-умерено.

Данни за обемите, както и детайлна разбивка на стоките обаче не се публикува от статистическия институт вече повече от година заради продължаваща системна актуализация, за която НСИ не дава обяснения.

Декември носи очаквано забавяне и се оказва най-слабият месец за годината с ръст 14.5%. А стойността от близо 7 млрд. лв. също е сред най-ниските за последните 12 месеца. Предвид забавянето на големите европейски икономики, които осигуряват пазар за около две трети от българския експорт, рекордните ръстове вероятно предстои да избледняват. Натиск ще дойде и от вече високата база от миналата година и започналото колебание в посока надолу при цените на някои борсови стоки.

Още по-отворена икономика

Въпреки че и брутният вътрешен продукт номинално ще отбележи значителен ръст, външната търговия се увеличава доста по-бързо. Затова и българската икономика достига нови нива на отвореност, като по груби сметки вносът и износът общо вероятно са надхвърлили 120% от БВП през миналата година.

Вносът нараства още по-бързо от износа на годишна база - с 41%, и достига 108 млрд. лв. Така търговският дефицит се разширява до близо 14 млрд. лв. и е най-голям от 2009 г. насам. Въпреки това според анализатори България се представя добре по този показател в сравнение с повечето европейски страни. За това помага структурата на износа тук, в която основна роля имат сектори като храни, енергия и муниции, за които предизвикателните външни условия сега представляват възможност.

Енергиен ръст

Износът към страни извън Европейския съюз достига 31.4 млрд. лв., или около една трета от общия. Спрямо 2021 г. той расте с почти 36%. Близо 6.9 млрд. лв. от него са енергийните продукти, където влизат основно електричество и горива, като стойността им нараства над три пъти за година. Значително повече ток на по-високи цени са купили от България съседните страни през миналата година, показаха данни на ENSTO-E и Българската независима енергийна борса.

Разместване има и при държавите. За цялата 2022 г. Украйна се оказва вторият най-голям пазар за българска продукция, като износът към страната бележи ръст 183%, главно от горива. На първо място остава Турция, а на трето се нарежда Сърбия. Експортът към Китай, който преди също беше в топ 3, завършва годината със спад над 30%, след като през голямата част от годината активността в страната беше потисната от строги ограничения срещу ковид.

Данните за ЕС се публикуват с месец назад, така че пълна картина за годината все още липсва. Към ноември износът към останалите страни членки расте с над 41%, но темпът постепенно се забавя през последните три месеца. И тук без изненада с най-голям ръст са горива и енергия, както и масла и мазнини. Със страните от ЕС България поддържа положително салдо 3.3 млрд. лв. за периода, като традиционно най-големи пазари остават Германия, Румъния и Италия.

Все още няма коментари
Нов коментар