🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Храни и горива забавят инфлацията до 14% през март

Месечният ръст от 0.5% е най-слабият от година и половина, повечето групи продукти и услуги обаче продължават да поскъпват

Хранителните стоки остават групата с най-висока годишна инфлация, макар тя да се забавя до 21%. Следващи с най-голям ръст са ресторанти и хотели, както и битовите услуги
Хранителните стоки остават групата с най-висока годишна инфлация, макар тя да се забавя до 21%. Следващи с най-голям ръст са ресторанти и хотели, както и битовите услуги
Хранителните стоки остават групата с най-висока годишна инфлация, макар тя да се забавя до 21%. Следващи с най-голям ръст са ресторанти и хотели, както и битовите услуги    ©  Лили Тоушек
Хранителните стоки остават групата с най-висока годишна инфлация, макар тя да се забавя до 21%. Следващи с най-голям ръст са ресторанти и хотели, както и битовите услуги    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Това е най-значителното понижение, откакто инфлацията тръгна надолу в края на миналата година.
  • По-голямата част от потребителската кошница обаче продължава да поскъпва.
  • Измерена по европейската методология (чрез ХИПЦ), инфлацията в България се понижава до 12.1% през март.

Инфлацията се забавя до 14% през март благодарение на по-слаб ръст на цените на храните и спад при горивата, показват данни на НСИ. Понижението спрямо измерените през февруари 16% е най-рязкото, откакто инфлацията премина своя пик в края на миналата година и започна постепенно да се забавя. Сега показателят достига най-ниската си стойност от миналия март, макар да остава в пъти над нормалните нива.

По-малкото число на годишна база обаче не означава, че цените падат, а единствено, че растат по-бавно, което за крайния потребител не представлява осезаема промяна. Механичен ефект оказва и високата база за сравнение - през март 2022 г. инфлацията вече надхвърляше 12%.

Въпреки високата инфлация през миналата година реалните доходи на домакинствата все пак са се повишили с 1.4%, показват данни на НСИ. Не е изненада обаче, че потреблението на храни се е свило, след като те поскъпнаха с рекордни темпове.

Все пак данните показват, че макар и бавно, инфлацията следва очертания от повечето институции път на плавно спускане. В последната си прогноза МВФ залага на 7.5% средногодишна инфлация в България, но предупреждава, че тя ще остане над 2% и догодина.

За спада от 2 пр. пункта през март най-много допринасят храните и горивата. Хранителните стоки остават групата с най-висока годишна инфлация, макар тя да се забавя до 21%. Следващи с най-голям ръст са ресторанти и хотели, както и битовите услуги. Горивата за транспортни средства пък са поевтинели с 8.8% спрямо година по-рано, отчита статистиката. След като през последните месеци постепенно се стабилизира, сега цената на газа за битовите потребители дори върви надолу.

Какво поскъпна миналия месец

През март спрямо февруари потребителските цени са нараснали с още 0.5%. Това е най-ниския месечен ръст за последната година и половина. Въпреки това повечето групи продукти и услуги продължават да поскъпват. Най-голям е ръстът на цените на "разнообразни стоки и услуги", който се дължи на рязък скок на застраховките в транспорта с 41% само за месец. Храните също продължават да вървят нагоре, с близо 1% спрямо предходния месец, като водещи са плодове и зеленчуци, сладолед, яйца и др. Отделни групи като дрехи и развлечения отчитат понижение. Спад има и още в транспорта заради метана, който е с над 10% надолу спрямо февруари, както и при комуналните услуги заради близо 11% по-евтин газ за бита.

Измерена по европейската методология (чрез ХИПЦ), инфлацията в България се понижава до 12.1% през март. Към февруари, за когато са налични данни за всички страни от ЕС, средно за съюза, показателят е малко под 10%. Инфлацията остава най-сериозен проблем за страните от Източна Европа, където и доходите са по-ниски. В Унгария тя е най-висока - близо 26%, а след нея се нареждат Чехия и балтийските страни. У нас инфлацията е една от най-ниските в Източна Европа. В сравнение с еврозоната обаче, към която България се стреми да се присъедини, е доста по-висока.

Натискът върху цените по линия на енергийните ресурси постепенно отслабва през последните месеци, но напрежението остава силно при храните. Налице все още са и други проинфлационни фактори, посочват анализатори. Такива са нарастващите разходи за труд и все още силното потребление на домакинствата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani

    не се притеснявайте, след като приемат забраната за внос на евтини суровини от трети страни инфлацията ще се върне на бял кон. Или на бяла коза, яздена от КУРнелия.

    Нередност?
Нов коментар