Инфлацията се забавя до 11.6% през април

Основните фактори са спад на цените на горивата и забавяне на ръста при храните

Инфлацията при храните падна под 20% за първи път от година.
Инфлацията при храните падна под 20% за първи път от година.
Инфлацията при храните падна под 20% за първи път от година.    ©  Цветелина Белутова
Инфлацията при храните падна под 20% за първи път от година.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • След 14% през март, инфлацията се забавя още и достига 11.6% през април
  • Спадът идва основно от храните и горивата, които миналата година поскъпнаха най-много, но сега постепенно цените им се нормализират
  • Доходите изпреварват инфлацията през първото тримесечие и потреблението продължава да е на плюс в реално изражение

Инфлацията продължава да се забавя и през април е 11.6% на годишна база, отчете националната статистика. Понижението спрямо 14% предходния месец е най-значителното, откакто индексът тръгна надолу и основно идва от спад в цените на горивата и по-нисък ръст при храните. Знак за постепенно нормализиране на потребителските цени дават и месечните темпове на нарастване, които вече са най-ниски за последната година и половина. Въпреки това инфлацията все още е в пъти над нормалните нива и прогнозите са да остане висока и през тази година.

Спадът на индексът не означава, че цялостно цените вървят надолу, а единствено, че растат малко по-бавно. Донякъде за това допринася високата база за сравнение, тъй като миналата година по това време ценовият индекс вече се движеше нагоре с двуцифрени темпове.

Успокояването идва именно от стоките, които поскъпнаха най-рязко, а сега постепенно се нормализират. Годишният ръст при храните за първи път от година пада под 20%. След като се покачваше с рекордни темпове допреди няколко месеца, цената на газа за бита сега вече е на минус от 25% спрямо година по-рано, отчита НСИ. Сходна тенденция следват и горивата за превозните средства, като само за месец се понижават цените на метан, пропан-бутан и дизел.

Докато първенци по поскъпване досега бяха храните, сега ги изпреварва категорията "разнообразни стоки и услуги", където водещи по ръст са финансови и застрахователни услуги, както и уреди и козметични продукти. Като цяло всички групи стоки и услуги продължават да поскъпват спрямо година по-рано, като изключение е само транспортният сектор.

Доходите успяват да компенсират

През първото тримесечие средните доходи на домакинствата са се увеличили с 19.3% и макар и с малко изпреварват инфлацията, отчита статистиката. Въпреки че расте по-бавно, потреблението в реално изражение остава на плюс и през януари - март тази година. Заплатите продължиха да се увеличават рекордно на фона на покачващите се разходи за живот и стегнатия пазар на труда. Най-значително обаче се повишават плащанията от държавата - пенсии, както и социални обезщетения и помощи. От една страна, нарастването на доходите помага за запазване на стандарта на живот на хората, но от друга, то действа като проинфлационен фактор.

Данните са в синхрон с прогнозите на повечето институции, че инфлацията постепенно ще се забавя. Това обаче изглежда се случва по-трудно от очакваното. Европейската комисия за пореден път ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията в България за тази и следващата година. Според Брюксел цените на енергийните ресурси ще падат, но тези на храните да продължат да растат още известно време. Силно остава ценовото напрежение и в сектор услуги.

Измерена по европейската методология, инфлацията в България е 10.3% през април при 7% в еврозоната. Неизпълнението на критерия за ценова стабилност се сочи за един от основните рискове пред страната да не приеме еврото от 2025 г. Според последната прогноза на икономистите от БАН ръстът на цените през следващата година най-вероятно няма да се забави достатъчно, за да влезе в допустимите граници.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега причинителят за инфлацията се запазва. Това е база за развите на инфлация. Временното забавяне на стойността на цена е проява от неравномерна проява на закономерност.
    Коя е тази сила, която въздействува обществеността да пренебрегва истината, че ползваният създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите е водещ причинител за инфлация?
    Инфлацията се прекратява след прекратяване на причинителя.

    Нередност?
Нов коментар