🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димитър Радев остава единствена опция на водещите партии за управител на БНБ

Коалицията ПП-ДБ е решила да не издига своя кандидатура, като вероятно ще има претенции към подуправителските постове

Вероятно основната задача в началото на новия мандат на Димитър Радев ще е да довърши влизането на България в еврозоната
Вероятно основната задача в началото на новия мандат на Димитър Радев ще е да довърши влизането на България в еврозоната
Вероятно основната задача в началото на новия мандат на Димитър Радев ще е да довърши влизането на България в еврозоната    ©  Надежда Чипева
Вероятно основната задача в началото на новия мандат на Димитър Радев ще е да довърши влизането на България в еврозоната    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Надпреварата кой да управлява БНБ в следващите шест години се оказа с практически предизвестен резултат. Досегашният гуверньор Димитър Радев почти гарантирано ще запази поста за още един шестгодишен мандат. Два дена преди крайния срок за номинации все още такива няма публикувани на сайта на Народното събрание, но от ГЕРБ още при старта на процедурата обявиха, че ще издигнат именно настоящия управител. От ПП-ДБ пък бяха дали заявка, че ще изправят срещу него свой кандидат, но според източници на "Капитал" от коалицията последното решение е да подкрепят Радев. Вероятно за него ще гласуват и от ДПС.

Така той остава с достатъчна подкрепа и практически без конкуренция. Единственият друг анонс е от "Възраждане", които смятат да предложат икономиста Любомир Христов. Шансовете на националистичната евроскептична формация да привлече подкрепа от други парламентарни сили обаче клони към нула. Така основната интрига се измества към избора на подуправители, двама от които също са с изтекли мандати.

6 + 2 + още 6

Ако получи нужната подкрепа, Димитър Радев реално ще има мандат да е начело на централната банка в продължение на сумарно 14 години, почти до края на настоящето десетилетие. Той беше избран през 2015 г. след оттеглянето на Иван Искров под натиск след фиаското на централната банка около фалита на КТБ. Тогава Радев дойде от позиция в МВФ със заявка за повече откритост на институцията, реформиране на банковия надзор и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше постигнат чувствителен напредък. БНБ успешно влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ и българският лев от 2020 г. е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото. Последното по план трябваше да се случи от началото на 2024 г., но високата инфлация и политическата нестабилност се оказаха непреодолимо препятствие за покриване на числовите критерии и поетите ангажименти от България, като новата цел е 2025 г.

Мандатът на Радев изтече през юли 2021 г. и оттогава две години той продължава да заема поста до провеждане на избор на нов управител. Липсата на стабилно управление торпилира опитите в краткотрайните парламенти да се излъчи негов наследник, като предходните опити да се проведе процедура катастрофираха. През 2022 г. един срещу друг за ключовата позиция се изправиха Андрей Гюров и Любомир Каримански, които бяха издигнати от тогава коалиционно управляващите ПП и ИТН, но никой от тях не получи нужната подкрепа. Сега при новата конфигурация на властта залагането на вече опитния ветеран начело на БНБ, който при това не е партийна номинация, изглежда, се оказва добър компромис за всички.

Изборът на Радев би била добра новина за поддръжниците на бързото влизане в еврозоната, доколкото през последните години той се позиционира като силен поддръжник на каузата и водеше подготовката на БНБ за това дори и с изтекъл мандат. Той беше и сред двигателите централната банка да получи широка парламентарна подкрепа за ускоряване на действията по подготовката за приемането на еврото. Така че логично е да се очаква и че това ще е основният му приоритет в началото на новия мандат.

С какъв екип

Първата задача на новият управител обаче определено ще е да сглоби екипа си от подуправители, с които да постига тези цели. В момента освен самия Димитър Радев с изтекъл мандат са и Нина Стоянова, която ръководи управление "Банково", и Калин Христов, който вече два мандата беше начело на "Емисионно". Единствено Радослав Миленков, който от 2019 г. е подуправител, ръководещ "Банков надзор", е с мандат до март 2025 г.

Формално подуправителите на БНБ се избират също от депутатите, но по предложение на гуверньора. Така че реално още преди издигането им трябва да се получи политическа подкрепа. Доколкото Миленков се приема за по-скоро близък до ГЕРБ (преди БНБ е назначен при кабинета "Борисов 2" да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете, а по-рано е в управата на Общинска банка, по времето когато доминираният от ГЕРБ Столичен общински съвет назначава ръководството й), вероятно другите партии, подкрепящи Радев, ще имат свои претенции към останалите подуправителски позиции. Затова и не е изключено този път в централната банка да влязат и по-ярко политически оцветени лица.

Засега естествено няма официални номинации, но неформално е практически сигурно, че ще има рокади и съответно има и спекулации. Едно от имената, които се спрягат, е депутатът от ДПС Петър Чобанов. Той има опит като председател на небанковия регулатор КФН, но също и като финансов министър в кабинета "Орешарски". Чисто експертно като макроикономист профилът му по-скоро пасва на управление "Емисионно", което реално отговаря за паричната политика и в частност за стабилността на валутния борд, като има ключова роля и за приемането на еврото. Настоящият подуправител Калин Христов донякъде влезе в конфликт с Димитър Радев именно по линия на своята по-евроскептична ориентация.

Друго често чувано име напоследък е това на Диана Митева, която доскоро беше изпълнителен директор на ДСК и председател на асоциацията на банките. По неофициална информация тя е била и сред обсъжданите варианти в ПП-ДБ за номинация за гуверньор, но сега едва ли ще бъде тяхната неформална квота в БНБ. По-големи шансове за подуправителския пост имат Андрей Гюров от ПП и Георги Ганев от ДБ.

Разпределението на постовете в БНБ обаче със сигурност ще е обект на още политически дебати. В ПП-ДБ например има резерви към евентуална подкрепа от тяхна страна за ДПС кандидат, както и как това ще се приеме от избирателите им. Също така и доколкото управление "Емисионно" е доста по-ключово от "Банково" (в него попадат платежните системи и надзорът над тях, регистрите, статистиката и счетоводството), вероятно и новата коалиция да има претенции към него.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Интересно на база на какво Чобанов се смята за експерт. От преките ми наблюдения той е теоретик, липсва му реална практика.

    Нередност?
  • 2
    Chitatel avatar :-|
    Chitatel
    • + 2

    Едно допълнение към статията. Радослав Миленков, отговарящ за банковия надзор, бе избран за подуправител около две години преди изтичането на мандата на Димитър Костов. Тогава нямаше съмнение, че Костов на практика бе уволнен, а Миленков назначен от дуото Влади Горанов и Кой.

    Нередност?
Нов коментар