🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой да оглави БНБ и други неразбирателства в коалицията

Лидерският съвет на четирите управляващи партии в неделя не доведе до общи решения по спорни теми

След като премиерът публикува тази снимка от съвета на коалицията в неделя, във фейсбук имаше много коментари за жеста на Тошко Йорданов от ИТН
След като премиерът публикува тази снимка от съвета на коалицията в неделя, във фейсбук имаше много коментари за жеста на Тошко Йорданов от ИТН
След като премиерът публикува тази снимка от съвета на коалицията в неделя, във фейсбук имаше много коментари за жеста на Тошко Йорданов от ИТН
След като премиерът публикува тази снимка от съвета на коалицията в неделя, във фейсбук имаше много коментари за жеста на Тошко Йорданов от ИТН
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко основни теми и непостигнат консенсус. Такава е грубата равносметка след коалиционния съвет на управляващите партии от неделя вечерта. Нещо повече - извън ключовите теми, по които четирите формации се разминават във вижданията си, разговорите между премиера Кирил Петков и лидерите на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са довели до още неясноти и противопоставяния.

Коалиционният съвет обсъди няколко централни теми - предстоящия избор на управител на БНБ, предоставянето на военна помощ за Украйна, както и вдигане на ветото от страна на България върху възможността Северна Македония да започне преговори за членството си в Европейския съюз (ЕС).

Освен това участниците в неделната среща са разговаряли и за възможността оттук нататък номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, първо да се обсъждат вътрешно между четирите формации, които след това да излязат с обща кандидатура. Идеята се е появила, след като управляващото мнозинство се оказа с двама кандидати за управител на централната банка. По нито един от всички тези въпроси обаче не са постигнали единомислие.

Единственото решение, до което т.нар. коалиционен съвет е достигнал, е подобен формат да заседава регулярно всяка седмица.

Двете най-невралгични обсъждания очаквано са били предстоящият избор за управител на БНБ и предоставянето на военна помощ за Украйна. Липсата на общо решение означава, че на практика крайните решения и по двата въпроса ще зависят от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Причината: В подетата битка за БНБ "Има такъв народ" ще разчитат на подкрепата именно на тези партии за техния кандидат Любомир Каримански, тъй като "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП подкрепят Андрей Гюров (ПП).

Колкото до предложението на ДБ София да предостави военна помощ на Украйна, заради твърдата опозиция на БСП решаващи отново ще бъдат гласовете на ГЕРБ и ДПС.

За останалите теми партиите са се договорили да продължат преговорите.

Битката за БНБ

Основният повод за срещата между формациите беше очертаващият се челен сблъсък между двамата кандидати на мнозинството за управител на БНБ - издигнатият от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов.

По неофициална информация по време на коалиционния съвет е бил направен последен опит да бъде избегнат разрив между партньорите. Според източници на "Капитал" премиерът Кирил Петков е предложил процедурата отново да се провали, а впоследствие да се търси трети вариант за номинация, която да бъде обща. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обаче категорично е отхвърлил тази възможност.

От "Продължаваме промяната" не са поканили на срещата собствения си кандидат - настоящият шеф на парламентарната им група Андрей Гюров, докато Каримански е присъствал от страна на ИТН. Опитът на Петков да отложи спорния въпрос с процедура е бил посрещнат с декларация на ИТН, че Каримански ще бъде подложен на гласуване в пленарната зала.

"Мнозинството има две номинации. Едната е издигната от "Продължаваме промяната", а другата от "Има такъв народ", коментира пред "Капитал" говорителката на правителството Лена Бориславова резултата от срещата. По думите ѝ останалите две формации - БСП и "Демократична България", не са изразили окончателни становища кого ще подкрепят, защото решенията им за това трябва да минат през ръководните им органи.

Според информация на "Капитал" и БСП, и ДБ засега подкрепят номинацията на Гюров.

Така въпросът кой ще оглави централната банка ще се реши в пленарната зала от депутатите от опозицията. Засега обаче нито ГЕРБ, нито ДПС са заявили официално зад кого от двамата кандидати ще застанат. От бившите управляващи идват доста разнопосочни сигнали по темата - като се започне от първоначалната заявка на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати, и се стигне до неофициални твърдения на членове на ръководството, че ще застанат зад номинацията на Каримански.

Неофициално от ръководството на ДПС казват, че нямат проблем с това сегашният управител на БНБ Димитър Радев, чийто мандат изтече преди година, да остане на поста си, защото при избора му от ДПС са го подкрепили.

Очевидно и ГЕРБ, и ДПС до последно няма да обявят официално дали и кого от двамата кандидати ще подкрепят.

Има вероятност изборът на новия гуверньор да бъде оставен за следващата седмица. По неофициална информация от ПП времето, в което процедурата се бави "по технически причини", ще бъде използвано за още преговори между партньорите в коалицията да бъде намерен друг, консенсусен вариант.

Очакван разнобой за Украйна

Разнобой в управляващата коалиция се очертава и за внесеното от "Демократична България" предложение за решение България да предостави военна помощ за Украйна, което трябва да бъде гласувано в парламента. Напълно очаквано от БСП реагираха отрицателно - партията обяви тази тема за една от "червените линии", които не могат да бъдат прекосени.

Тази позиция на социалистите е била потвърдена на коалиционния съвет от лидера Корнелия Нинова, което означава, че и това решение ще зависи от гласовете на опозицията. "Имаме информация, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят това решение", каза в неделя пред "Нова телевизия" съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Подобно проекторешение беше внесено и от ГЕРБ в парламента. От управляващата коалиция уточниха, че ако Народното събрание приеме такова решение, то ще е само за даване на мандат на правителството, а след това кабинетът ще решава каква точно военна помощ да изпрати в Украйна без санкцията на Народното събрание.

По този начин управляващите са решили да опитат да "замаскират" различията си и в крайна сметка "всички ще могат да изразят позиции и помощ все пак да се изпрати". Основната идея е, че ако решението се подкрепи в пленарната зала, а после се прецизира от кабинета, БСП, които имат четирима министри, ще могат да твърдят, че са се противопоставили, но гласовете им няма да се окажат решаващи за прокарване на решението.

Сблъсък и за Северна Македония

Другата конфликтна тема също очаквано е вдигането на ветото върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Въпросът беше обсъждан и на предишния съвет на коалицията, когато премиерът Кирил Петков е заявил желанието това да стане до края на френското председателство, което приключва в края на юни. Намерението е било отпадането на ветото да бъде обявено на 24 май по време на отбелязването на делото на Кирил и Методий в Рим, на което присъстват делегации от България и Северна Македония. Такова решение обаче не беше постигнато и тогава, и на последния коалиционен съвет в неделя, на който Петков отново е поставил въпроса.

Против отново е БСП. От партията обясниха неофициално, че техният електорат няма да приеме "либерални екзотики" нито за Украйна, нито за Северна Македония. По време на обсъждането и Тошко Йорданов заявил, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов "няма да може да бъде убеден да подкрепи такова решение".

На хоризонта - регулатори, квоти и др.

Напрежението около БНБ е довело и до друг разговор между лидерите. Става въпрос за предстоящото попълване на парламентарните квоти в различни регулаторни органи като Съвета за електронни медии (СЕМ), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Националният осигурителен институт (НОИ) и други.

"Продължаваме промяната" са предложили занапред всички кандидатури, които следва да излъчва парламентът, първо да се обсъждат в рамките на коалиционен съвет. Той пък да заседава всяка седмица. От БСП обясниха, че решението привидно е било прието, но от реакциите на партньорите не е станало ясно как ще се разпределят квотите. "В СЕМ се освобождават две места от квотата на Народното събрание, но ПП, ДБ и ИТН настояват да имат представител. Така че и по този въпрос предстои вътрешнокоалиционна битка.

Единственото ясно е, че засега промените в антикорупционната комисия КПКОНПИ "няма да се бързат", въпреки че при договаряне на управлението преформатирането на органа беше в "спешните приоритети" на правителството.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Приказка за банка, милион, клошар, политик и БНБ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160645969886189

    Недопустимо е Каримански да бъде избран за шеф на БНБ

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    Първо нека разчетем кадъра.

    1. Часовникът на тази коалиция е спрял.
    2. Около масата позират:
    а) авторитарните лидери на БСП и на триумвирата ДБ, които на скорошните си партийни форуми се явиха като единствени кандидати и спечелиха отново председателствата на партиите си. Само да припомня, че и Гешв също беше единствен кандидат, което му се натяква като голям кусур. На тях - не;
    б) от бившите и настоящите аморфни политически спасители - и т.н. и 4П са изпратените фигуранти от началника на 7/8 и от Козяк ;

    Второ: да уточним темите на сбирката:

    а) да се получи консенсус кой да гепи БНБ;
    б) да се получи консенсус да се включим с "военно-техническа помощ" във войната в Украина, каквото е предложението на триумвирата ДБ;

    Трето: резултатите:

    Нито има консенсус кой да гепи БНБ, нито има консенсус да се включим във войната.
    При явното неразбирателство по първата точкоа при гласуване в НС кой ще е гуверньор на БНБ ще определи опозицията, което е безумно и повече от вот на недоверие.
    При явната съпротива на БСП по втората точка (която по същество е провокация на ДБ), коалицията видимо се разпада, защото ако темата влезе на гласуване в зала, опозицията ще я подкрепи.

    И става много ясно, че една от партийните групички в управляващата коалиция поставя определена деликатна тема на обсъждане, като е повече от ясно, че тя е червена линия да друга партия в коалицията, но абсолютно ще бъде подкрепена от опозицията.
    Т.е. една от управляващите частици търси подкрепата на опозицията, за да принуди друга от управляващите частици да напуснат коалицията.

    Е, ако това стане, парламентарното мнозинство на коалицията рухва.

    Отива се на предсрочни избори, които повече от видимо е, че ще спечели баце.

    Изводите:
    1. Часовникът на тази коалиция е спрял.
    2. Властовотворният Козяк видимо променя симпатиите си от едни ухилени всичкоможещи харвардци към един намръщен бит и е.. банкянец.
    3. БСП като властотворна партия не влиза в схемата.

    За БЮРМ - не знам за партиите, но няма българин, който да подкрепи идиотщината на 24 май д се обяви, че нямаме претенции към македонската клептомания с преджобването на историята ни.

    А, и отдавне не се чува гласецът на президента.
    Пък нито имаме авиация, нито имаме армия, нито знаем какво да правим с договорите за газа, нито за еврото, нито за войната...

    Защо замлъкна този генерал? А така хубаво говореше преди да си осигури втория мандат!

    P.S. Поли Паунова не беше ли в Свободна Европа? Всъщност едно и също е...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Офшорка прала руски пари докато Каримански управлявал Инвестбанк
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160647753416189
    Документи на американското финансово разузнаване FINCEN сочат, че докато Любомир Каримански е бил изпълнителен директор на банката, там е поддържана сметка на офшорна фирма и са вървели преводи, през които са изпирани руски пари от схемата „Магнитски“

    Нередност?
Нов коментар