🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите преизбраха Димитър Радев за управител на БНБ (обновена)

Настоящият гуверньор запази поста за още един мандат, той ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители

След като ПП-ДБ не излъчи своя номинация, Димитър Радев обедини проевро партии зад себе си
След като ПП-ДБ не излъчи своя номинация, Димитър Радев обедини проевро партии зад себе си
След като ПП-ДБ не излъчи своя номинация, Димитър Радев обедини проевро партии зад себе си    ©  Юлия Лазарова
След като ПП-ДБ не излъчи своя номинация, Димитър Радев обедини проевро партии зад себе си    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На извънредно парламентарно заседание днес, 18 юли, депутатите избраха за управител на Българската народна банка с нов шестгодишен мандат Димитър Радев. След над 2 часа дебати със 155 гласа За от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и 67 гласа Против от останалите сили гуверньорът запази поста си, който заема от 2015 г. Така той остава начело на ключовата институция, която регулира банковия сектор с над 160 млрд. лв. активи и ще има ключова роля и при прехода от лева към еврото.

Радев беше издигнат от ГЕРБ и още преди гласуването в зала се приемаше за основен претендент с достатъчна политическа подкрепа. Единственият друг кандидат, издигнат от евроскептичната "Възраждане" беше икономистът Любомир Христов, след като БСП изтегли своята номинация Николай Каварджиклиев. Христов събра 39 гласа За от Възраждане и по един депутат от ПП-ДБ и ИТН. Притив негио имаше 135 гласа, а въздържалите се бяха 47.

Двамата бяха изслушани миналата седмица в бюджетната комисия, като представиха визиите си за управление на централната банка. Основният разлом между Радев и Христов предвидимо беше в отношението им към приемането на еврото. Докато Радев преповтори позицията си за максимално бързо влизане в еврозоната ("възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г."), Христов се позиционира не толкова твърдо антиевро подобно на издигналата го политическа сила ("Аз съм за еврото, но 2025 г. е твърде рано"). Той застъпи тезата, че трябва да се изчака, докато България постигне реална конвергенция с ЕС, което според него би отнело поне 15 години, и то ако се работи усилено в тази посока.

И подуправителите са ясни

Освен управителя с изтекли мандати от две години са и двама от подуправителите на БНБ, като вече е задействана процедура за попълването и на тези постове. По закон те трябва да бъдат номинирани от гуверньора, като според гласуваните от депутатите правила той има срок от три дена след избирането му да го направи. . Те също трябва да минат през изслушване в бюджетна комисия и след това през гласуване от Народното събрание.

Неофициално очакванията бяха това да бъдат Андрей Гюров от ПП за управление "Емисионно" и Петър Чобанов от ДПС за управление "Банково". Дори въпрос дали това са имената беше зададен към Димитър Радев от Тошко Йорданов от ИТН, но той каза, че ще посочи номинации след избора си. БТА предаде минути след преизбирането на Радев, че той е потвърдил пред медии в парламента, че ще предложи именно тези имена.

В по-широк план при изслушването си миналия петък Радев обясни, че въпросът за политическата намеса в дейността на независимите централни банки стои навсякъде по света като нивото в България е приемливо, като има банки, където всички членове са политически назначения.

Обновена в 15:50 часа след гласуването в парламента.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Нищо не избират депутатите.
    Като кучето на Павлов те натискат конкретното бутонче, когато им светне лампата, за да си напълнят чинийката...
    И реално назначават едни хора на едни длъжности.

    Присъстваме на поредните откровено изтъргувани партийни назначения на най-висши експертни длъжности в държавата.

    Обикновени партийни послушковци на висши експертни длъжности! Това е нонсенс!

    Защото партиецът- уж експерт по нищо не се различава от партийците, събрани в НС с пропорционалната партийна бюлетини. Той също ще чака от партийната си централа указания какви "експертни" решения да вземе...

    Докато партийни търгаши по сговор между мафията и обявилата се за контрамафия се разполагат на най-висши експертни длъжности все по-надолу ще копаем.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    P.S. Дим.Радев се " отблагодари" за назначението, като ще презложи за свои заместници един от мафията - Петър Чобанов (Дпс) и един от контрамафията - Андрей Гуров (ПП).
    Като култовата скуптура на Вера Мухина - Работник и колхозница ще са двамцата: единни в ограбването на държавата...

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • + 2

    Капитал, верно ли е това?
    https://www.facebook.com/STTrifonov/posts/807845204040376?ref=embed_post

    Нередност?
  • 4
    cbr411006495 avatar :-|
    cbr411006495
    • + 2

    а коментар относно професионалните качества на новите подуправители, които следва да ни вкарат в Еврозоната?! финансовият министър на орешарски и екс управителя на пирин голф - нито ден управленски опит в банковата сфера...

    Нередност?
Нов коментар