Бивш шеф на "Напоителни системи" - Хасково: Секторът сякаш се саботира

Законодателните пропуски и неизпълнението на секторната стратегия водят към тези изводи, смята Ивайло Тонев

"Напоителни системи" е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет и не може с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, пише още в сигнала до премиера.
"Напоителни системи" е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет и не може с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, пише още в сигнала до премиера.
"Напоителни системи" е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет и не може с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, пише още в сигнала до премиера.    ©  Юлия Лазарова
"Напоителни системи" е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет и не може с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, пише още в сигнала до премиера.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • 3.5 млрд. куб.м вода в 181 язовира не се използват, казва бившият шеф на "Напоителни системи" - клон Хасково.
  • Поливното земеделие е сведено до 0.7% от общите обработваеми площи в страната, пише в сигнал до премиера Ивайло Тонев.
  • Той настоява за спешна секторна реформа и преструктуриране на държавното дружество "Напоителни системи".

Развитието на сектор "Напояване" в България сякаш се саботира - липсва закон за мелиорациите, стратегията за развитие на сектора (приета през 2016 г.) не се изпълнява, а търговското дружество "Напоителни системи" трябва да се преструктурира в регионални публични предприятия. Това най-общо се съдържа в сигнала на бившия шеф на "Напоителни системи" - клон Хасково, Ивайло Тонев, изпратен до премиера Николай Денков, с който в. "Капитал" разполага.

"3.5 милиарда кубични метра вода в 181 напоителни язовира в страната не се използват, поливното земеделие е сведено до трагичните 0.7% от общите обработваеми площи в страната. Като за съпоставка този процент в Румъния е 34%, а в Гърция 47%", описва ситуацията Тонев. По думите му от 2016 г. досега стратегията е била неглижирана от ръководствата на земеделското министерство.

А това води до сбор от последствия, застрашаващи националната сигурност на страната ни, пише бившият шеф на "Напоителни системи", Хасково и призовава премиера за спешна намеса в сектора. В случай че премиерът прецени, Тонев допуска и че по случая може да бъде сезирана ДАНС.

Неясни регламенти

Като начало, експертът изтъква, че статутът на дружеството като основен хидромелиоративен оператор не е ясно уреден. "В Закона за сдруженията за напояване се урежда статутът само на сдруженията за напояване. Статутът на "Напоителни системи" ЕАД, като акционерно дружество, се явява в противоречие с голяма част от функциите му и основната дейност, която изпълнява в насоката на поддръжката на дигите, корекциите на реките и другите защитни хидротехнически съоръжения", отбелязва Ивайло Тонев.

А моделът на използване на стандартните търговски дружества за подобни дейности, които са за сметка на държавния бюджет, е грешен и не е в състояние да решава основни въпроси, свързани с финансирането и поддръжката на хидромелиоративната инфраструктура, пише той. По думите му "Напоителни системи" не може да се издържа от основната си дейност и съществува благодарение на бюджетните средства.

Според Тонев в основата на промените в сектор "Хидромелиорации" стоят три основни и задължителни промени в досегашният модел на управление на напояването:

  • преобразуване на "Напоителни системи" в Агенция "Мелиорации", което би сложило край на търговията с поливна вода
  • приемането на Закон за хидромелиорациите
  • субсидиране 100% водата за напояване - вода срещу продукция (както е в Румъния и Гърция), което ще извади на светло земеделския бранш.

Ако тези промени бъдат осъществени в рамките на пет годишен период, напояването в държавата може да достигне 7 млн.дка, което ще доведе до преки и косвени приходи в бюджета от около 2 млрд. лв. годишно, показват сметките на бившия шеф на "Напоителни системи" - клон Хасково Ивайло Тонев.

Закон - да, преструктуриране - не

За в. "Капитал" от земеделското министерство посочиха, че в стратегията за развитие на сектора е предвидено приемането на Закон за хидромелиорациите, а разработването на дългосрочна визия за поливното земеделие "отдавна е осъзнато като необходимост".

Оттам са внесли за разглеждане от Министерския съвет проект за създаването на дирекция "Хидромелиорации", с цел осигуряване на административен капацитет. Отделно - в едномесечен срок се предвижда създаване на Консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие към ресорния министър, както и създаване на работна група за преразглеждане и актуализиране на стратегията за развитие на сектора, тъй като "в процеса на изпълнението й са отбелязани съществени предизвикателства и са установени съществуващи рискове, затруднения и недостатъци". След това актуализиране ще се разглеждат и възможностите за правни реформи, в т.ч. и изготвяне на проект на Закон за хидромелиорациите, пишат от МЗХ до "Капитал".

Към настоящия момент обаче не се предвижда преструктуриране на "Напоителни системи". Причината за това е, че се изисква задълбочен и мотивиран анализ. А такъв явно липсва. При приемането стратегията за развитие на сектора дружеството действително е в нестабилно състояние, но от 2017 г. насам то е с доказано положителни финансови резултати, отбелязват от МЗХ, без да влизат в детайли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Както винаги тук се правите на много загрижени за проблемите в държавата. Че нали вашето политическо представителство или така наречената Промяна взе милиард и половина заделени от лошите и мафията ГЕРБ във фонд за ВИК сектора от който общините трябваше да взимат безлихвени заеми и да си реализират проектите по остарялата ВИК мрежа. И пускате лицемерно статии как 60% от водата се губела по трасето от водоизточника.
    Нали вие орязахте голяма част от парите предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост точно за този сектор напояване. А тези пари вкарахте за завод за батерии, които ви липсват, за да продавате електоенергията от фотоволтаиците ви с които заливате държавата 24/7. Бива лицемерие и демагогия ама чак толкова не бива :(

    Нередност?
Нов коментар