🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две министерства, един дълг и една прецакана фирма

Как компанията "Декстро рисърч" осъди Министерството на икономиката, но се озова в правен лабиринт, от който няма изход

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пловдивската "Декстро рисърч" печели европроект за технологична модернизация, но е санкционирана от държавата
  • Съдът постановява в полза на дружеството, което трябва да си получи пълната сума по договора
  • Заради разделянето на Министерството на икономиката обаче държавата не изпълнява съдебното решение и отказва да плати

Възможно ли е държавата да дължи над 200 000 лева на частно дружество и да не ги изплаща, пренебрегвайки решенията на три съдебни инстанции, които постановяват това? Звучи като опит за "бомба". И нещо повече - той е почти успешно реализиран към момента.

Става дума за пловдивско дружество, спечелило дела срещу Министерството на икономиката за неизплатени суми по програма "Конкурентоспособност". Съдът приема, че компанията е неправилно санкционирана и ведомството трябва да възстанови средствата. Това обаче месеци наред не се случва, а две министерства - на икономиката и индустрията и на иновациите си прехвърлят топката.

Причините за случая, който ощетява дружество с крупна сума са две. Първата се крие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), чиято разпоредба на чл. 519 постановява, че не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни и общински учреждения, т.е., когато държавата е длъжник, вземането не може да се осъществи, докато тя самата не реши да го изплати доброволно.

Втората причина е, че в мандата на кабинета "Петков" някогашното Министерство на икономиката беше разделено на две. Сега съществуват ведомства, наречени Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Между тях са разпределени всички активи и пасиви на някогашното мегаминистерство. Като тук се явява и големият проблем: при съдебно решение, в което страна е Министерството на икономиката, двете нови структури могат да си прехвърлят топката и да не изпълняват задължението си. Ощетена е единствено компанията, която близо 10 години си търси правата в съда.

Казусът "Декстро рисърч"

Казусът с пловдивската компания "Декстро рисърч" ООД на практика започва през далечната 2011 г.

Тогава дружеството сключва договор с Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, чийто правоприемник е Главна дирекция "Европейски фондове за Конкурентоспособност" към Министерство на икономиката и енергетиката. Контрактът е за безвъзмездна финансова помощ №СИП-02-37/30.09.2011 г. по програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Предметът на договора е изработване на софтуерен продукт - "Генератор на деловодни програми EMSG".

Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца от подписването му, а сумата, която "Декстро рисърч" трябва да получи, е 327 701.04 лв. Компанията изпълнява ангажиментите си, но с редица формални аргументи управляващият орган отказва да изплати цялата сума и отрязва от нея над 100 000 лева. Някога това беше честа практика, а подобни казуси влизаха в съда периодично. Причината - веднъж получени в България и договорени с различни фирми, европейските пари оставаха в държавния бюджет, ако изпълнителите бъдат санкционирани.

Така банална е историята и на "Десктро рисърч", чийто управител и собственик Иван Кодинов завежда дела, за да получи договорените средства. В хода на процеса фирмата доказва, че продуктът ѝ е годен за употреба, а експертизите сочат, че задачите от страна на компанията са "постигнати напълно". "Десктро рисърч" печели делото, но междувременно задлъжнява до степен, че няма как да изплаща заплатите на програмистите си.

"Не ни търсете"

През цялото време на съдебния спор като страна по делата се явява Министерството на икономиката. Веднага след решението на Върховния касационен съд (ВКС) от началото на тази година, което е окончателно, Министерството на икономиката съобщава на дружеството, че не може да изплати сумата 210 000 лева, в която освен въпросните 100 хил. лв. влизат още лихви за целия десетгодишен период и разноски по делата.

Основанието за отказа, посочено от ведомството, е, че в края на 2021 г. парламентът приема, че Министерството на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. След последващото приемане на устройствените правилници на ведомството в началото на 2022 г. правата и задълженията на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" на преобразуваното Министерство на икономиката минават към новосъздаденото ведомство, отговарящо за иновациите и растежа.

По тази причина през лятото на 2023 г. от Министерството на икономиката и индустрията отказват да изпълнят задължението на вече несъществуващото Министерство на икономиката. С поредица писма те обясняват на дружеството да си търси вземането от съседното ведомство - на иновациите. В това число дори от МИ съветват "Декстро рисърч" да поискат корекция в изпълнителния лист, като бъде заменен длъжникът с нов - Министерството на иновациите.

"Становището е противоправно"

"Становището на служителите на министерството - да се поиска изменение на изпълнителния лист, като бъде заменен длъжникът с Министерството на иновациите, е абсурдно и противоправно, в този смисъл няма механизъм, по който да бъде изпълнено", отговарят от компанията в средата на септември тази година в поредната размяна на писма.

"Няма как да бъде заменен длъжникът, това е абсурдно при наличието на съдебни решения на три инстанции", казва пред "Капитал" единият от адвокатите на компанията, Николай Руневски.

В писмото на дружеството на Министерството на икономиката се напомня също, че "осъдената страна следва да изпълни съдебното решение и да спази върховенството на закона. Ако бюджетно съответната сума следва да се плати от средствата на Министерството на иновациите, то тогава следва да се споразумеят двете министерства, като плащането може да постъпи и от второто", пишат от "Декстро рисърч" и уточняват, че за тях е без значение кой точно ще изплати дължимата сума.

Задължение има, кой ще го плати?

Междувременно Министерството на икономиката прехвърля към колегите си от "иновациите" казуса, но те на свой ред също изпращат компанията да променя изпълнителния лист - нещо, което няма как да се случи.

Пред "Капитал" от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) обясниха същото, което изпращат в поредица писма до компанията - след разделянето на ведомството програмата "Конкурентоспособност" вече не е към тях. А това, че те са страна по делата, е защото така са били заведени.

В крайна сметка от пресцентъра на МИИ обобщават, че "няма как да погасят чуждо задължение".

Потърсени за коментар от Министерството на иновациите и растежа обясниха, че "такива казуси има и спрямо всеки се действа по отделно". "Компанията е поканена и от нас, и от колегите от МИИ да си промени изпълнителния лист, но явно съдът не дава, поне така казват техните юристи", обясниха от правния отдел на създаденото преди две години ведомство. В крайна сметка оттам поеха устен ангажимент, че "няма да забравят това задължение", и макар че те не фигурират в документите по делото, "ще изплатят каквото трябва".

В последна сметка обаче това е проява на "добра воля". А кога намерението ще бъде изпълнено остава неясно. От министерството изтъкнаха, че "ако сега останат пари - ще им платим, ако не, ще го сторим през следващата година". Интересно обстоятелство в случая обаче е, че пред дружеството от ведомството не са поели такъв ангажимент.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар