Лично председателят на ВАС връща частния монополист на Капитан Андреево

Георги Чолаков председателства трите състава, които се произнасят в полза на "Евролаб 2011", като преди това сам разпределя делата на себе си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Върховният административен съд осуети опитите на правителството да си върне контрола на граничния пункт с Турция
  • Фирмата влиза обратно в помещенията, товаренето и тестването на храни на турската граница, с помощта и на определение от Административен съд - София-град.
  • Това обрича на неуспех един от най-знаковите опити на правителството в оставка да отвоюва обратно някаква част от превзетата държава

След няколкомесечни усилия на отиващите си управляващи Върховният административен съд (ВАС) окончателно върна частната "Евролаб 2011" на граничния пункт Капитан Андреево. Междувременно и Административен съд - София-град, излезе с определение в полза на частната компания.

Накратко, съдът е против държавата да си отвоюва обратно границата от монополист със спорни връзки.

Ключово е, че и трите дела във ВАС са в състави, председателствани от председателя на съда Георги Чолаков, който е и докладчик по едно от тези дела. Чолаков е считан за представител на статуквото с много силни позиции както във ВАС, така и в цялата съдебна системата. Той беше избиран на поста си от същите мнозинства, които избраха двамата последни главни прокурори - Сотир Цацаров и Иван Гешев. Напоследък той все по-често се явява преседател на състави и докладчик по ключови дела.

Трите дела постъпват във ВАС в рамките на три седмици (видно от входящите номера) - 27.06, 16.06, 01.07, става ясно от общодостъпни данни на публичния портал на Централизираната система за разпределение на делата към ВСС. Според Закона за съдебната власт делата се разпределят по реда на постъпването им. Това обаче не се случва - делата не са образувани веднага, а на 8.07 (трите в един ден, за това имат поредни номера), но отново не са разпределени. Това става след още три дни - на 11.07 като разпределението се извършва лично от председателя Георги Чолаков, който е дежурен. Едно от делата е разпределено от него на него, а по друго е председател на съдебния състав. Делото, по което той е докладчик, беше посочено със сгрешен номер в прессъобщението на ВАС.

Така (поне засега) завършва опитът на държавата в лицето на Министерство на земеделието и БАБХ да си върне граничния контрол на най-натоварения граничен пункт и важна врата на Европейския съюз.

Казусът с контрола и частният монопол, установен там по времето на ГЕРБ, стана международно известен. Около него излязоха сигнали за корупция и заплахи към политици и представители на изпълнителната власт, както и съмнения за контрабанда. Нереализираните ползи за държавата пък се изчисляват на 200 - 300 млн. лв. за десетилетие. А скандалът с Капитан Андреево се посочва и като една от основните причини за падането на правителството на Кирил Петков.

Завръщане в товаренето

ВАС се е произнесъл по три жалби на дружеството "Евролаб 2011" по случая с ГКПП Капитан Андреево и заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните връща компанията като оператор по товарене и разтоварване, съобщават от съда. Компанията също така ще прави и лабораторни изследвания на плодовете и зеленчуците заедно с централната лаборатория на БАБХ.

Делата са по повод на две заповеди и едно писмо, издадени между 17 и 19 май от шефа на БАБХ Христо Даскалов.

С първото дело ВАС връща компанията в товарно-разтоварната дейност, като смята, че БАБХ няма право да извършва тази дейност, а частната фирма. Отменя се и разпореждането на Хасковския административен съд, отхвърлил искането на "Евролаб 2011" за прекратяване действията на БАБХ.

ВАС нарежда незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на "Евролаб 2011" да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор. Съдът смята, че забраната към служителите на "Евролаб 2011" не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт.

Съдът стъпва на две заповеди на изпълнителния директор на БАБХ от 17 и 19 май. В тях не е забранено на "Евролаб" да извършва дейност като оператор, както и дейности по представянето на стоки пред контролните органи, както и да извършват товаро-разтоварни дейности като оператор. С втората заповед обаче е изменен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ извършва, като са определени нови такси, и една от тях е за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трета страна.

"На база на така въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно съответния европейски регламент са под техен контрол", пише съдът.

"БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности", заключва ВАС, като отхвърля становището на Хасковския административен съд, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол. (Определението вижте тук.)

"Първо, товаро-разтоварната дейност не е част от регламента на ЕС, второ - това, което съдът казва, е че по някакъв начин трябва да се възстанови товаро-разтоварната дейност на "Евролаб 2011". Тази дейност не им е гарантирана по никакъв начин. БАБХ никога не е имала договор за товаро-разтоварна дейност с "Евролаб". Имало е само един договор и той е за наем", коментира пред "Капитал" зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от "Продължаваме промяната", който след мерките на ведомството по отношение на тази фирма стана обект на заплахи.

Според него самата товаро-разтоварна дейност, за да е извършвана от външна фирма, трябва да бъде регулирана и допусната и от Агенция "Митници", и от Главна дирекция "Гранична полиция". Това нарушение е продължило много години и просто никой не е искал да му обърне внимание, посочи зам.-министърът.

Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол, пише съдът.

После и в лабораторията

Със заповедта от 17 май 2022 г. на изпълнителния директор на БАБХ пък се разпорежда всички проби, считано от 20 май 2022 г., да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

С тази заповед обаче изпълнителният директор на БАБХ "не отменя Заповед № РД 09-1432/21.12.2012 г. на министъра на земеделието и храните, с която "Евролаб 2011" е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци", пише съдът по второто дело, като приема също, че централата лаборатория на БАБХ не е определена и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт. С тези аргументи ВАС потвърждава определението на Административен съд - София град, с което жалбата на "Евролаб 2011" е оставена без разглеждане с мотив, че спорната заповед не я засяга, защото не й забранява да извършва контрол на границата. (Определението вижте тук.)

С третото дело пък се връща на Софийския административен съд за разглеждане по същество на друга жалба на "Евролаб 2011" срещу писмо на изпълнителния директор на БАБХ от 18 май до началник-отдел "Граничен инспекционен пункт - Капитан Андреево", в което е разпоредено пробите от пратки на плодове и зеленчуци с произход Република Турция, взети на ГКПП - Капитан Андреево да се изпращат за изследване в централната лаборатория на БАБХ. (Определението вижте тук.)

По думите на зам.-министър Христанов обаче лабораторна дейност на границата не е предвидена. Изградената лаборатория там е в противоречие на наредбата. Освен това, посочи той, още от 2020 г. тя не е лаборатория за официален контрол. "В този контекст идеята, че БАБХ е отнела нещо на някого е абсурдна. "Евролаб" и ВАС не са наясно с начина на извършване на граничен фитосанитарен и здравен контрол", коментира Христанов..

Държавно, но с предимство за частника

Административният съд София-град пък е oтмeнил пpeдвapитeлнoто изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше фирмата "Eвpoлaб 2011" дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт Kaпитaн Aндpeeвo.

В жалбата на "Eвpoлaб 2011" за oтмянa нa paзпopeждaнeтo зa пpeдвapитeлнo изпълнeниe се твърди, че дoпycнaтoтo пpeдвapитeлнo изпълнeниe нe e в дъpжaвeн и oбщecтвeн интepec - дъpжaвaтa би ce лишилa oт зaплaщaния нaeм (бел. авт. - който е символичен) и би тpябвaлo дa плaти нaпpaвeнитe в пoмeщeниятa пoдoбpeния нa cтoйнocт нaд 2 млн. лв.

Няма детайли за какво точно става въпрос, но фирмата наемател е била там под 5 месеца. Предните 10 години наемателят е бил друг.

Съдът решава, че "админиcтpaтивният opгaн e cлeдвaлo нe caмo дa paзпopeди пpeдвapитeлнo изпълнeниe, нo и дa oбocнoвe нeoбxoдимocттa oт нeгo, ĸaтo излoжи фaĸтичecĸитe oбcтoятeлcтвa, ĸoитo oбocнoвaвaт тoзи извoд и cъoтвeтнo дa пpeдcтaви дoĸaзaтeлcтвa, ycтaнoвявaщи тeзи oбcтoятeлcтвa. B cлyчaя тoвa нe e cтopeнo", пocoчвa cъдът в мoтивитe cи.

Историята на пункта

Допреди намесата на настоящото управление огромна част от граничния контрол на БАБХ на границата на ЕС и Турция реално се е извършвал от частната "Евролаб 2011". Тя наследява дейността на "Интерпред еврологистик" в началото на тази година. Търгът е обявен в края на ноември 2021 г. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместник-директор на агенцията Николай Роснев. Контролът обаче е добит официално преди 10 години само на база договор за наем на 6 помещения на агенцията на пункта от 2000 кв.м. През 2012 г. първият договор за наем с "Интерпред еврологистик" е бил 4800 лв. месечно, сега (от началото на тази година) е вдигнат на 10 хил. лв.

За действителни собственици на "Интерпред еврологистик" в Търговския регистър са посочени Мирослав Бориславов Петков и Размиг Чакърян. Първият в миналото е имал общи дружества със столични общинари от ГЕРБ. Вторият според медийни публикации е свързан с Красимир Каменов-Къро и Христофорос Аманатидис-Таки.

Фирмата монополист "Интерпред еврологистик" е печелила от товаро-разтоварната дейност, както и от тестовете в лабораторията. Новият наемател "Евролаб 2011" е регистриран в края на миналата година. Управител и едноличен собственик е Васил Димитров, който пред bTV твърди, че е създал и развил дейността на "Интерпред еврологистик". До момента няма яснота относно финансирането на компанията, като в парламента Димитров заяви, че средствата са натрупани от оборота на фирмата, въпреки че тя не е работила преди това, както и че до натрупването на оборота по изследванията работила предишната фирма. Той заяви още, че не познава ръководните лица, свързани с "Интерпред логистик".

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 11

    От днес

    Антикорупционният фонд: Корупцията по високите етажи остава скрита

    С този случай поне малко става по-видима.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 6

    Щом две съдебни инстанции излизат с две езнозначни определения, е повече от сигурно, че процедурата при отстраняването на фирмата-монополист е незаконосъобразна в нещо. И като се има пред вид (меко казано) несъобразяването със законите от лидерите на 4П, това изобщо не изглежда нереалистично.

    Предполагам, че мотивите към определенията не изобилстват с политически лозунги, а има позоваване на закони. Затова би било прекрасно помежду общите приказки за ала-балата, с която ни пълнят ушите поне 20 г и която никога не стига до доказателствена фаза, авторката да беше сложила линкове към мотивите на съдиите.

    Всъщност там е заровено кучето.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 9
    • + 1

    Тази статия е елемент от разбирането на ДБ за т.н.съдебна реформа: бие се по неудобните с тенденция да създават настроения и по-късно да се заменят с удобни.
    Подобен кръстоносен поход в Капитал имаше срещу съдийката, осъдила за клевета тогавашния им колега Росен Босев на 1000 лв.глоба.
    И да - важни са мотивите на съдиите, а не подбортия им преразказ.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 5
    • + 3

    Щеше да е забавно, ако не беше нелепо.

    Архитектурата на промяната е адски проста от ден 1 на Киро. Всякакви паралели с ДКК, ББР и други организации са си абсолютно валидни, с тънката разлика, че една година по-късно обратните юридически действия не произвеждат електоралната реакция от преди година. Следователно и съдебните дела.

    Става много страшно, когато купчина дечица, предвождани от самовлюбен и повярвал си тип, започват да творят из държавните органи. Да видим колко още време ще лети тази карикатура на крилете на криворазбраното хорско доволство. Полетът на Икар също е изглеждал успешен в началото.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 2

    Чакаме да излезне и олигаха поръчал на Киро атаката срещу фирмата за контрол на границата, който е хвърлил око на тази дейност по границата.
    Иначе статии с посочване на името на съдии и магистрати взели решение по даден съдебен процес е поредната простотия. Най-доброто и хубавото от всичко е, че бизнесът видя какво го чака с кръга Капитал начело на държавата, лекарите видяха, пътните и строителните фирми видяха, сега и съдиите ще видят за какво става въпрос!

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "D-r D" и [#5] от "scuby":
    Много поздрави на Буци да пратите. А салатите извън всякакви норми от тази граница да дадете на децата си :) Времето на мутрите отминава.

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#6] от "Бай Ганьо":

    Аахахахах, прекрасни аргументи, както винаги.

    Нередност?
  • 8
    blue_apollo avatar :-|
    blue_apollo
    • - 2
    • + 2

    Със заглавието и допълнението му авторът се е изказал неподготвен. В момента съдът е в съдебна ваканция и делата се гледат от дежурни състави. При петима дежурни съдии не толкова невероятно едното да се падне на председателя. Не бих се учудил да му се бяха разпрелили и две дела, понеже той е с по-нисък процент натовареност. И да, той ги разпределя, това също не е нещо нечувано. А председател на съдебния състав винаги е най старшият съдия. Следователно във всеки съдебен състав, в който участва председателя на съда, той ще бъде и председател на съдебния състав.
    Колкото до съществото на спора, е хубаво да се видят самите съдебни актове и аргументите на съда и страните. Арестът на Борисов също беше незаконен, защото беше направен аматьорски. Това че не ни харесва е друга тема.

    Нередност?
  • 9
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 2
    • + 1

    Новата вълна на Промяната много иска да си я кара през просото. Абе кво значи да попълвам декларация за произход, това няма да го спазвам. Абе кво значи да избирам шеф на комисия, ше сложа който си искам. Абе кво значи един газ, е са дигам телефона и поръчвам танкер.
    Абе кво значи че не мога да тегля една линия кокаин е тука точно в МС. Моя културния що да не си пуши ката ден тревата. В кабинета. Бе как така да не може, аз не съм научен да ми се казва.
    Що да не си поръчам и един истински правителствен самолет за една вечер в Солун с кокаин и жена му на моя приятел, той ми я дава готин е, да полудуваме голи с ягоди и шампанско и кокаин. Вашия модел на държава не важи за Промяната, да знаете. И като кажеш модел, разбирайте всичко, ама всичко, което ни заобикаля.
    За статуквото, скъпи мои.
    Статукво не значи само Капитан Андреево, или Гешев, или Хр.Ковачки, или Хемус; статукво, глупави глупаци мои означава преди всичко държавна администрация, всички общини, закони, всички коли и самолети и пътища, всички ваши месечни заплати, полицията и съда, изобщо целият ви доста добре уреден свят, който сме изградили ЗА ВАС, както нашите родители изградиха за нас каквото изградиха.
    Не ни хареса тогава, не ни стигаше нищо и го променихме към по-добро.
    На вас не ви хареса сега, имахте достатъчно или всичко и искате да го промените към по-лошо. Ако все още искате това, ви давам следното знание:
    "Ще стенете бедни всички, и ще го духате."

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "blue_apollo":

    Това с тази Евролаб е доста странна тема. Фирмата е нова, очевидно са прехвърлили дейността от предишната Интерпред Еврологистик.

    Гледам какви ги е вършела последната - през 2019-та малко под 10 милиона приходи от продажби. Нетна печалба - 745 х. лв. след платени 80 х. лева десятък. Гледам им структурата на оперативните разходите - от 8.4 млн лева - 7.8 млн или 93% от тях са външни услуги. От тези 7.8 млн, около 7.4 са в перо "ветеринарни такси, такси здравен контрол, фитосанитарен контрол одбх", тоест на теория това трябва да са такси към БАБХ.

    Не съм сигурен колко от потока се обработва, но по статистика през Капитан Андреево минават около 840 х. товарни автомобила през 2019-та (70 х. месечно). Не намирам точни данни за това колко са входящи, но нека примем, че са половината, тоест 420 х. камиона. Някъде гледах господина да споменава, че цената им на проверка е 420 лева с ДДС, тоест 350 без. 9 323 000 милиона приходи / 350 = 26 637 проверки, ако приемем, че цената е била същата. 6,4% от трафика.

    Предполагам, че не би било трудно да се равнят данните с тези на Митниците. От там вече може да се види с точност за какво говорим. Хвърлих един поглед върху статистиката на структурата на износа на Турция и ми прави впечатление, че са 3%, без допълнителна информация колко е към ЕС и каква част от него минава през България. Но такива данни трябва да има, нали?

    Тук въпросът вече е до каква степен са проверявани всички автомобили и ако има индикации, че е имало такива без преглед/документ, е ясно какво е редно да се направи.

    Ако обаче входящият трафик от Турция на подобни стоки при посоченото предположение за цената отразява подобни резултати - съжалявам, но няма аргумент.

    Намеква се често, че това било свърано с Таки и трафик на наркотици. Интересно ми е дали ако в действителност им беше cash cow по такова бизнес перо - щяха ли да си позволяват волности с фирмата параван? Просто съждение.

    Адски много ми липсва в случая някаква дискусия, която да се базира на цифрите отдолу нагоре, без излишни сензационни десетки милиони и тн. В крайна сметка дори не е кой знае колко сложно, просто е въпрос на данни. В крайна сметка хипотезата е, че всяко едно транспортно средства, което минава, се регистрира. Нали текущото управление има фетиш към прозрачността на данните - та оня ден Божи Прическата изкара всички плащания от СЕБРА за 17-18 години (3.6 милиона реда по памет). За едно Капитан Андреево дори и един милион реда няма да има, бих ги обработил за една студена бира, даже директно в Excel, няма нужда от R/Python/Tableu. И директно бих могъл да потвърдя съмненията в перото фитосанитарен анализ на фирмата.

    Сега се получава едно празнословие по темата, в което валят я обвинения за откраднати милиони, я за любимата на КП тема с корупцията. За пореден път се оказва, че ПП не са си свършили работата от юридическа гледна точка и сега отново се реве за MAFIQTA. Едните ППфили ще врещят как се борят с Мафията, другите ППфоби ще крещят, че те са Мафията. Не кипя от радост като гледам младите ПП лъвчета като Сабрутев, Камбарев и Арабаджиев, ама поне да се опитат да добавят нюанс на кредибилност с някое число...

    Нередност?
Нов коментар