🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК очаква потреблението да движи икономиката на България

Брюксел понижи прогнозите си за ръста и инфлацията в еврозоната

Потреблението на домакинствата се прогнозира да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г.
Потреблението на домакинствата се прогнозира да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г.
Потреблението на домакинствата се прогнозира да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г.    ©  Юлия Лазарова
Потреблението на домакинствата се прогнозира да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на България да нарасне с 1.9% през тази година и с 2.5% през следващата. Зимната икономическа прогнозата на Брюксел е с минимална промяна спрямо тази от есента на 2023 г. За еврозоната и ЕС обаче ЕК прогнозира по-слаб растеж през тази година, но и приодължаващо свиване на инфлацията.

Основният двигател на растежа

ЕК очаква основният двигател на растежа на българската икономика да продължи да е вътрешното търсене. Въпреки че износът ще се възстанови още през тази година, отрицателният ефект от 2023 г. натежава върху годишната прогноза за растежа. Потреблението на домакинствата се очаква да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г., тъй като потенциалът за по-нататъшно увеличение на заетостта изглежда изчерпан, а нормите на спестяване постепенно се връщат към по-високи равнища.

Брюксел предвижда нормализиране на равнището на натрупване на запаси, което ще подкрепи вътрешното търсене и ще допринесе за възстановяването на вноса. Инвестициите също се очаква да се възстановят, най-вече благодарение на по-високото усвояване на средства от ЕС, включително заради изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

ЕК определя като положително забавяне на годишната инфлация - от 14.3% през декември 2022 г. до 5% през декември 2023 г. "Всички компоненти допринесоха за дезинфлационния процес, като най-голям принос имаха цените на храните", отбелязва Брюксел.

За тази година ЕК очаква годишната инфлация да се забави до 3.4%, което е понижение от есента, и до 2.9% през 2025 г., без промяна в сравнение с есенната прогноза. Очаквано Брюксел предвижда цените на вноса да оказват низходящ натиск върху цените на енергията, храните и неенергийни промишлени стоки. Инфлацията при услугите също ще се забави поради вторични ефекти от цените на производствените ресурси и прогнозирано умерено нарастване на заплатите.

Брюксел смята, че миналата година българската икономика е нараснала с 2%, както се очакваше през есента. Тя се е сблъскала с по-слабо външно търсене, по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ ценови натиск. Въпреки това частното потребление е нараснало, особено през първата половина на 2023 г., подкрепено от силния пазар на труда, подобреното потребителско доверие, спада на инфлацията и силната кредитна активност.

Износът на стоки се сви значително, което натежа върху обема на промишленото производство и продажбите, отбелязват от ЕК.

Занижени очаквания за ЕС и еврозоната

Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа до 0.9% за ЕС и 0.8% за еврозоната през тази година. Въпреки че се очаква инфлацията да намалее повече от предварително предвиденото, предизвикателствата остават.

След като в края на 2023 г. икономиката на Европейския съюз се измъкна от рецесията на косъм, тя навлезе в тази с по-слаба от очакваната динамика. Брюксел смята, че през втората половина на годината ще започне постепенно възстановяване, подкрепено от намаляването на инфлационния натиск, очакваното увеличение на реалните заплати и стабилния пазар на труда, стимулиращ потребителските разходи.

През 2025 г. се предвижда засилване на растежа - за ЕС ще бъде 1.7%, без промяна спрямо есенната прогноза, а в еврозоната - 1.5%, което е спад спрямо предходните 1.6%.

Предвижда се инфлацията да намалее по-бързо от предвиденото преди това. Очакванията са хармонизираният индекс на потребителските цени в ЕС да се понижи от 6.3% през 2023 г. до 3% през 2024 г., а след това да спадне до 2.5% през 2025 г.

За еврозоната прогнозите са за забавяне на темповете на инфлация от 5.4% през 2023 г. до 2.7% през 2024 г. и 2.2% през 2025 г. Предвижданията за инфлацията в еврозоната за 2024 г. е ревизирана надолу от 3.2%, а за 2025 г. е оставена непроменена.

Въпреки някои окуражаващи признаци ЕК продължава да следи за надвиснали икономически рискове, включително постепенното прекратяване на схемите за енергийна подкрепа, продължителните геополитически проблеми и потенциалната ескалация на конфликтите в Близкия изток, които засягат търговските маршрути в Червено море.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар