Държавата пласира първи 200 млн. лв. ДЦК след над година прекъсване при 3% доходност

Аукционът е минал при засилен интерес, а финансовото министерство за пръв насочва усилия към привличане и на индивидуални инвеститори

Аукционът беше анонсиран още от редовния кабинет, но служебният финансов министър Людмила Петкова не го отмени
Аукционът беше анонсиран още от редовния кабинет, но служебният финансов министър Людмила Петкова не го отмени
Аукционът беше анонсиран още от редовния кабинет, но служебният финансов министър Людмила Петкова не го отмени    ©  Надежда Чипева
Аукционът беше анонсиран още от редовния кабинет, но служебният финансов министър Людмила Петкова не го отмени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България успешно се завърна на вътрешния дългов пазар след близо година и половина прекъсване. На първия за годината аукцион на ДЦК бяха пласирани тригодишни книжа за 200 млн. лв., колкото беше и индикативният обем, анонсиран от финансовото министерство.

Постигнатата доходност от 3% и малкият спред спрямо аналогичните германски облигации (45 базисни пункта) показват, че България продължава да е атрактивен емитент, а поредната политическа криза в страната явно не се е отразила съществено на инвеститорското търсене. Българските еврооблигации със сходен матуритет в момента се търгуват при доходност около 3.15%.

Глад за книжа

Добрата новина за служебното правителство е, че подадените поръчки са били за 512.5 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 2.56. С други думи, след дългото отсъствие на държавата явно институционалните инвеститори демонстрират глад за ДЦК, което означава, че държавата вероятно няма да срещне проблеми да пласира и още количества през следващите месеци. МФ за пръв път от години пусна емисионен календар за април и даде заявка за поддържането му занапред, което дава предвидимост и помага на инвеститорите да алокират ресурси.

По данни на министерството най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките - 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните дружества - 8%, договорни и гаранционни фондове - 6%. Прави впечатление високият процент, записан от "други инвеститори" - цели 29%. В тази графа попадат фирми и граждани.

Широко отворена врата

Другата новост в политиката на МФ е, че за пръв път от години адресира директно не само институционалните, а и индивидуалните инвеститори, макар и емисията да не е целева - насочена към гражданите. В съобщението специално се обръща внимание, че и физическите лица могат да участват както със състезателни, така и с несъстезателни поръчки. При първите се подава оферта за желано количество и цена, като ако тя е твърде ниска, може и да не бъде удовлетворена. При несъстезателните се посочва само желан обем, като те се изпълняват по среднопретеглената доходност от одобрените поръчки в аукциона.

Така например в понеделник тя е 3.01%, но одобрените оферти са в диапазона 2.90-3.09%. А като крайно решението е било по 100 млн. лв. да се пласират чрез състезателни и чрез несъстезателни поръчки.

От МФ посочват още, че минимумът за състезателна поръчка е 1000 лв., като над това сумата трябва да е кратна на 1 лв. При несъстезателните прагът е съвсем нисък - 50 лв. От ведомството са публикували и образователен материал по темата. Реално краткосрочните ДЦК биха могли да са алтернатива на банковите депозити и ако се популяризират, да попият част от свръхликвидността на банките.