Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява

Общините са вкарали много големи нови проекти и така общият им брой нараства до 2258. Само за тази година ще са нужни 3.7 млрд. лв.

Стадионът в Шумен е сред проектите, подадени при новото попълване на списъка, със стойност от почти 40 млн. лв.
Стадионът в Шумен е сред проектите, подадени при новото попълване на списъка, със стойност от почти 40 млн. лв.
Стадионът в Шумен е сред проектите, подадени при новото попълване на списъка, със стойност от почти 40 млн. лв.
Стадионът в Шумен е сред проектите, подадени при новото попълване на списъка, със стойност от почти 40 млн. лв.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Парламентът разширява списъка с общински инвестиционни проекти, като общата им стойност достига над 5 млрд. лв.
  • Сред новите проекти са канализация в Гълъбово и Математическата гимназия във Варна
  • Всяка община ще има право на между 10 и 100 млн. лв. годишно в зависимост от големината си

Щедростта на държавата към общините продължава. След като Андрей Цеков подписа споразумения за 2 милиарда лева като регионален министър, сред които двата пловдивски стадиона и варненската библиотека, неговият наследник - служебният министър Виолета Коритарова, обяви, че няма да спира с подписването на такива проекти.

Нещо повече, списъкът бе разширен, след като общините са допълнили, променили или добавили нови идеи в края на март и те са подадени към Министерството на финансите и Народното събрание. Така с промените в Закона за бюджет 2024, които още днес вероятно ще бъдат приети окончателно, броят на проектите се увеличава с 631 до 2258 броя. Общата стойност на одобрените проекти нараства до 5.1 млрд. лева, а прогнозният бюджет за 2024 г. става 3.7 млрд. лв. (без европейските проекти).

Законът за бюджета дава тази възможност - три пъти в годината проектите на общините да бъдат преразгледани и списъкът допълван и преправян. А аргументацията за подобен странен подход е, че някои общини не са се вместили в първоначалния срок и това е породило притеснение сред кметове и депутати, че ще се финансират проектите само на определени общини. Март беше първата възможна дата за промени, като ще има още две такива до края на годината.

Какво се променя

Тъй като списъкът е дълъг и изисква сравнения, които не са лесни в настоящия му формат, ето само първоначалните промени. Личи например, че Варна е повишила драстично цената на библиотеката си - от 60 на 78 млн. лв., както и е добавила нова сграда на Математическата си гимназия за 73 млн. лв., нов път Аспарухово-Галата, нова пречиствателна станция.

Шумен, очевидно също е решил да ремонтира стадиона си по примера на Пловдив и е включил проект за реконструкция и реновация на "Панайот Волов" за 38 млн. лв.

Появил се е нов голям проект в Стара Загора - реконструкция на канализацията и строеж на пречиствателна станция на с. Обручище в община Гълъбово.

Нов отдел в МРРБ и авансови плащания само с избран изпълнител

По време на първото си изслушване в парламента, министър Коритарова съобщи, че в МРРБ има създаден специален нов отдел, който се занимава само с тези проекти - той се казва "Общински проекти и благоустройство". Според бившия министър Цеков средно на ден са преглеждани по 10 общински проекта, което сега се е забавило - според Коритарова, защото общините са чакали обновения списък.

"МРРБ не класира проектите, само проверява съответственост", припомни Коритарова пред депутатите. Според нея около 20% от подадените документи са с неточности и пропуски. Министерството на финансите също не проверява по целесъобразност или в същина проектите, а следи всички по веригата да плащат задълженията си към държавата, стана ясно от изказването на служебния финансов министър Людмила Петкова.

От думите й стана ясно още, че финансирането няма да е безлимитно и всяка община ще има право да получи от бюджета между 10 и 100 млн. лв. на година за своите проекти. Сумата се определя според големината й. Има разминаване обаче между прогнозната стойност на финансовото министерство и новия списък: дотук за реализиране на Инвестиционната програма на общините са предвидени средства в размер на 1.2 млрд. лв., от които 450 млн. лв. вече са преведени по сметките на МРРБ. Прогнозната стойност според новоприетото изменение е три пъти по-голяма.

Силно вероятно е обаче заложената стойност да не се достигне, защото както подчертаха и Петкова, и председателят на финансовата комисия Йордан Цонев, авансови плащания ще бъдат превеждани, когато има избран изпълнител.

Към момента все още има неясноти сред кметовете както за обхвата на програмата, така и за нужните документи и етапите на изпълнение. Кметовете са установили и различия между прогнозните стойности на приоритетните проекти и изработените впоследствие подробни количествено-стойностни сметки.

Спортни зали

Повечето проекти са основно за ремонт на улици, общински пътища и ВиК инфраструктура. С поправките миналата година обаче беше разширен обхватът и вътре попаднаха стадиони, спортни зали, културна инфраструктура, велоалеи, реконструкция на сгради и енергийна ефективност.

Има видима склонност сред по-малките и средните общини например да използват парите за изграждане на спортни зали. Една от най-големите е "Арена Ихтиман" за близо 8 милиона лева. Там са и "Арена Козлодуй" за 4,7 милиона лева, спортната зала на Луковит за 3 милиона лева и многофункционалната спортна зала в Казанлък за 13.5 милиона лева.

В село Крумово в община Родопи, област Пловдив, също ще строи игрище за футбол, волейбол, баскетбол и тенис корт със съблекални и трибуна. Инвестицията е за 1.8 милиона лева.

Видин има одобрени 51 хил. лв. за изготвяне на проект за ремонт на спортната зала "Фестивална" в града.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко

    Крадене³

    Нередност?
  • 5
    western_ avatar :-|
    western_

    Мега източване

    Нередност?
Нов коментар