Най-скъпият общински проект в държавата: 60 млн. лв. за нова сграда на библиотеката във Варна

Общината подписа за пари от новия фонд към бюджета, но има проблем: строителството трябва да започне до юли, а няма обществена поръчка

Конкурсът през 2015 г. е спечелен от Architects for Urbanity и предлага огромна разгъната площ за красива сграда до общината
Конкурсът през 2015 г. е спечелен от Architects for Urbanity и предлага огромна разгъната площ за красива сграда до общината
Конкурсът през 2015 г. е спечелен от Architects for Urbanity и предлага огромна разгъната площ за красива сграда до общината    ©  varnalibrary.libvar.bg
Конкурсът през 2015 г. е спечелен от Architects for Urbanity и предлага огромна разгъната площ за красива сграда до общината    ©  varnalibrary.libvar.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Идеята за нова сграда на библиотеката в морската столица е отпреди около десетилетие.
  • Досегашният кмет Иван Портних не намери финансиране, но МРРБ и държавата сега отпускат 60 млн. лв.
  • Разрешителното за строеж изтича в края на юли 2024 г., а обществеността е разделена заради десетина дървета.

Повече за проекта за нова сграда на регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна четете в изданието "Капитал градове", посветено на българското Черноморие. То излиза със седмичника на "Капитал" на 19 април, а онлайн ще може да бъде открито в секцията "Издания" тук.

Говори добре за България, че най-скъпият единичен общински проект в държавата е за библиотека. Община Варна ще получи 60 млн. лв., 5.5 млн. от които още тази година, за да построи така чаканата нова сграда на регионалната си библиотека "Пенчо Славейков". Това ще се случи, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпускат сумата като част от плана на финансовия министър в оставка Асен Василев да раздаде близо 4 млрд. лв. за около 1700 общински проекта из страната.

По информация на министерството кметът Благомир Коцев вече е подписал 27 споразумения за различни проекти, по които община Варна ще получи от държавата общо финансиране в размер на 137.5 млн. лв.

Има причина библиотеката да е толкова скъпа. Тя е стар архитектурен проект - през 2015 г. за нея бе организиран голям международен конкурс с 370 участника от 66 страни, който бе спечелен от холандското архитектурно бюро Architects for Urbanity. Предложеното от тях включва постройка, която да се разгърне върху терен от почти 3 дка в съседство на сградата на община Варна. Разгънатата ѝ застроена площ ще е 17 500 кв. м, като е предвиден и подземен паркинг за 330 автомобила, който освен библиотеката ще обслужва цялата зона.

Списъкът на Василев: какво стои зад общинския подарък за 4 млрд. лева

Идеята на финансовия министър да даде пари на всички за всичко не е децентрализация, а модел за бетониране на местната власт.

Не става само с пари

През годините реализацията на библиотеката все не идва на преден план за вече бившата местна власт в лицето на досегашния кмет Иван Портних, който така и не успя да намери финансиране за мащабния проект. След като сега такова осигурява държавата чрез МРРБ, големият проблем пред настоящия Коцев е дали до края на юли месец тази година ще стартира строителството на сградата. А това трябва да се случи, защото издаденото разрешително за строителство изтича тогава. Всъщност то е издадено през 2018 г., а според Закона за устройство на територията (ЗУТ) до три години трябва да започнат реалните строителни работи (СМР).

Това не се случва и през 2021 г. то е удължено еднократно с нови три години. Законът не позволява ново удължаване, а нестартирането на СМР сега би означавало ново забавяне за неопределено време, тъй като ще трябва да се извърви наново процедурата по издаване на разрешително за строеж. Според арх. Мартин Христов, член на журито, оценявало проектите в международния конкурс, "от 2018 г. досега има толкова много промени в законодателството и изискванията към сградите, че ново съгласуване на проекта в този му вид е невъзможно. От Камара на архитектите в България (той е заместник-председател на КАБ - бел. ред.) отдавна алармираме, че ЗУТ е един от най-усложнените и променяни, често с лобистки поправки, закони в страната ни". Така навярно ще се наложат ново проектиране, нови процедури по съгласуване и т.н.

За да започнат СМР, преди това трябва да има избран лицензиран строител, а това е възможно само след обществена поръчка. Такава няма обявена, а дори и да бъде публикувана с днешна дата, то цялата процедура по кандидатстване, избор на изпълнител, евентуални обжалвания и реално стартиране на строителство ще отнеме повече, отколкото остава до края на юли месец. Според пресцентъра на община Варна се очаква новата поръчка да бъде публикувана около 20 април. След това ще има месец за кандидатстване и избор на изпълнител. Според пресцентъра, ако няма обжалвания на избрания строител, започване на СМР преди 29 юли е напълно постижимо.

В момента се чака единствено да се изготви количествено-стойностна сметка (КСС). Според последната от 2018 г. с цялостното оборудване в библиотеката строежът ще струва около 39 млн. лв., но след като цените на всички строителни материали са се променили, особено покрай проблемите с нарушените вериги на доставки около пандемията от ковид-19 и особено след войната в Украйна, сега се налага нова. Очакванията са сумата да набъбне двойно спрямо тази шест години по-рано, а това означава, че ще се търси допълнително от общинския бюджет или да се предоговори това от държавата.

И шепа дървета

Това не е всичко. В общественото пространство във Варна се чуват гласове както в полза, така и против осъществяването на проекта за нова сграда. Това е типично за всеки голям проект навсякъде.

Дори са провеждани протести в подкрепа на двете тези. Основните аргументи на противниците на сегашния вариант е локацията. В момента върху по-голямата част от терена там е разположен паркинг, до който има дървесна и храстова растителност. Природолюбители смятат, че с премахването им градът ще загуби част от зеления си облик и че презастрояването във Варна вече е стигнало пределната си точка.

Защитниците на сегашния проект обосновават доводите си "за" с това, че ще бъдат премахнати едва десетина дървета, а арх. Христов дори предлага те да бъдат преместени - "знам, че във Варна вече има машина за преместване на дървета, която би могла да се наеме". Пред "Капитал" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" и доскорошен съветник на столичния кмет Васил Терзиев, застава зад сегашния проект. Според него той трябва да се случи в този си вариант и смята, че за осъществяването му трябва да се намери "юридическо решение". Библиотекарите, които работят и в момента в "Пенчо Славейков", използват общо шест сгради, между които е разпръснато хранилището на регионалната библиотека.

Извънреден ресурс от общината

По-рано през годината кметът Благомир Коцев обясни пред "Капитал": "Разбирам напълно хората, които не искат да видят поредното строителство в централната част на града, защото темата е чувствителна. Библиотеката обаче няма да наруши зеления баланс. В момента 60% от градината така или иначе е превърната в паркинг."

На въпроса дали община Варна е готова с план Б, ако до 29 юли не бъде стартирано строителство, а срокът на разрешителното изтече, се каза, че няма такъв вариант, защото се полагат усилия и е впрегнат извънреден ресурс, за да се случи проектът.