Граничният пункт Златарево на македонската граница ще се ремонтира за 20 млн. лв.

Агенция "Митници" ще ремонтира още един пункт на същата граница - Станке Лисичково, за 15 млн. лв.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенция "Митници" е обявила поръчка за реконструкция и модернизация на ГКПП Златарево на границата със Северна Македония между Петрич и Струмица, чиято сграда изгоря напълно в началото на юни заради късо съединение. Финансиране от 19.8 млн. лв. без ДДС за проекта още няма, но се предвижда то да бъде осигурено от бюджета на агенцията и от републиканския бюджет, става ясно от обявлението на поръчката, крайният срок за подаване на оферти при която е 18 ноември 2019 г.

Преди седмица пък зам. регионалният министър Деница Николова и северномакедонският ѝ колега Димитър Ванчов лансираха идеята за нов граничен пункт между двете държави, ремонтиран или изграден с европейски средства. Предвиждаше се или изграждането на граничния пункт "Клепало" при Струмяни, или разширението на граничния пункт "Логодаж" между Станке Лисичково и Делчево.

Заданието и критериите на ремонта

В рамките на поръчката на Агенция "Митници" избраният изпълнител ще трябва да изготви идейна концепция, работен проект, както и да изпълни строителството и авторския надзор по време на изграждането на новия пункт.

Предложената цена ще е с 40% тежест при оценката на офертите. Техническото предложение включва показателите "Разпределение на ресурсите и организация на проектантския екип", "Мерки за осигуряване на качество при изпълнение на строителството" и |"Социални характеристики, свързани с изпълнението на договора", всеки с тежест по 20%.

Кандидатите трябва да имат общ оборот за последните три приключили финансови години в размера на прогнозната стойност на поръчката, или около 20 млн. лв. За изпълнението на реконструкцията е заложен срок от 240 дни.

Още един ремонт

Агенция "Митници" скоро обяви и търг за цялостна реконструкция и модернизация на друг граничен пункт на границата със Северна Македония - Станке Лисичково. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 15.4 млн. лв. без ДДС, като финансирането за него вече е осигурено и е от бюджета на агенцията.

Офертите за строителството са събрани на 1 октомври, като на страницата на профила на купувача на ведомството все още не е публикувана информация кои компании са участвали.