Втори опит да се избере строител на обхода на Пловдив

Пътната агенция обяви повторно търга за 42 млн. лв. за югоизточен обход на града, след като миналия път нито една оферта не беше адекватна

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прави втори опит да избере изпълнител на поръчката за югоизточния обход на Пловдив - трасе, което е дълго общо 4.8 км и е с прогнозна стойност 42 млн. лв. без ДДС.

Агенцията обяви поръчката миналата година и цели 12 кандидата проявиха интерес към нея. Въпреки това за първи път от години се оказа, че няма нито една годна оферта и всички участници бяха отстранени. В документите, които компаниите бяха подали, даже имаше предложения, писани за други търгове. Процедурата беше прекратена със заявка да бъде обявена повторно преди месец. Целият сюжет бе доста странен, тъй като сред кандидатите бяха някои от най-големите компании от строителния бранш, и то с редица спечелени проекти на АПИ - например "Иса 2000", ГБС, "Трейс груп холд", "Джи Пи груп", "Грома холд", "Щрабаг".

Новият краен срок за подаване на оферти е 23 март 2021 г.

Проект с пороци

Обходът, дълъг близо 5 км, започва при пътен възел "Скобелева майка". Отсечката ще бъде разширена от проектен габарит Г10.50 към габарит Г20 на участъка, т.е. ще има по две ленти за движение в посока.

Обектът продължава напред, въпреки че за него няма оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) по решение на екоминистерството, дори и да има данни, че ще вреди на качеството на въздуха поне в Аграрния университет.

Министерството на околната среда и водите миналата година реши, че няма нужда да се изготвя доклад по ОВОС. Особеното беше, че решението бе издадено, след като бяха събрани оферти в търга. По принцип далеч по-логично е АПИ да обяви обществена поръчка, в която са преминати всички или поне почти всички етапи, свързани с проектиране, проучване, екологични процедури, за да може договорът и изпълнението му впоследствие да не се забавят.

"Най-близките обитаеми зони покрай този участък при км 98+400 от трасето в югоизточния обход на Пловдив са учебно опитна база и оранжерии на Аграрен университет Пловдив на 15-30 м на изток. Отчетеното надвишаване на средногодишната норма за опазване на човешкото здраве за азотните оксиди в избраната 2040 г. при прогнозния трафик е в зона от 15 м до 30 м от оста на платното на околовръстния път", посочва се в предварителния анализ за обекта. Става ясно, че студентите ще дишат по-мръсен въздух заради обхода. Въпреки това няма притеснения от страна на екоминистерството и трасето остава същото.

Търгът

Има два основни критерия за оценка на офертите - "Ниво на изпълнение на офертата, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации" с тежест 60% и цена с тежест 40%. Избраният изпълнител ще има 18 месеца, за да изгради обхода.

Финансирането на обекта е от държавния бюджет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mathoptimist avatar :-P
    mathoptimist
    • - 1

    нова статия със старите соросоидни опорки

    Нередност?
Нов коментар