Учене чрез игра - рецепта за щастливо и знаещо дете

Мария Караиванова - директор на Езиков клуб Mary Eton

Мария Караиванова - директор на Езиков клуб Mary Eton
Мария Караиванова - директор на Езиков клуб Mary Eton
Мария Караиванова - директор на Езиков клуб Mary Eton
Мария Караиванова - директор на Езиков клуб Mary Eton
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви възможности предлагате за децата по време на ваканцията? За каква възраст са подходящи летните занимални и лагери?

През лятото при нас основно идват деца на възраст 4-6 и 7-11 години. Възможностите са много и гъвкави - така че да паснат на всяко градско семейство. Англоезичните ни занимални предлагат възможност за полудневен или целодневен престой на децата. В този формат с децата учим английски без учебник, чрез игра, използваме града като учебна среда и провеждаме занимания в музеи, галерии и паркове. Всеки следобед имаме "час на книгата", а в петък обикновено сме на Витоша, търсейки въздух, отмора и зеленина. Лагерите ни извън града предоставят възможност на децата да надградят своята самостоятелност, да се срещнат с връстници от други градове и държави, а общуването с природата е акцент. Имаме и програма "Горски приключенци", която е комбинация от двете - лагер без нощувка, но по цял ден сред природата около София.

Какви методи на обучение прилагате през ваканцията? С какво се различават те от традиционния процес на обучение?

През лятото децата естествено са настроени за игра и почивка. Много е важно да намерим баланса между учене и забавление. Ето защо използваме методи като игровизация, учене чрез правене и преживяване, проектобазирано учене, обърната класна стая. Методите на обучение, които използваме, целят да мотивират децата, да предизвикат тяхното любопитство и сътрудничеството помежду им. Вярваме, че така не само учебният процес е по-ползотворен, но и възпитаваме любов към откривателството, споделянето на мнение, участието в дискусии и изграждането на конструктивни умения за комуникация и позитивни взаимоотношения с околните.

В каква среда се провеждат летните лагери? Доколко е важна връзката с природата и какво представлява "дигиталният детокс"?

Стремим се децата да са през цялото време сред природата, с което да компенсираме престоя на закрито през учебната година. Дигиталният детокс е нещо много простичко, но изключително полезно: съберем ли група деца на едно място, телефоните остават настрана. Така им гарантираме много глъчка, разговори, смях, игри и движение вместо тишина и фиксация в екрана. Целта ни е децата да се свържат с природата, да общуват помежду си, да усъвършенстват личностните си качества... Заниманията сред природата, живата комуникация между децата и учителите и забавните активности водят до това, че децата се потапят с желание в истинския свят и го преживяват пълноценно.

Освен езикови какви други умения се развиват по време на ваканционните занимания?

В програмите се опитваме да интегрираме глобалните умения за живота в XXI век - творческо и критично мислене, умения за емоционална саморегулация и благополучие, социална интелигентност, комуникативност, отговорност. Работим в малки групи и проиграваме различни житейски ситуации като ролеви игри. Децата наистина обичат да споделят своя опит, идеи и мнения, винаги имат какво да кажат. За щастие часовете по английски дават прекрасни възможности за междупредметни връзки и обогатяване на познанието за света на децата. Не на последно място са и чисто практическите умения. Готварските занимания са любими, а STEAM тематиката предлага неограничени възможности за учене чрез забавление.

Каква е ролята на играта и защо е толкова важна за развиване на личностни умения?

Защото играта е олицетворение на живота. В нея има комуникация, правила, трудности за преодоляване, радост, приятели, опоненти, трикове, успехи, разговор, мълчание - децата имат възможност на практика да упражнят всички тези важни житейски умения, за които говорихме. Ако успеем да направим тази игра интересна и същевременно полезна в контекста на образователните цели, които имаме, това е сигурна рецепта за щастливо и знаещо дете.