British School of Sofia - традиция и новаторство в едно

Теодора Ненова - директор на British School of Sofia

Теодора Ненова - директор на British School of Sofia
Теодора Ненова - директор на British School of Sofia
Теодора Ненова - директор на British School of Sofia
Теодора Ненова - директор на British School of Sofia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

British School of Sofia (BSS)

British School of Sofia (BSS)
се е утвърдило като едно от водещите международни училища в България, което предлага образование на световно ниво в сърцето на Балканите. BSS създава образователна среда, която да отговаря на най-високите международни стандарти за качество и иновации в обучението. Визията на училището е да възпитава ученици, като ги подготвя да се справят с предизвикателствата на глобализиращия се съвременен свят. BSS преобразява изцяло начина, по който мислим за образованието.

British School of Sofia (BSS) от създаването си предоставя образование, което стимулира интелектуалното развитие на децата, култивира тяхната креативност и ги насърчава да развиват своите уникални таланти и интереси. В BSS обучението надхвърля границите на традиционните академични предмети, обхващайки широк спектър от извънкласни дейности, клубове и нови предмети, които подпомагат многостранното развитие на личността.

Визията на BSS е да създаде общност от ученици, които не само постигат академични успехи, а и са развили силно чувство за социална отговорност, уважение към различията и способност да мислят критично и иновативно. В този дух BSS активно работи за въвеждането на новаторски образователни методики и технологии, които обогатяват учебния процес и предоставят на учениците възможности за обучение, отговарящо на изискванията на XXI век.

British School of Sofia с ангажираността си към високи постижения привлича ученици от цялата страна и от чужбина, предлагайки им уникална образователна среда, в която те могат да растат, да се учат и да се развиват като уверени и отговорни граждани на света. Със своята мултикултурна общност и широко признати академични програми BSS не само подготвя ученици си за успешно бъдеще, а и играе ключова роля на образователната сцена в България, поставяйки нови стандарти за качество, иновации и международно сътрудничество в областта на образователните подходи.

Какви са вашите новаторски образователни подходи, които обогатяват традиционния учебен процес?

Както е казал учителят Дънов, "главната задача на образованието е събуждането на вътрешния потенциал у детето". Всичко ново е добре забравено старо. В основата на нашия образователен модел стои холистичният подход. Холистичното образование има за цел да развива детето цялостно, като обръща внимание на неговия интелектуален, социален, физически, артистичен, творчески и духовен потенциал. Всъщност основната цел на холистичната идея е да спомогне за най-пълноценното развитие на човешкия ум и за еднакво добрата реализация на младия човек във всички сфери на живота.

Идеята и задачата на холистичното образование е да провокира интереса на учениците и да ги мотивира да учат, разширявайки житейския им мироглед и възгледи. Учителят има като основна цел да събуди интерес към живота, като се обляга на естественото любопитство на децата. Основните методи и ключови принципи на цялостното обучение са: индивидуален подход към ученика спрямо неговите специфики и характер, по-голяма практическа насоченост на знанията, с което децата да разбират взаимовръзките в реалния свят и в живота, социалното направление на обучението и възпитанието, създаването на среда на емоционален комфорт, интерактивност, изграждане на отношения на доверие и сътрудничество с родителите.

В British School of Sofia имаме ясна концепция как да помогнем на децата да заобичат училището. Знаем как да ги вдъхновим да трансформират изключителното детското любопитство към света в безгранична творческа креативност, която променя всичко около тях.

В центъра на нашата холистична концепция стои ДЕТЕТО. То е щастливо и идва с радост и усмивка на училище, ако се чувства важно и значимо. Ако усеща любовта и грижата на учителите. ЛЮБОВТА между учители и ученици е в основата на нашия образователен модел. Както учителят Дънов е казал: "Учителят трябва да обича своите ученици. Любовта на учителя ражда у учениците вдъхновение." Нашите УЧИТЕЛИ са по призвание учители и са вдъхновени от любовта към децата.

В последно време много се говори за IB програмата. Какво представлява тя?

International Baccalaureate е организация, създадена през 1968 г. в Швейцария, чиято мисия е: "Висококачествено международно образование за един по-добър свят. International Baccalaureate има за цел да развие любознателни, знаещи и грижовни млади хора, които помагат за създаването на по-добър и по-мирен свят чрез междукултурно разбирателство и уважение."

Различните национални програми се опитват да пригодят образованието си към съвременния свят, но тази сфера от живота остава все още много бавно променяща се. IB програмите най-много се доближават до обучение, което създава хората на бъдещето с уменията, които са им нужни, за да се реализират успешно в новото време. Това е причината все повече училища да избират да прилагат IB програмите. Към момента 5700 училища от 160 страни са избрали някоя от IB програмите. В България 11 училища са вече оторизирани за някоя от програмите, но със сигурност има и други, които ще са в процес на внедряване.

International Baccalaureate (IB) предлага четири висококачествени и предизвикателни образователни програми на световната общност от училища, целящи да създадат по-добър и по-мирен свят. IB учениците са винаги любопитни, изцяло ангажирани граждани, които едновременно уважават собствената си култура и са отворени към чуждите култури и възгледи. В основата на IB е "профилът на ученика", който е дългосрочна, холистична визия за образование, която е в основата и на четирите програми и поставя ученика в центъра на целия модел.

IB разбира, че успехът във висшето образование и преди него включва критично и креативно мислене. Предизвикателните IB учебни програми развиват ученика цялостно, като усъвършенстват неговите умения да задава въпроси, да прави проучвания и да решава проблеми, както и да умее да общува и да работи в екип.

Как се сработват две образователни програми заедно?

IB PYP, Програмата за начални години, предназначена за ученици на възраст между 3 и 12 години, е създадена като международна, трансдисциплинарна програма, която може да се съчетае с всяка национална програма. В British School of Sofia (BSS) ние следваме британските образователни изисквания и за нас е доста лесно да надградим британските стандарти с трансдисциплинарните теми, защото детето като цялостна личност е в центъра и на двата подхода.

British School of Sofia (BSS) се фокусира върху цялостния растеж на развиващите се деца, докосвайки сърцата и умовете им и обхващайки социални, физически, емоционални и културни потребности и в добавка идва и академичният напредък. В BSS съчетаваме най-добрите изследвания и практики с богатството от знания и опит от международните училища, за да създадем подходяща и ангажираща образователна рамка за всяко дете. Ние вървим по пътя на имплементиране на четирите IB програми, като досега имаме внедрени и функциониращи IB Diploma Programme и IB Career-related Certificate за ученици на възраст от 16 до 19 г., които подготвят младежите към успех в университета и в живота. В момента внедряваме IB Primary Programme и следващата година очакваме да преминем официална оторизация и да започнем да имплементираме IB Middle Years Programme. Така че скоро ще бъдем първото училище в България, което ще предлага всичките IB програми.

България вече има достъп до най-доброто образование в света и българските младежи, които учат в British School of Sofia, имат невероятна възможност да се реализират успешно в съвременното общество и да играят активна роля в него.