Програмата Advanced Placement – скритите възможности пред очите ни

Учениците на АЕА преследват глобално образование

Програмата Advanced Placement – скритите възможности пред очите ни
Програмата Advanced Placement – скритите възможности пред очите ни
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В навечерието на Деня на българската писменост и славянската култура повдигаме завесата на интернационалното образование в страната. След пандемията динамиката на образователните процеси e все по-интензивна и много семейства обърнаха поглед към алтернативните варианти или онези, които комбинират българските традиции с международния опит. В страната, извън руслото на традиционната българска диплома, варианти са българска учебна програма с IB профилиране в последните гимназиални класове (XI и XII клас/ DP). Редица реномирани световни университети разпознават като стандарт за качество IB дипломата и дават по-добри шансове при кандидатстване на притежателите й.

Една от силните характеристики на българското образование не е пионерството, а възможността да се учим от най-добрите и бързо да привнасяме чужд опит тук. В това отношение Американо-английската академия (АЕА) в София е единственото интернационално училище в България, което

Предлага AP нива в гимназиален етап

Справка от сайтовете на CollegeBoard (AP) и International Baccalaureate (IB) показва, че в световен мащаб 15 пъти повече ученици се явяват на изпит за високите нива на предметно знание и се състезават с най-добрите от цял свят в сравнение с броя на онези, които преследват IB диплома.

В съзвучие с визията на училището да образова граждани на света Академията предлага различни курсове на по-високо ниво, включени в учебната програма на последните 3 гимназиални класа. Нещо повече - АЕА е единственият сертифициран изпитен център в България, в който AP изпити могат да положат ученици от цял свят. По служебен път резултатите биват предоставени в избраните от кандидата университети директно от College Board.

Външният измерител е основен ориентир за учениците на АЕА,

които преследват глобално образование. Явявайки се на национални състезания и олимпиади, на външни изпити от задължителното образование (матури), те мерят сили с връстниците си от България. От своя страна AP им дава възможност още в 10-и клас да видят себе си в една по-различна, наистина интернационална обстановка, чийто мащаб надхвърля не само границите на страната, но и на IB програмата.

Онова, което е уникално за АЕА, всъщност е добре познато на световната сцена и мисията на първопроходник в това отношение задължава училището да поддържа едновременно висок стандарт на преподаване, подготовка и администриране на изпитите, но и отлична комуникация с всички онези аудитории, които искат да разберат повече за програмата и нивата AP. Като тенденция от последните няколко години екипът на Академията забелязва, че родители, образовани извън България, имат своите познания и очаквания към програмата. С тях диалогът вече е стартиран, казват от училището. Тези родители не само познават предимствата на изпитите, но и очакват определени резултати.

"Докато с едни семейства започваме разговора с доза историчност, с други директно чертаем план докъде може да стигне детето им спрямо възрастта, амбициите и интересите си" - споделя директорката. "Разбира се - продължава тя - имаме ученици, които избират да останат в България и това ни радва безкрайно. Важната дума в случая е избор - избрали са от всички предложения, получени в началото на 12-и клас, да останат и да се развиват тук. Нашата работа е точно това - да създаваме избори за клиентите си, да им покажем света, като ги подготвим за него и ги подкрепим да следват най-подходящия академичен път след успешно завършване."

От Академията са категорични, че българското образование има място на международната сцена, и заявяват, че едното не пречи на другото, дори напротив - виждат синергията между академичната дълбочина на българската учебна програма и широтата на меките умения, които интернационалната развива. Първите билингвални випуски на училището в момента завършват висшето си образование и "нямаме търпение да ги срещнете като лидери в различни сфери", добавят от училището.

За Деня на българската писменост от Академията си пожелават най-вече трудолюбие и широта на мисълта, която преди векове ни е въвела в лоното на писмеността, а днес ни поставя на международната сцена чрез два символа от латинската азбука - AP.