Автентичен американски дух, активно учене и глобално мислене

Как се става визионер в Американския университет в България (АУБ)

Автентичен американски дух, активно учене и глобално мислене
Автентичен американски дух, активно учене и глобално мислене
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ангажираща университетска среда, модерен кампус, будни студенти и топ преподаватели: има такова място у нас, в града, с обич наричан "Благо" от университетската общност. Да, става дума за Благоевград и за Американския университет в България (АУБ).

Светът е малък

Тук следват студенти от над 40 националности, привлечени от високото качество на обучението. И не само защото висшето училище разполага с най-модерния студентски комплекс на Балканите за комфортен и пълноценен студентски живот: уютни общежития, аудитории, оборудвани с най-съвременни технологии, най-голямата англоезична университетска библиотека в Югоизточна Европа, театрална зала, спортни съоръжения и др.

Американско образование

От създаването му през 1991 г. до днес Американският университет в България запазва своите водещи позиции като пример за постиженията на образованието по системата Liberal Arts в Източна Европа. Неслучайно висшето училище редовно оглавява класирането в официалния рейтинг на университетите в страната.

Основните специалности са "Бизнес администрация", "Европеистика", "Журналистика и масови комуникации", "Икономика", "Информационни системи", "История и цивилизации", "Компютърни науки", "Литература", "Математика", "Модерни езици и култури", "Политически науки и международни отношения", "Психология", "Физика", както и мултидисциплинарна специалност по индивидуален учебен план.

Liberal Arts дава свобода на студентите да изучават две специалности едновременно или една специалност и една подспециалност. Така те се ориентират по-добре в областите на знанието и разполагат с широка платформа за бъдеща професионална реализация.

Executive MBA

АУБ предлага Executive MBA в кампуса си в София в Студентски град. Магистърската програма за управленски кадри на АУБ е акредитирана в САЩ и в България. Вече 20 години Executive MBA програмата на АУБ подготвя професионалисти с вдъхновение за позитивна промяна, които трансформират средата в България.

ЕMBA е иновативна програма с фокус върху най-новите бизнес модели и добри практики. Програмата е изградена върху интерактивен и динамичен учебен процес и работа по реални казуси. В нея студенти от различни индустрии черпят знания и опит от изключителни преподаватели с глобално ноу-хау с регионален акцент. След завършване участниците стават част от глобална мрежа от успешни възпитаници, готови да споделят опит и да откликнат за професионални или академични съвети.

Отворени врати, отворени очи, отворени сърца

Висшето училище предлага ранен прием до 1 март, а редовният е до 1 юни. Всяка година университетът предоставя около 5 млн. долара за стипендии и финансова подкрепа за най-добрите студенти. Ако направят своя избор по-рано, кандидатите имат достъп до повече възможности за финансово подпомагане, от които се възползват над 90% от първокурсниците.

От младите хора, които желаят да следват в АУБ, се изисква да предоставят академична справка, препоръки, есе, портфолио с извънучебни дейности, а допълнително се провежда и интервю. Всичко се извършва 100% онлайн, а процесът е съпроводен с помощ от личен координатор.

Успешна реализация

Завършилите АУБ получават двойна диплома - за ЕС и САЩ, която отваря много врати към блестяща кариера. Важно предимство е също възможността за обмен на студенти с над 300 висши училища в Европа и отвъд океана, а фондът за стипендии "Анна Чапрашикова" подпомага възпитаници на АУБ да следват в магистърски или докторски програми в някои от 20-те водещи университети в САЩ, сред които "Харвард", "Йейл", "Станфорд", "Принстън" и др.

А 99.8% от завършилите АУБ биват наети на работа веднага след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. Сред работодателите на възпитаниците на АУБ личат имената на Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.