🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Латвия, Швейцария и Унгария са най-удовлетворени от работата си

Според Евростат България е почти в дъното с 29.9%

За пет години в повечето страни от Европейския съюз трудовата мобилност направи работниците по-щастливи.
За пет години в повечето страни от Европейския съюз трудовата мобилност направи работниците по-щастливи.
За пет години в повечето страни от Европейския съюз трудовата мобилност направи работниците по-щастливи.    ©  Reuters
За пет години в повечето страни от Европейския съюз трудовата мобилност направи работниците по-щастливи.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Високо, нормално или ниско. Ако трябва да избирате между някоя от тези опции, за да опишете щастието си на работното място, коя би била тя? В годината на Голямото напускане това е един от ключовите стимули за тези, които решават да сменят работата си. Измерването на щастието сред служителите не е лесно, но в края на миналата година Евростат публикува нови данни, които показват как благосъстоянието на работното място се пресича с други фактори: пол, възраст, вид договор, сектор или самостоятелна заетост са някои от променливите, които статистическата служба избра да анализира къде живеят най-щастливите работници в света.

Като цяло има две страни, които се открояват. От една страна, Малта е европейската страна с най-разпространен професионален оптимизъм. "Това е страна с голям технологичен сектор. Работниците живеят там, но те работят за чуждестранни компании", посочва Мария Обиспо, ръководител на отдела за ангажиране на таланти в LLYC. От друга страна, Португалия е с най-ниска удовлетвореност от работата в Европейския съюз. "Не мога да повярвам, че са по-лоши от другите страни", казва Обиспо.

Броят на европейците, които изразяват удовлетворение от работата си като ниско или несъществуващо, е 7.6%, но във Франция, Португалия и Нидерландия това число е двойно по-голямо. Около 4% от анкетираните не са отговорили на въпроса, а в Германия процентът "без отговор" е 17%, поради което тези данни трябва да се третират предпазливо.

Поглеждайки пет години назад, изглежда, че в по-голямата част от Европейския съюз трудовата мобилност направи работниците по-щастливи. Повечето държави имат по-висок процент на удовлетвореност от работата, отколкото през 2017 г., когато Проучването за работната сила зададе същия въпрос. Само Дания, Португалия, Полша, Литва, Чехия и Швеция имат по-нисък процент работници, отговарящи, че удовлетворението от работата им е високо.

По данни на Евростат 29.9% от българските работници намират настоящата си работа за удовлетворяваща, което поставя България (почти) на дъното на статистиката за Европа, наред с Португалия (21.6%), Полша (31%) и Германия (32.1%). В челото са Латвия, Швейцария и Унгария - съответно със 70.9%, 69.1% и 65%.

В България увеличението спрямо 2017 г. е от 2.7 пр. пункта, за разлика от съседна Румъния, където покачването е от 28.3% до 40%.

Ерата на самонаетите

Проучването анализира и работниците, които са самонаети. Според резултатите Дания, Унгария и Швейцария са най-предразполагащи за тях, като около 80% от тези, които работят за себе си твърдят, че удовлетворението от работата им е високо. Изненадващо е, че местните самонаети в Португалия са най-недоволни от условията си, макар и страната от години да привлича множество дигитални номади, дотолкова, че се наблюдават значими покачвания в цените на жилищата под наем там. Разлики има и между половете, където самонаетите жени показват по-високи нива на удовлетворение от мъжете.

Решаващите фактори

Проучването показва и разлики по сектори. В Испания образованието, публичната администрация и изкуствата са областите с най-висок процент на удовлетвореност. В сектора на хотелиерството и кетъринга, от друга страна, се наблюдават най-ниски нива на удовлетвореност. Логично, професиите с традиционно по-ниски заплати също са склонни да отчитат по-голяма неудовлетвореност. Допълнителни данни в проучването показват, че в Испания нивото на удовлетвореност нараства с възрастта, докато в други страни, като Франция или Португалия, се наблюдава обратното.

Неизненадващи са фактори като вида на договора или степента на образование - тези с постоянни договори и завършилите висше образование са по-щастливи. Същото се наблюдава и при работниците, които имат гъвкаво работно време, а още по-значима за тях е и опцията за работа от вкъщи, която от 2020 г. е обект на спор между привърженици на офиса и други, които твърдят, че няма промяна в продуктивността при работа в домашни условия, а напротив - спестява време и разноски от път, позволява гъвкавост и подобрява концентрацията.

Статията е публикувана в рамките на проекта EDJNET, в който "Капитал" е партньор.

Все още няма коментари
Нов коментар