🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Галина Захарова е следващият председател на Върховния касационен съд; Сотир Цацаров подаде оставка; България за втори път осъдена в Страсбург заради тайното подслушване и следене на гражданите от властта

Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд. Непосредствено след избора тя заяви, че е впечатлена от единодушието в съвета, с което е избрана, и предположи, че за това съгласие е повлияла подкрепата от съдиите.
Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд. Непосредствено след избора тя заяви, че е впечатлена от единодушието в съвета, с което е избрана, и предположи, че за това съгласие е повлияла подкрепата от съдиите.
Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд. Непосредствено след избора тя заяви, че е впечатлена от единодушието в съвета, с което е избрана, и предположи, че за това съгласие е повлияла подкрепата от съдиите.    ©  Юлия Лазарова
Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд. Непосредствено след избора тя заяви, че е впечатлена от единодушието в съвета, с което е избрана, и предположи, че за това съгласие е повлияла подкрепата от съдиите.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Втората половина на седмицата предложи едновременно три особено знакови събития за съдебната система и върховенството на закона.

Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд въпреки опасенията, че мнозинството в този дискредитиран орган ще провали избора (вижте по-долу)

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров заяви в четвъртък, че ще подаде оставка, а ден по-късно ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация.

Управляващата коалиция поиска с декларация, прочетена от парламентарната трибуна, Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. В интервю за бТВ в неделя премиерът Кирил Петков предположи, че Гешев или не си дава сметка, че не се справя добре като главен прокурор, или просто има други фактори, "които не го правят свободен" да подаде оставка. Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че все още пристигат сигнали за нарушения на Гешев, които ще бъдат внесени във ВСС (вижте и по-долу).

Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане проектът за промени в Закона за съдебната власт, които включват закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, промени в начина на работа на Висшия съдебен съвет, отмяна на кариерните бонуси и др., съобщи още Надежда Йорданова пред бТВ. В министерството са пред финализиране и на работата по реформата в КПКОНПИ, каза още тя.

Адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Борислав Ганчев е назначен за заместник-министър на правосъдието.

//ТОП 3

Галина Захарова е новият председател на Върховния касационен съд

Досегашният зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова беше избрана за следващ председател на съда. Нейният мандат ще започне след 10 февруари, когато приключва мандатът на Лозан Панов. Тя ще е първата жена, избрана за председател на върховен съд в България. Захарова беше избрана с безпрецедентно единодушие - с 20 гласа "за" от 20 присъстващи членове на Пленума на ВСС. Със същото безпрецедентно единодушие през октомври м.г. тя беше номинирана за този пост от Пленума на ВКС. Защо нейният избор е едновременно и логичен, и изненадващ и защо той се оценява като победа за цялото съдийство - вижте тук.

ВАС пита Конституционния съд трябва ли всички дела за актове и действия на административни органи да се гледат от административните съдилища

Пленумът на Върховния административен съд сезира Конституционния съд с питане дали с оглед принципа на правовата държава, всички спорове за законността на актовете и действията на административните органи следва да бъдат подведомствени на административните съдилища, вкл. ВАС. В искането се сочи, че редица административни спорове са подсъдни на общите съдилища, което е в противоречие на принципа, че споровете за законността на действията на административните органи следва да бъдат подведомствени на ВАС и административните съдилища. Като пример се сочат делата срещу отказите за вписване в Търговския регистър, срещу решението или отказа на адвокатския съвет за приемане в адвокатурата, заповедите на началника на затвора за смяна на режима на изтърпяване на наказанието, отказите за вписване по Закона за особените залози и др. Според ВАС всички административни дела трябва да бъдат подведомствени на специализираните административни съдилища, а не на общите. За докладчик по това първо дело на КС за 2022 г. е определен Красимир Влахов.

Още по темата

Публикацията на Иван Брегов "По-бързият печели реформата" е своеобразно продължение на тази тема. В контекста на питането на ВАС до КС се поставя въпросът за подсъдността на актовете на ВСС по дисциплинарните производства и конкурсите за назначаване и повишаване, които се гледат на първа инстанция от ВАС, шесто отделение. Обосновава се защо тези дела трябва да се гледат от смесени състави на ВАС и ВКС.

Съдът в Страсбург: Българските граждани не са защитени срещу произвол при подслушване и следене

България за втори път бе осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за дефекти в националната система за тайно подслушване и следене на гражданите от властите. Парадоксалното е, че новото решение - по делото Екимджиев и други срещу България, което е по повод неизпълнението на предишното - от 2007 г., не просто повтаря предишните заключения, но на практика рисува доста по-зловеща картина. Българският закон е значително подобрен, но все още и законът, и особено националната практика не дават необходимите гаранции срещу произвол и злоупотреби. Процедурата за разрешаване на използването на СРС от съдилищата на практика не гарантира, че се прибягва до наблюдение само когато е "необходимо в едно демократично общество", най-вече заради липсата на ефективна преценка от съдията на материалите, на които е основано искането. Няма достатъчно гаранции за защита правата на хората и в процедурата за достъп до трафични данни. Националното бюро за контрол върху СРС не е независимо, членовете му нямат нужната квалификация, нито разполагат с достатъчно информация, за да осъществят ефективен контрол. Делото е по жалба на адвокатите Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов. Повече по темата тук

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Добър момент ли е да започнем бизнес с криптоактиви >> Какви са юридическите рамки за развиване на криптодейности към днешна дата и в обозримото бъдеще коментира адв. Цветелина Колева. В момента нито в България, нито в ЕС съществуват особено стриктни регулации на бизнеса с криптоактиви. Предвижда се обаче приемането на множество нормативни правила до няколко години. Това създава особено благоприятна почва за стартиране на криптодейност.

Защо управляващата коалиция поиска оставката на Гешев >> Декларацията от трибуната на Народното събрание с искане за оттегляне на главния прокурор е стартов сигнал за съдебната реформа. Мотивите, изложени в декларацията за оставката на Иван Гешев, са формулирани в 19 позиции, които тезисно обхващат целия периметър от критики към дейността на прокуратурата и главния прокурор през последните години, на първо място "системната ерозия на върховенството на правото в страната".

Вече всички се надпреварват да сложат край на златните паспорти, а ДПС - най-отпред >> Кабинетът гласува законопроект за премахване на т.нар. златни паспорти, позволяващи купуване на българско гражданство от чужденци. Ден по-рано и ДПС депозира практически същия проект в парламента с подписите на Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Това предопределя края на опцията "инвестиционно гражданство", но въпросите за досегашната практика остават.

Още по темата в разследването на Медиапул "Руснаци и араби са основните купувачи на "златните" ни паспорти"

Александър Кашъмов: Забраната да се припомнят неудобни факти за хора от властта е цензура >> Адвокатът правозащитник с коментар по две теми - решението на Софийския градски съд, с което "Медиапул" и журналистът Борис Митов бяха осъдени да платят обезщетение на съдията Светлин Михайлов за епитета "скандален", и решението на Съда в Страсбург, с което България бе осъдена за липсата на гаранции срещу произвол и злоупотреби в процедурата по прилагане на специални разузнавателни средства.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Ненужното законодателство от ЕС - как да го разпознаваме и избягваме. Свръхрегулиране има, когато държава членка предвиди по-високи национални изисквания, разшири обхвата на европейския акт, въведе по-широки или по-ограничителни задължения, запазва в сила разпоредби без отношение към акта и без обосновка. В България е налице редовно "позлатяване" при транспониране на европейско законодателство >> Бюлетин на Института за пазарна политика

ВКС: Общините могат да приемат наследство по опис. Няма пречка общината да приеме наследство по опис, когато няма друг наследник, въпреки че не е сред изброените в чл. 61 от Закона за наследството. Това приема Върховният касационен съд в определение за развитие на правото, с което отхвърля обратното виждане на софийските районен и градски съд, че това е недопустимо >> lex.bg

Кьовеши отхвърли още един европрокурор от България. Европейската прокуратура (ЕП) отхвърли предложената от България за европейски делегиран прокурор Анита Джамалова, която до момента е заместник-окръжен прокурор на Перник. От решението излиза, че според ЕП Джамалова не отговаря на критериите за независимост >> Медиапул

В законодателния процес професионализмът на юристите ще е пред партийните и бизнес интереси. Макар да няма постоянен Консултативен съвет по законодателството, може да се създават съвети от изявени представители на академичната общност по конкретни поводи, казва в интервю председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев >> lex.bg

Доц. д-р Ива Пушкарова за индивидуализацията на наказанията за изключително тежката престъпност

Монографията "Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност: Смъртното наказание, доживотният затвор и доживотният затвор без право на замяна" от доц. д-р Ива Пушкарова ще има премиера на 26 януари от 18 ч в "София Хотел Балкан - Шератон". Книгата обобщава 10-годишни изследвания на автора в областта на тежките престъпления и наказания в контекста на важния, но подценяван въпрос за индивидуализацията на наказанията за тези деяния. Още за книгата и автора вижте тук
Все още няма коментари
Нов коментар