🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Омбудсманът сезира КС с две нови дела - обвързването на техническия преглед на колата с купена винетка и дискриминационна разпоредба спрямо студентите в частните вузове

Съдът на ЕС обяви две важни решения по български дела
Съдът на ЕС обяви две важни решения по български дела
Съдът на ЕС обяви две важни решения по български дела    ©  Съд на ЕС
Съдът на ЕС обяви две важни решения по български дела    ©  Съд на ЕС
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

По повод на Межденародния ден за борба срещу насилието над жени - 25 ноември, първо "Демократична България", а после и БСП внесоха проекти за промени в Закона за защита от домашното насилие (тук и тук). От ГЕРБ също направиха заявка за законодателни промени, свързани с мерки срещу домашното насилие.

Друга тема, по която се активизираха народните представители, е нелегалната миграция. Промени в текстовете на чл.чл. 279, 280 и 281 от Наказателния кодекс (НК) предложиха поотделно "Възраждане" и ГЕРБ.

На свой ред БСП пък внесе проект за промени в НК, насочени срещу детската порнография и шофирането след употреба на алкохол или наркотици.

//ТОП 3

Омбудсманът сезира КС срещу обвързването на техническия преглед на колата с купена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредбата на чл. 10, ал. 16 от Закона за пътищата, според която превозно средство не може да мине на годишен технически преглед, ако има неплатени пътни такси - винетка или тол такса. В искането се сочи, че текстът противоречи на принципа на правовата държава и правото на свободно придвижване. Напомня се, че такси се плащат само за преминаване по платената пътна мрежа и е напълно възможно собственик на МПС никога да няма необходимост от винетка, но да е принуден да си купи, за да мине на технически преглед. Законопроект за отмяна на оспорения текст бе внесен в 47-ото Народно събрание, като МРРБ призна, че текстът е непрецизен и на практика не се прилага, но в предишния парламент не стигна време да бъде премахнат. В сегашното Народно събрание няма внесен такъв законопроект.

С друго свое искане пак от тази седмица омбудсманът поиска КС да обяви за противоконституционна разпоредба от Закона за висшето образование (чл. 8, т. 3), която не допуска държавата да подпомага студентите в частните висши училища.

ВКС с две нови тълкувателни решения - за разпределението в изпълнителното производство и за касацията при частичен отказ от иск

Две нови тълкувателни решения на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии обяви Върховният касационен съд. Тълкувателно решение №2/2021 г. се отнася до разпределението в изпълнителното производство и правомощията на съда при оспорването му. Съдът е ограничен от оплакванията в жалбата и може да отмени разпределението само доколкото е необходимо за уважаване на жалбата. Съдът служебно проверява дали в разпределението са включени присъединените по право взискатели. След отмяна на разпределението съдът сам извършва ново и го връща на съдебния изпълнител само ако вземанията не са достатъчно конкретизирани. Вземанията за такси по принудителното изпълнение се ползват с привилегия от първи ред, вземането на общината за такса смет не се ползва с привилегия. С Тълкувателно решение №/4/2022 г. се приема, че е допустимо е касационно производство след частичен отказ по чл.233 ГПК от спорното право пред ВКС, в резултат на което цената на иска е паднала под прага за касация. В тези случаи ВКС следва да обезсили въззивното и първоинстанционното решение относно частта от размера на спорното право, с разглеждането на която съдът е десезиран, и да прекрати производството в тази част, а касационното обжалване да продължи по отношение на останалата част от иска.

СЕС с две важни решения по български дела

Съдът на ЕС обяви две важни решения по български дела. В решението си дело C‑289/21 СЕС санкционира порачната практика на административните съдилища и на Върховния административен съд да прекратяват дела срещу подзаконови нормативни актове, когато издателят на акта го измени/отмени. Правото на ЕС не допуска, когато оспорена пред съда национална разпоредба като противоречаща на европейското право бъде отменена с последваща норма и поради това престане да поражда последици занапред, съдът да приема, че е отпаднал предметът на делото, без преди това страните да са имали възможност да изтъкнат евентуалния си интерес от продължаване на производството и без такъв интерес да е бил взет предвид, се казва в диспозитива.

В решение по дело С-350/21 СЕС приема, че правото на Съюза не допуска превантивно, за целите на борбата с тежката престъпност и предотвратяване на сериозни заплахи за обществената сигурност, общо и неизбирателно запазване на данни за трафик и за местонахождение, дори когато националният закон ограничава това запазване до шест месеца и предвижда определени гаранции в областта на запазването и достъпа до съответните данни. Законът трябва ясно и точно да предвижда, че достъпът до запазените данни е ограничен до строго необходимото с оглед преследваната цел, както и да гарантира, че засегнатите лица са били уведомени за това в степента, предвидена от правото на ЕС, и те разполагат с правно средство за защита срещу неправомерен достъп до тези данни.



На 22 ноември 2022 г. - Деня на адвоката, Софийската адвокатска колегия отбеляза и 125-годишнината от създаването си с конференция на тема "Значими събития и личности в историята на Софийска адвокатска колегия и адвокатурата", която се проведе в грандхотел "Астория". Словото на адвокат Даниела Доковска, посветено на предизвикателствата пред българската адвокатура, може да бъде прочетено в сайта ДеФакто. На снимката Даниела Доковска и председателя на Съвета на САК Стефан Марчев.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Няма законово ограничение за придобиване на имот срещу криптовалута >> Законът обаче не третира криптовалутите като официално платежно средство, затова, стриктно погледнато, прехвърлянето на недвижим имот срещу криптовалута би представлявало замяна, а не продажба. Липсата на регулация за създаването и търговията с криптовалути обаче създава предпоставки за измами, казват адв. Иван Александър Манев и адв. Николай Колев от екипа на адвокатско дружество DPC в коментар за режима на сделките с криптовалути.

Към закона за личния фалит трябва да се подходи по-прецизно >>Безспорна е необходимостта от уреждане на производство за обявяване на личен фалит, но то следва да бъде достатъчно "леко", за да произведе нужния ефект, а и достатъчно формализирано, за да може този ефект да бъде правно издържан, коментира адв. Мария Атанасова. В основата на законопроекта стои ключовото понятие за добросъвестност, но то е определено твърде общо и неясно. Неясно е и разяснението за имуществото, което следва да притежава длъжникът като условие за откриване на производството, за процедурата, по която се провежда и т.н.

"Забавя, но не забравя". Колко може да се бави връчването на мандат за правителство >> "Дневник" потърси мненията на университетски преподаватели по конституционно право по темата за продължаващото отлагане на мандатите. Според тях все още не може да се говори за нарушение на конституцията, но според някои от тях като например проф. Даниел Вълчев президентът вече отдавна е прекрачил разумния срок. Има и мнение, че "президентът навлиза в режим на противоконституционност".

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Върховен съд, който не спазва собствените си тълкувателни решения или за неправилното тълкуване на чл. 45, ал. 4 ЗМСМА. Коментар на съдията в СРС д-р Васил Петров за aдминиcтpaтивнo- пpaвнитe acпeĸти нa ĸaзyca по делото за прехвърляне на акциите на Пловдивския панаир на фирма на Георги Гергов, ĸoнĸpeтнo на въпpoca дoпycтимo ли e aтaĸyвaнeтo oт oблacтeн yпpaвитeл нa aĸтoвe нa oбщинcĸи cъвeти, ĸoитo нe cъcтaвлявaт aдминиcтpaтивни aĸтoвe >> ДеФакто

Как ВКС не приложи императивна разпоредба за давността и защити психичноболна. Стъпвайки на Европейската конвенция за защита на правата на човека тричленен състав на ВКС разпореди ново разглеждане на исковете на настойника на жената, въпреки че на практика е изтекла давността за предявяването им >> Лекс

Все още няма коментари
Нов коментар