🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политически мутанти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На пръв поглед въпросът за генно модифицираните организми (ГМО) – най-често растения, чиито геном е променен, за да са по-устойчиви на болести и химикали, изглежда сложен. Причината за това е, че по темата се води ожесточена война между два лагера, чиито крайни мнения не дават много възможности за компромис. Или трябва да ядем храни мутанти, които ще убият нас и цялата планета, или сме обречени на глад и болести. Всъщност, ако въпросът за ГМО се разгледа спокойно, може да бъде формулирана адекватна политика, която да използва предимствата на "подобрените" растения и да предпази всички ни от проблемите, свързани с тях.

В момента България променя законодателството си за ГМО, така че да отговаря на европейските директиви. Брюксел обаче е оставил много голяма свобода на отделните държави да дефинират собствена политика по въпроса.

България сега няма представа какво ще прави по-нататък. Политиците около жълтите павета в София по принцип никога не са били силни в измислянето на по-далечни стратегии, а въпросът за ГМО е важен. Той е свързан с визия за важни сектори като земеделието, опазването на околната среда, включително и (макар и косвено) туризма.

След поправките в закона разрешенията или забраната за отглеждане на ГМО ще се издава от администрацията. Ако няма формулирана ясна политика, разнопосочните действия на чиновниците ще родят само уродливи мутанти. Иначе казано, ще вземем само недостатъците от ГМО храните и ще пропуснем предимствата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    зеления кум лисугер
    • + 6

    Твърдо не на ГМО - не зная защо изписвам та зи мръсна абревиатура с главни букви! Може би защото е огромна заплаха за човешкия род.Другите божии твари също ще имат проблеми, но майката природа пак ще ги създаде, но самообявилият се за венец неин - никога. Явно сме мутанти, а мутантите нямат право на втори шанс!!!

    Нередност?
  • 2
    cons avatar :-|
    conservoir

    http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&contentId=A46648-2001Dec31

    прочетете тази статия за световния лидер в ГМО и нека говорим. от 2002 ето и още инфо за семепроизводителите в днешно време http://www.youtube.com/watch?v=hErvV5YEHkE

    Нередност?
  • 3
    edin_gradinar avatar :-|
    Един Градинар
    • + 2

    "подобрените"?! Капитал, чувате ли се?! Какво по-точно им е подобрението? Че един ден ще ни проговорят?!
    Побързах да ви похваля по-рано, че сте се потрудили, но очевидно това не се отнася да си формирате позиция. Един вид, ми те там се карат някакви ултраси, да си се разберат, ние сме балансирани.
    Дайте да се разберем сега.
    В този спор позициите са крайни не за друго, а защото НЯМА СЪВМЕСТИМОСТ между ГМО и традиционни култури.
    Тъй че ще трябва да изберете на коя страна сте!...

    Нередност?
Нов коментар