И след стреса - страх и тишина в канцелариите

Блокираната администрация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сещате ли се за сурикатите? Това са онези африкански животни, които най-често биват снимани как стоят на задните си крака и нервно се оглеждат наоколо, готови да се шмугнат в близката дупка при най-малката опасност. Те изглеждат в перманентен стрес и всичките им действия са на пръв поглед безсмислени.

На нещо подобно прилича напоследък българската държавна администрация. Напълно ошашавена от енергичните, но доста хаотични действия на ГЕРБ през последните девет месеца.

Усилията да се преследват корумпираните чиновници без никакво съмнение заслужават положителна оценка. Когато обаче те са единственият инструмент за промяна в администрацията, резултатът е парализа на държавния апарат. В момента служителите по различни министерства и ведомства не знаят посоката, в която трябва вървят, и отказват да поемат и най-малката отговорност за някакви конкретни действия. Те се страхуват, че действията им могат да ги запознаят много бързо с деятелната напоследък прокуратура или най-малкото да доведат до уволнението им. Примери за това има. Министърът на здравеопазването Божидар Нанев беше уволнен без ясен аргумент и даже с репликата на премиера, че "все пак той е честен човек". Последва и доста странно обвинение и оставка на шефката на здравната каса Жени Начева. И всичко това на фона всекидневните намеци за корупция.

Подобни сигнали резонират по ниските етажи на държавния апарат и водят до пълен блокаж и при най-дребните решения.

Тази ситуация няма да се промени, докато наред с тоягата на антикорупционните действия ГЕРБ не започнат истинската реформа на администрацията. Такава, която оптимизира работата на чиновниците, като описва ясно процесите и отговорниците за всеки един етап. Освен смазването на ръждясалите колела държавният апарат има нужда и от политическа визия - ясна идея накъде отиваме и как точно трябва да стигнем дотам. До тогава администрацията ще произвежда глуха тишина, нарушавана само понякога от объркано и безсмислено шушукане.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    benitakoalazebra avatar :-|
    benitakoalazebra
    • + 8

    Яко сравнение със сурикатите, оригинално :) и много верен коментар

    Нередност?
  • 3
    kotakafelix avatar :-|
    Кристина Кирова
    • + 3

    "истинската реформа на администрацията (...) оптимизира работата на чиновниците, като описва ясно процесите и отговорниците за всеки един етап." Често се случва в администрацията никой да не знае нищо... и да те изпращат от канцелария на канцелария, ако някой си спомня филмчето с Астерикс, където той обикаляше от гише на гише, за да завърши един от подвизите си, то тогава имате представа и каква е нашата "дължавна администрация"... никой не знае какво прави и още по-малко, защо го прави... сменят директори и назначават нови, които знаят по-малко и от най-ниско квалифицирания си служител...
    А колко ще е по-лесно да се реформира всичко и начисто да се заложат правилата и задълженията, и всеки да се подписва при встъпване в длъжност, че знае с какво се захваща и каква е целта!

    Нередност?
Нов коментар