В очакване на дигиталната зора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако попитате някой много далече от технологиите човек "какво е електронното правителство", има вероятност той да ви отговори: да подменим министрите с роботи. Да, може да звучи смешно, но точно този отговор получихме преди няколко дни. Тоталното неразбиране какво представляват електронните услуги и какъв е смисълът от тях властва в българската администрация от години. Инертността и пасивната съпротива на държавния апарат, който обикновено присъства онлайн под формата на сайт с биографичната справка на "шефа" и няколко протоколни снимки, пък води след себе си тотално дезинтересиране от страна на гражданите и шеговити умозаключения като гореописаното.

Девет години след формалния старт на правителствения проект за е-администрация вече има шанс нещата да започнат да си идват на мястото. Досега всичко се правеше по обратния на нормалния начин – някои административни звена започнаха да въвеждат онлайн услуги самосиндикално, други, не толкова визионерски настроени, предпочитаха да си стоят в зоната на прашните гишета, километричните опашки и хартиения документооборот. На практика липсваше някаква форма на "главен мозък", който да управлява целия процес. Дори съществуващите информационни системи на по-напредничавите държавни органи бяха направени на базата на някакви свои си вътрешноведомствени критерии, в резултат на което няма как лесно да бъдат свързани помежду си.

Целият този хаос би трябвало да остане в миналото, след като заработи (внимание!) Информационата система за интегрирано административно обслужване, чиито тестове текат в момента. Тя трябва да обедини съществуващите информационни системи в едно и да зададе точните стандарти на онези бюрократични звена, които се съпротивляват срещу електронните услуги. Един от важните въпроси в случая обаче е колко време ще отнеме всичко това. А той е свързан с други два - дали наистина държавната администрация го иска и дали има уменията и волята да проведе толкова важната административна революция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 6

    Ех, Хубаво бе в новите ЛК да имаше електронен подпис - за всеки в БГ, от ББ - от сърце.
    С него при НАП, НОИ, при нотариус, в съд, в АВп., БТ, доктор..
    И имотните измами силно щяха да спаднат..
    А сега... касовите апарати в интернет

    Нередност?
  • 2
    a3 avatar :-P
    аз
    • + 3

    аз като си спомня колко окуражителни бяха резултатите от закона за електронно управление ми идва да се засмея (то плаченето обикновенно не помага, затова ще го пропусна). сега секретарките в министерствата ще трябва да се научат да работят с ел. подписи, заедно с техните шефове - определено ще е весело, не за получателите на услугите де....

    Нередност?
Нов коментар