Коя от трите Европи ще изберем

В средата ще останат отличниците, около тях ще гравитират проблемните страни от еврозоната, а в края ще са останалите държави от ЕС като България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеята на германския канцлер Ангел Меркел и френския президент Никола Саркози за създаване на нов пакт за стабилност за еврото, за подписване на двустранни споразумения между няколко водещи страни от зоната и за засилване на ролята на Европейската централна банка не е само новина от потока съобщения за отчаяните мерки за спасяване на единната валута. Ако това бъде осъществено, Европа на практика ще бъде разделена на три – в средата ще останат отличниците, около тях ще гравитират проблемните страни от еврозоната, а в края ще са останалите държави от ЕС като България.

Това означава поне три неща. Първо, че един от най-често използваните през последните десетилетия изрази - "европейска интеграция", вече ще означава нещо по-различно. Второ, че който иска да остане в ядрото на Европа, ще трябва да се раздели с част от суверенитета си и да приеме някакъв контрол върху бюджета си от центъра, разбирай Германия и Франция. И, трето, че България отново трябва да решава бъдещето си. Това е и най-важната новина за нас.

Изводът за българското правителство е, че на въпроса за икономическото бъдеще пред страната вече не може да отговаря с "европейска интеграция" и "финансова стабилност". Първото вече го няма, а второто е толкова малка част от отговора, че на практика не е отговор. Пътищата пред България могат да бъдат различни и най-лесно е да си останем там, където сме – уж в Европа, ама не съвсем, уж под контрола на Брюксел, ама не чак толкова контролирани, уж под натиск за реформи и борба с корупцията, ама и не чак толкова натискани. Едно амбициозно управление обаче може да избере и друг път – към ядрото на Европа, където правилата се спазват, където се работи много и където отстъпваш част от свободата си да взимаш решения заради общата стабилност и просперитет.

Какво прави България, ако Европа бъде разделена на три, ако бюджетните и данъчните въпроси започнат да се решават в Брюксел, ако единната валута бъде обвързана и с еднакви данъци, ако пък еврото изобщо изчезне... Правителството засега няма отговори на тези въпроси, а е негово задължение да ги има. Променящата се среда задължава управляващите да мислят дългосрочно, далеч отвъд края на този мандат и следващите избори.

Да се надяваме все пак, че въпреки зачестилите в последно време знаци няма да ни сполети историческата ирония да се окажем в друг ЕС - Евразийския съюз, замислен от Путин, в който България е настоятелно поканена, както съобщиха руските медии.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 2
    • + 12

    от статията оставам с впечатлението, че всичко е много просто: придържаме се към курс към ядрото и всичко е тип-топ. Да де, ама това ядро наред с ползите ще донесе и един много голям негатив: покачването на данъците. Наивно би било да си мислим, че ще ни оставят на тези 10%, на които сме в момента. Какво правим ако се вземе решение те да са 30% или, не дай си боже, по-високи? Те инвеститорите и сега не напират много за татковината ни, та като утроим (най-малко) данъците съвсем ще вържем. Тъй че решението трябва да бъде много внимателно обмислено, а не да сме като овца побутвана от френско-немския пъдар.

    Нередност?
  • 2
    abazhle avatar :-|
    Brutale
    • - 16
    • + 4

    Крайно време е България да преосмисли членството си в ЕС и още по-наложително - наложеният от МВФ валутен борд. Очевидно политиката на финансова дисциплина, ограничаване на разходите а оттам и потреблението не води до нищо повече от една перманентна икономическа стагнация...Икономическата политика на българското правителство би следвало да е насочена преди всичко към стимулиране на растежа, пък било то и с цената на по-висока инфлация и обезценяване на лева.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    atlantic avatar :-|
    Атлантик
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#2] от "bazhlekov":
    Членството в ЕС и поддържането на паричен съвет означава едно нещо - необходимост да се спазват определени правила. С поста си ти на практика призоваваш да престанем да спазваме и малкото правила, които трябва да спазваме и които правят страната ни що годе различна от джунгла...И какво ще се промени към по-добро, ако не спазваме правила? Богатите страни са богати защото: (1) на времето са се усетили и са си взели своето от земното кълбо, а някои продължават да си го взимат и днес; (2) спазват правила. Е, ние първото сме го пропуснали и ни остава само второто. Няма как иначе да си променим манталитета. И да - това означава да не живеем в изобилие, ама и онези, богатите, не винаги са живели в изобилие, а и днешното им такова е спорно и по-скоро - изобилие, съотнесено спрямо нашата бедност. Говориш за насърчаване на растежа, но на кой растеж? С тази психология на консуматори ще засилим растежа на потреблението, а на нас ни трябва производство, трудова заетост, създаване и възстановяване на забравени трудови навици..Така се изгражда здраво общество, а не с идването на няколко "инвеститори" с пълни магазини като Лидл, Кауфланд, Била и др.

    Нередност?
  • 4
    joko avatar :-|
    Георги Камов
    • + 9

    Странно, че чак сега откривате един от основните принципи на европейска интеграция - концентричните кръгове в различни политики и приоритети, където определен брой държави вървят по-бързо от други.

    ЕС фунционира така открай време и ще продължи да го прави. В това няма нищо притеснително - няма как 27 държави да вървят с едно и също темпо.

    Въпросът пред България не е в кой кръг да бъде, а дали е достатъчно активен член на ЕС, за да се чува мнението й във възможно най-голям брой кръгове.

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 7

    Това е връщане към идеята за Европа на 2 скорости с разликата, че в бързата писта се обособява "аварийна лента" за закъсвачите. Очевидно, намерението е в изолатора да се извеждат държави с проблеми, но принадлежащи към "ядрото", които да се приберат обратно след оздравяването им. Така няма да вредят на рейтингите на добрите европейци, а в условия на по-лек режим ще имат шанса да се поправят или окончателно да изпаднат в бавната писта. В бавната писта сме ние, Румъния, Гърция, евентуално Испания и Португалия, може би и евентуалните нови страни-членки.
    Темата какво искаме ние е много широка и никога няма да стигнем до консенсус на родна почва. Всичко остава в ръцете на текущо управляващите, т.е. на тяхната добра воля и съвест. И винаги ще имаме проблем с контрола какво всъщност вършат между изборите.

    Нередност?
  • 6
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 2

    Не четеш внимателно. В бавната писта не сме ние и Гърция и Португалия, а ние, заедно с цяла Централна и Източна Европа (без Словакия и Словения), Дания, Швеция и Великобритания - държавите неприели еврото.
    Не мога да си представя как точно Германия и Франция ще променят европейските договори с тази идея през главата на Полша например.
    Това че ние нямаме мнение и сме си заровили главата в пясъка е голяма грешка, защото накрая ще изпаднем зад борда ако само седим в ъгъла и мълчим (което е изгодно на тези, които искат да си седим незабелязано в блатото)

    Нередност?
  • 7
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    До коментар [#6] от "enterfornone":

    Може би четеш, но не схващаш детайлите. Евро-зоната е част от проблемите, не е решение на проблемите на ЕС. Няма разделение на Стара и Нова Европа, нито на ЕС-15, ЕС-25 и ЕС-27. Има страни от ЕС-15 с проблеми - Гърция, Италия, Испания, Португалия, ЕЙРЕ и Белгия. В ЕС-25 към групата се добавят Естония, Словения и Унгария. В ЕС-27 проблемни са вече и България и Румъния. В сегашния състав на ЕС-27 има 11 страни с проблеми, което е проблем за Съюза, без значение колко от тях са и в Евро-зоната.
    Явно е решено как ще се разпределят страните в двете писти. Вече се вижда и разликата - по-хлабави условия и облекчени изисквания за "бавната" писта. Пасваме си идеално за там, какво да се правим на големи европейци и да се сърдим като малки деца.

    Нередност?
  • 8
    director_general avatar :-|
    Генерален Директор
    • + 3

    Виждам, че някои колеги са на път да изберат СеСеСеРейския вариант от носталгия по загубената кочина.
    За съжаление България е в ЕВРОПА, както по територия, така и по начин на мислене и манталитет на населението, докато Русия е най-голямата по територия АЗИАТСКА ДЪРЖАВА с най-много унтери шетащи из нея.

    Мястото на България е в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и никъде другаде.

    Няма път назад, другари. LOL

    Нередност?
  • 9
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • + 3

    Тъй като се упоменават определени държавици, ще се наложи да уточним, че когато едно богато семейство приеме 3-4 - бедни, то богатото семейство, рано или късно, се разорява, защото трябва да хрантути мизираблите, които е осиновило.

    Точно това еб@ mamata на ЕС.

    Нередност?
  • 10
    yavor31 avatar :-|
    Мартин Akakka
    • + 3

    чесно казано аз келипир от ЕС несъм видял .. нямам кола да карам по новите магистрали, не съм и земеделски производител да вземам евро субсидии, дори в чужбина несъм излизал никога ..голям фалш е този съюз

    Нередност?
Нов коментар