За Великите пости и чистото месце
Акцията на агенцията по храните в търсене на конско
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Пости са - месото и блажното са забранени до Великден. По едно съвпадение празникът се пада дни преди изборите. И докато ревностните християни спазват ограниченията по свои си верски или здравословни съображения, явно инспекторите от агенцията по храните са решили да поспазват трудовите си характеристики.
Не е съвсем сигурно защо - може би защото в безвремието между две правителства нито има кой да дава указания, нито пък кой да ги закриля "отгоре", ако те някого закрилят или низвергват. И откриха в колбасите на осем фирми конско месо вместо обявеното телешко или говеждо. Те пък се защитиха, че суровината е купена от чужбина именно за телешко.
Ще кажете: "Какво от това, като е конско?" Всъщност значението е огромно. Ако оставим настрана лъжата на етикета, по-важното е, че въпросното конско най-вероятно не е минало никакъв санитарен контрол. А още по-важното е друго: случката едва ли е изолирана и едва ли само сега и само в тези продукти има някакви странни съставки. Което пък говори за неспособността на българските (а всъщност и на европейските) служби за надзор върху храните.
Когато обаче не са в състояние да контролират нещо, те обикновено си го "изкарват" на бизнеса с куп нови правила и ограничения. Справка - току-що отменената от съда наредба, която забраняваше на млекопреработвателите в един цех да произвеждат продукти от мляко и от заместители и задължаваше търговците да разделят витрините си.
В резултат на сегашните си разкрития агенцията по храните би могла например да забрани в един цех да се преработват вносни и български меса. Или да поиска създаване на специални кланици за ездитен добитък. Предвид наближаващия Великден може би не е лоша идея магазините да бъдат задължени да си купят отделни щандове за козунаци с яйца, за такива с яйчен прах, отделно - за тези със захар, и отделно - с подсладители.
С две думи, колкото повече системата за контрол се доказва като дефектна, толкова повече окови се слагат на бизнеса, без значение провинил ли се е или не. Само че това по никакъв начин не прави "месцето" по-чисто.
15 коментара
А какво да няма контрол ли? Проблема е в проверяващите! И в съдебната система. Ако някой беше осъден друго щеше да е.
Какво лошо има в това да се отделят качествените от некачествените стоки? И за сведение - повечето хора биха предпочели козунаците с яйца пред тези с яйчния прах и оцветителите, които не е лошо да се отделят поне на отделен рафт! Много по-лесно ще е за потребителя, отколкото да си носи лупа, за да им чете микроскопично написаното съдържание!
" две думи, колкото повече системата за контрол се доказва като дефектна, толкова повече окови се слагат на бизнеса, без значение провинил ли се е или не"
Ама, то това за неефективната бюрокрация, която се саморазраства е формулирано в Принципа на Питър. Ние само преоткриваме известни истини. Но не запомняме нищо. Или ако запомняме, то го използваме за нови практики. Дефектни!
Според мен конското не е лошо:)
Конското си е супер месце, какво сте ревнали толкова!
Журналята пак правят от мухата слон!
Бих посочил като основен проблем, че никой не проверява проверяващите.
Не говоря за липсата на проверяващи които да проверяват проверяващите на проверяващите.
Говоря за неспособноста, за нежеланието, за импонтентноста на гражданите да управжняват какъвто и да било граждански контрол върху администрацията която са назначили уж да им прави живота по лесен и уреден.
Основната драма е че в конската луканка и конския суджук има говеждо и телешко вместо конско!
Най-добрият контрол се упражнява от самите потребители.
Но когато повечето хора се съобразяват с цената, това няма как да стане.
Всеки избира според цената, няма значение че това което мяташ в тигана въобще не е месо...
Колкото до конското, то би трябвало да е в пъти по-скъпо, ако е минало през съответният етап - от отглеждането, през кланницата до рафта в магазина..
Пълнежа който се използва е за пълнеж и със сигурност е опасно, с нерегламентиран произход.
Самото конско месо изобщо не е вредно, даже е едно от възможно най-чистите меса. Ако не беше така, днес вероятно нямаше да има хора на земята - примерно прабългарите са живяли с конете си, яздели коне, яли са коне, пили са кобилешко мляко. Конят е животно, което се храни само с трева и растителни продукти. И изобщо не става дума за спортни коне, които имат "диета" с много допинг в нея, а за стада полудиви коне. В това отношение месото е много по-чисто от свинското и пилешкото, където се влагат всякакви отпадни продукти, химии, лекарства, хормони и какво ли още не. Единственото укоримо, е пропуснатият здравен контрол и липсващият контрол в кланиците за хигиенните условия, но те едва ли са по-лоши от условията, при които се колят говедата.
Големият проблем е, че търговците са готови на всичко за да извлекат печалба. Някой е подменил етикетите, а това е грубо нарушение на всякакви норми. Разбра се, че месото е продадено от кланицата като конско и после някъде по пътя се е "трансформирало". И изобщо нямам нищо против инспекторите на БАБХ да обръщат фирмите навън с хастара, стига да имат желанието да го свършат добросъвестно, а не избирателно. Нямам нищо против да ям конско месо, както явно се е случвало, но сам да правя информиран избор. Проблемът дори не е в етикетите, а в готовността на търговците да ги сменят. Виждал съм неведнъж как се подменят хартиени етикети и се поставят нови с друг срок на годност - не само върху месни продукти, а също и върху пакетирани сирене и кашкавал. Чувал съм как в месопреработването старите, върнати от магазините, месо и кайма, се смилат за трайни колбаси и се "освежават" с оцветители. Пак там старите трайни колбаси и т.н. "дупета" от внос се смилат за луканки или суджуци. Оказва се, че излезлите от годност меса се продават като продукти с все по-висока цена. Ето това е практика, която трябва да се пресече и това може да стане само със засилване на контрола. Всъщност, имаше години, през които старите служби в ХЕИ и РИОКОЗ не вършеха нищо, а сега при появата на контрол от БАБХ, търговците изпитват дискомфорт. Ако борбата с ментетата и злоупотребите е "поставяне на окови", тогава по-добре търговците да се изнасят към третия свят, където никой няма да ги контролира. И да, трябва да има разделение по време и място при преработката на мляко, както и на продуктите в търговската мрежа.
До коментар [#5] от "Стефанов":
Проблемът не е, че месото е конско, а че не се етикетира и продава като такова. Демек, контролът е слаб, и може утре да ти пробутат месо от плъх за птиче.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.