Мнения Daily - Какво е мафията

И още: Те го плюят, той си мисли, че вали; Имаме ли преврат?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коза Ностра

Какво е мафията

Коментар на адвокат Даниела Доковска за mediapool.bg

Мафията е възможна само ако властта е мафиотизирана.

"Ако държавата е слаба, мафията е силна", каза днес един депутат от управляващата партия в парламента. Прозвуча като формула.

Обаче когато депутатите използват думи, които не разбират, най-често изпадат в неловко положение.

Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. "Мафия" означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че мафията е възможна само ако властта е мафиотизирана.

Мафията не може да функционира без участието на държавата. Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. По думите на Джовани Фалконе "мафията диктува условията в политиката, а не обратното". Така че, объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.

Мафията трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание - "омерта". Издайниците са обречени на мъчителна смърт. Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера-активист Джо Коломбо: "Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!".

Затова най-ценни в мафиотските дела са показанията на разкаялите се мафиоти.

Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата "Коза Ностра. Съдията и "мъжете на честта". Тя беше издадена на български език през 1993 г. от издателска къща "Петекс-Petex".

Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:

"Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:

- Синьор Копола, какво е мафия? Старият Копола размислил и отговорил:

- Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката. Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец. Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът. Ето това е мафията"

-------------

Креативен прочит

Те го плюят, той си мисли, че вали

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче веле"

Вместо критики от САЩ на главният прокурор му се привидя прокрепа.

Горката българска прокуратура! Тя, а и лично главният прокурор Иван Гешев изглежда са жертви на пъклен план, на заплетена международна конспирация, в която вероломно участва дори американското посолство в България. Как иначе можем да си обясним изявлението на мисията в понеделник, в което дипломатично, но недвусмислено бе изразена подкрепа за протестите, обхванали страната?

Впрочем, нека прочетем какво точно казаха от САЩ: "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона".

Нима тези думи се нуждаят от преводач, от специална интерпретация? Протестите в България са реакция тъкмо на факта, че - както показа опитът на г-н Иванов да дебаркира на брега пред летните сараи на д-р Доган, определени лица в продължение на години са над закона и това се случва под закрилата на държавата. Протестите са и израз на нетърпимост към двойния аршин на прокуратурата, която вместо да се позаинтересува от куриозни фигури като г-н Доган и г-н Пеевски, реши да атакува президентската институция, която през последните години се превърна в основен критик на модела ГЕРБ и модела ДПС.

Ако моят прочит на изявлението на посолството ви се вижда пристрастен, вижте какво написа журналистът Кристиян Оливър от авторитетното издание "Politico": той не само смята, че САЩ подкрепят протестите у нас, но отива и по-далеч, питайки защо политическите лидери в ЕС мълчат за случващото се в България.

Разбира се, това съучастническо мълчание е лесно обяснимо. Партньорите на министър-председателя Борисов в ЕНП имат нужда от него и, уви, особено много не ги интересува точно какви ги върши неговото управление. Но САЩ, а и лично посланик Херо Мустафа, показаха още през есента на 2019-а, че са притеснени от затлачената съдебна реформа в у нас, от зависимите медии и размерите на политическата корупция, която е най-лоялният съюзник на Кремъл в опитите на Русия да дестабилизира натовска България.

Не такъв обаче е прочитът на Иван Гешев. Вместо критики от САЩ той видя, или се престори, че вижда признание за действията си. Главният прокурор дори благодари на американците в профила си в Туитър за "подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата". Както се казва в поговорката - те го плюят, той си мисли, че вали.

Уважаеми г-н Гешев, вместо да се занимавате с конспиративни теории, манипулации и лов на вещици, дали не е време да се оттеглите? Все пак признат грях не е грях.

--------

Протести

Имаме ли преврат?

От коментар на адвокат Стоян Мадин за "Дневник"

Властта не само произтича от народа, но и той може да поиска да я смени.

Специализираната прокуратура съобщи вчера, че е образувала първото в в съвременна история на България, дело за държавна измяна. Въпреки напоителното изказване на говорителя на главния прокурор, прессъобщението изпратено до медиите или доказателствата към него, не беше изнесена информация за това кой и какви действия са обект на разследването.

Какво е преврат?

Редица текстове от Наказателния кодекс, сред които е и чл. 95, по който прокуратурата най-вероятно работи, предвиждат наказателна отговорност за действия, които целят по един или друг начин промяна в политическия живот на нацията.

Модерната демократична държава е изградена на принципа, че властта не само произтича от народа, но и той е суверенът, който може да поиска тя да се смени. Единственото условие е това да бъде направено с правомерни действия или казано по друг начин, такива които не са обявени за престъпление от закона.

Тук следва да се допълни, че един такъв закон следва да съответства както на конституцията, така и на международното право. В противен случай управляващото мнозинство в Министерския съвет или парламента винаги ще може в опит да запази и закрепи властта си да инкриминира деяния, които сметне, че биха застрашили статуквото, т.е. да инкриминира определена дейност, изпълнението на която би довело до предизвикване на избори, честното им провеждане и в крайна сметка до загубване на властта.

Отбраняването на властта обаче може да се случи и с помощта на съдебната власт - било посредством създаване на зависим "извънреден" съд, било чрез изграждането и структурирането на прокуратура, която е безотчетна и която се ръководи от главен прокурор, който при никакви обстоятелства не може да бъде разследван и отстранен за каквото и да било.

Също така катализатор за безконтролност и за образуване на политически мотивирани дела е прокуратура, която има пълен монопол върху това дали да образува или не досъдебно производство, кога да го образува, срещу кои лица и за какви престъпления.

Българският Наказателен кодекс предвижда наказателна отговорност за всеки, който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участва в извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание. Още първият прочит на текста ни кара да обърнем внимание, че от обективна страна изпълнителните деяние са три. Първата инкриминирана дейност е участие в опит за преврат за насилствено завземане на властта, втората форма е участието в бунт и третата е участие във въоръжено въстание.

Главният прокурор Иван Гешев в профила си в "Туитър" обеща доказателства във връзка с образуването на делото за държавна измяна, но до този момент, в публично изнесените доказателства (тук не бих коментирал колко порочно е това) не се намират такива, които да подкрепят една теза, че лица са се сговорили за насилствено прекратяване на дейността на конституционни институции и подмяната им с други органи, създадени от участниците в преврата.

В книгата си "Престъпления против републиката" проф. Борис Велчев дава и друг пример, че опитът за преврат може да се "обективира в създаване на непредвидени в конституцията временни органи, които да поемат властта еднолично - революционни комитети, хунти и прочие".

В публикуваната на страницата на специализираната прокуратура кореспонденция липсват такива данни. Правя уговорката, че прокуратурата може и да разполага с такива, но да не ги е публикувала. По-нататък проф. Велчев пояснява, че "за да постигне целта, посочена в чл. 95 на НК, опитът за преврат трябва да представлява внезапно насилствено посегателство срещу представители на властта".

Нещо, за което отново не става дори и въпрос в публикуваната кореспонденция. Авторът конкретизира, че идеята за завземането на властта съдържа разбирането, че "опитът за преврат трябва да бъде съпроводен с готовност извършителите да поемат властта и да я упражняват в условията на отсъстваща легитимност."

Проф. Антон Гиргинов също подчертава, че участието в опит за преврат се отличава с, първо, предварителна организация, второ, с тайна подготовка, трето, с внезапен удар срещу властта и, четвърто, с използване на въоръжена сила. Нито за една от тези четири характеристики не бяха изнесени доказателства.

Все още няма коментари
Нов коментар