Борисов вече не може да управлява епидемията

Увеличаването на регистрираните заразени

Зараза има, мерки няма, а опитите на премиера да оправдае бездействието си стават все по-озадачаващи. В сряда на заседанието на кабинета Борисов заяви, че е много разтревожен от развитието на епидемията, че други в Европа връщат ограниченията, а България била единствената държава, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. "В България никой не вярва, не мисли и не изпълнява мерките Всичко си е вече в ръцете на всеки един човек индивидуално", оплака се премиерът, който все повече и повече изглежда като безпомощен, външен наблюдател, отколкото като лидер, от когото зависи управлението на кризата.

Пред Борисов няма друга пречка за въвеждането на нужните мерки срещу епидемията освен една - растящата му нелегитимност. Наистина спазването им донякъде опира до лична отговорност, но епидемията е обществен проблем и понякога изисква и по-рестриктивни мерки като затварянето на стадионите и дискотеките. Независимо дали вярват във вируса, хората просто не могат да идат на мач или на парти, когато вратите са заключени. Формално премиерът може да наложи тези рестрикции.

Реално обаче с хаотичните си действия и пренебрегване на медицинската експертиза Борисов създаде усещане за политическо налучкване и некомпетентно управление на епидемията. От самото начало заповедите бяха издавани, а след това променяни и отменяни - понякога и по няколко пъти на ден. Съветите на щаба бяха пренебрегвани многократно. Взимането на нови мерки срещу растящите отново случаи се забави прекалено много. А когато бяха взети, те оцеляха едва два дни - дискотеките затвориха миналия петък и отвориха отново в неделя.

За бизнеса тази политика на иди ми-дойди ми носи още по-голяма несигурност и без изненада в сряда например браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) излезе с гневна декларация срещу правителството заради "хаоса, некомпетентността и некадърността" относно антикризисните мерки. Това се случва въпреки подаръка от 9% ДДС за бранша.

Всичко това в комбинация с избухналото масово недоволство към правителството и премиера поставя Борисов в парадоксалната позиция да има формалната власт за овладяване на кризата, но да не може да я използва, защото има все по-малко доверие към управлението.

Все още няма коментари
Нов коментар