🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рухващи под собствената си тежест лъжи

Пришиването на Маджо към протеста

Младен Михалев-Маджо като свидетел по делото "Бай Миле" - 2007 г.
Младен Михалев-Маджо като свидетел по делото "Бай Миле" - 2007 г.
Младен Михалев-Маджо като свидетел по делото "Бай Миле" - 2007 г.    ©  Георги Кожухаров
Младен Михалев-Маджо като свидетел по делото "Бай Миле" - 2007 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пропагандната машина, обслужваща властта, от години работи по един прост начин - да се окалят опонентите й, като им се припишат греховете, за които критикуват същата тази власт. Манипулацията, основана на огледалния принцип, цели да се размие разликата между фактите и измислиците и да се налага усещането, че всички са маскари. Така се поддържа ефикасно внушението, че няма алтернатива.

Тази седмица не случайно същият похват беше употребен срещу лидера на "Демократична България" Христо Иванов. Репликата, която му отправи бившия депутат от НДСВ и източник по скандалния казус "Осемте джуджета" Димитър Ламбовски, "тоя се е обаждал на Маджо" беше взета на широко въоръжение от придворните медии, за да се пришие връзка на Иванов с Маджо и СИК, а оттам и да се представят протестите като сценарий на групировките от мутренските години през 90-те. Просто защото един от основните лозунги на протеста е "Мутри, вън!"

Освен че е зле скалъпен, този опит бързо се обърна срещу самата власт. Първо, защото сюжетът зад тази реплика изобличава ключови нейни лица - бившият шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев се оказа "тоя, който се е обаждал на Маджо" (виж темата на броя).

Второ, защото всеки разговор за влиянието на мутрите в политиката минава и през биографията на премиера Борисов, защото неизменно води до свързаността му със СИК и същите тези герои с прякори от началото на прехода. Затова Борисов да говори за "гузната физиономия" на Христо Иванов в контекста на Маджо е като крадецът да вика "дръжте крадеца".

И трето, защото става все по-очевидно, че отглежданата с нашите пари медийна армия на властта е все по-неефективна да влияе на общественото мнение. Голата истина за властта неизбежно си проправя път през социалните мрежи и други неконтролирани канали, а протестът показа, че лъжите за "стабилността" и "видимите резултати" рухват под собствената си тежест.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-@
    Мавродинов
    • - 19
    • + 2

    Хайде, хайде.... Христо Иванов сам се оплеска.... Какви бяха първите думи на Юдата, дето го целуна - "Като станеш премиер, да не ни забравиш!" ..... После кой на кого се обадил,..... пак далаверки. Нали против това се борим бе, бай Христо!

    Нередност?
  • 3
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • + 2

    До коментар [#1] от "Мавродинов":

    E щом вярваш на думите на Юда-та смятам че ПИК са намерили в теб верен читател. Изобщо какво правиш тук - Дневник е пълен с лъжи за Бащицата нали така?

    Нередност?
Нов коментар