🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лекарите - извън калта, трябват ни чисти

Естонският сюжет с Румен Радев

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте пропуснали в новинарския шум - тази седмица войната на правителството с президента стигна ново дъно, след като някой обади държавния глава по време на посещението му в Естония, че е бил контактен с корона положителен. Ефектът от това беше, че Румен Радев беше изолиран в Талин и трябваше да прекрати визитата си. В тази история има много нива (повечето ниски), но един детайл от нея заслужава повече внимание.

Целият сюжет се базира на разпространението на лична здравна информация, което трудно може да стане без участието на държавните структури. Останаха много въпроси, които не получават логичен отговор. Здравният министър обяви, че началникът на щаба е уведомил президентството за това, че Радев е бил на едно място с човек с положителна проба, но няма обяснение защо информацията е подадена към софийската Регионална здравна инспекция (РЗИ) цели два дни по-късно, след заминаването му.

От РЗИ пък бяха дошли на летището да тестват държавния глава и да му предпишат карантина. А на следващия ден направиха нов тест и я отмениха. Така заедно с показания от Радев отрицателен тест и от деня на заминаването му за три дни президентът беше проверен три пъти - лукс, на който едва ли друг българин се радва.

Това е нередно в много посоки. България в момента се намира в доста сериозна ситуация, на прага на вероятно много тежка здравна криза. Фактът, че тя не се случваше до момента, се дължи и на изключително сериозните усилия на здравните инспектори и лекарите на първа линия по болниците, които правят буквално чудеса от храброст, за да помогнат на хората в по-тежко състояние.

Те са и от малкото останали здрави места, които се уважават. Вкарването им във властовите интриги е не само обида, но и доста опасна игра точно сега, защото рискува да изцапа и тях с рядката политическа кал. Дали обаче тези, които с бездействието си пускат държавата в спиралата на кризата, го разбират?

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 5

    Ще се сетим най-накрая и за лекарите, когато най-много ни трябват, но вече ги няма. Прост народ, слаба държава.

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Само допреди 30 години, същият този народ по интелигентност бе сред водещите нации в света. Мутри и простаци в управлението на държавата – унизен народ.

    Нередност?
Нов коментар