🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Клоунът на премиера - КЗК

Сделката за CEZ

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Че КЗК е слаб регулатор, не е новина. Но поредното дъно бе достигнато преди дни: година след като антимонополната комисия видя голяма заплаха за конкуренцията, ако българският "Еврохолд" купи местния бизнес на CEZ, днес комисията смята, че няма никакъв проблем в подобна сделка. Преобръщането се прави от същия състав комисари, а междувременно няма законови промени или такива в бизнеса на купувача и продавача, които да са причина за него. Самата КЗК мълчи, защото трудно може да се обясни шизофренната позиция пред обществото.

Разликата сега е, че подозренията отпреди година за политическата намеса в решението за забрана на сделката с "Еврохолд" вече са подплатени с доказателство. Изтекъл разговор на премиера Бойко Борисов показа неговата команда: да се размаже! (буквалният цитат беше "Раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно"). Сега нов запис няма и съответно обяснението за преобръщането не е документирано и публично. Но може да се предположи, че дискомфортът от изтеклата премиерска команда е накарал Борисов и видимо подчинените му комисари да замажат очите на потенциалните зрители на сюжета в Брюксел. И така да избягат от потенциален скандал.

За репутацията на КЗК действието е поредното от серия политически дирижирани решения. Например чешкият милиардер Петр Келнер не бе допуснат да купи "Нова тв", защото бил финансово много силен, а няколко месеца по-късно българският кандидат - Кирил Домусчиев, беше скоростно одобрен. На пазара на горива пък първо с фанфари бе открит картел, който се изпари в окончателното решение. Накратко, доверието в най-важния регулатор на бизнес живота основателно е загубено. Сега наред за политически тест стои енергийният регулатор, и той уж независим по закон. В близките седмици КЕВР ще трябва да се произнесе по сделката за българския бизнес на CEZ, като от качеството на решението ще се види дали и там влиянието на премиера е силно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    shtekman avatar :-(
    shtek
    • + 6

    До коментар [#1] от "cmr17691549":

    не можете ли да го блокирате този, много е досаден..

    Нередност?
Нов коментар