🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След истината, вдясно

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората обичат да бъдат лъгани. През далечната 1835 г. един от великите американски шоумени - П. Т. Барнъм, организира панаир, в който основната атракция е една възрастна чернокожа американка. Представят я като "161-годишната бавачка на Джордж Вашингтон" и в продължение на няколко дни тя привлича хиляди посетители. Журналистите тогава бързо се ориентират (след като я питат как се казва) и установяват, че това всъщност е 80-годишна робиня. Когато истинската история се публикува обаче, вместо да прекрати панаира, Барнъм излиза с друга версия - че бавачката всъщност е кукла, направена от "индийска гума, китови кости и метални струни", която удивително прилича на човек. Това събира отново огромни тълпи в панаира, наречен между другото "Най-великото шоу на света".

Много често вместо с истината хората предпочитат да се забавляват с фалшиви истории. Или да си обясняват света с тях, когато истината ги кара да се чувстват лошо.

През последните години Доналд Тръмп често биваше сравняван от по-либералните американци с П. Т. Барнъм. И двамата имат рехава връзка с действителността, но произвеждат лесни за разбиране сюжети, които се харесват на много хора.

Тръмп стана лицето на post truth ерата, в която всеки има възможност за своите десет минути истина. След броени дни той ще престане да бъде президент на САЩ, но всички предпоставки, които доведоха до избирането му, си остават. За него това, изглежда, няма да е краят на политиката - той вече заяви, че ще се опита отново да се кандидатира за президент, и, изглежда, кампанията му вече започна с превземането на Капитолия. Тази история не е само интересна.

От това какво се случва в САЩ зависят процеси, които оказват влияние на целия свят, включително и България. През последните четири години политиката на Тръмп промени доста сериозно световната търговия. Мекото отношение на неговата администрация към Русия отвори нови възможности за режима на Путин. Видимата враждебност на Тръмп към Европейския съюз и редовните му съмнения във функционирането на НАТО създадоха усещането, че е дошъл краят на атлантическото сътрудничество и доминацията на западния свят.

Новият американски президент Джо Байдън сега получава в наследство държава, в която хората са разделени на две и сериозно скарани, в пика на безконтролно бушуваща епидемия, със силно пострадала от нея икономика и срутен външен имидж.

Темата от корицата на "Капитал" този брой е за това какво предстои оттук нататък - какво може да се очаква да направи Джо Байдън през следващите месеци, за да разреши по-спешните кризи (вижте всичко в темата на броя).

Тази година властта може да се смени и в България. През пролетта ще има парламентарни, а през есента президентски избори. Това не означава задължително, че хората от двете страни на софийския булевард "Дондуков" ще се сменят, но някакво разбъркване ще има и подготовката за него вече създава напрежение. През последните седмици президентът провежда консултации с основните партии за реда, по който се провеждат изборите в сегашната обстановка. От тях излязоха много интересни теми, но в този брой ще прочетете повече за две от тях - защо ГЕРБ вече десет години отказва да въведе възможности за дистанционно гласуване и как беше подредена поръчката за купуване на машини за гласуване, така че да спечели един предварително избран кандидат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avalanche avatar :-|
    avalanche
    • + 1

    @Капитал истината е следната:
    Мнозинството от белите хора в америка подкрепиха тръмп, Байдън спечели благодарение на афроамериканците..
    сега кой се лъже по лесно всички си знаем

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Много се чудя кой се лъже по-лесно.

    Нередност?
Нов коментар