🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Накъдето се обърнеш - различно

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди година всичко беше много различно. Тогава светът започваше да разбира, че епидемията от коронавирус в китайския град Ухан излиза извън контрол и ще се разпространи навсякъде. Предстоеше да се случи нещо без аналог за последните над 100 години. Никой не можеше да предвиди как ще минат следващите месеци. Сега, година по-късно, положението е много различно:

  • Лекарите знаят много повече за коронавируса и как се разпространява.
  • Начините за лечение намалиха чувствително смъртността.
  • Здравните системи в много от развитите държави са по-добре подготвени.
  • Ваксините дават съвсем реална възможност за край на пандемията.

Ако миналия февруари никой не можеше дори и да си представи размера на икономическата криза, сега вече е ясно, че най-тежката част от нея е отминала и въпросът е кои мерки ще помогнат най-много за бързо възстановяване.

Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за парите, които правителството ще разпредели през следващите месеци към различни компании, така че да им помогне да се изправят на крака след COVID нокдауна. Само до края на тази година към бизнеса ще поемат над два милиарда лева. Разумното им инвестиране може да помогне на много фирми да направят крачка към бъдещето. Обратното не просто ще ги изпрати в канала, но и ще постави български компании в много по-неизгодна позиция от тези в други държави, които се управляват умно. В момента светът се намира в напълно непозната територия - няма готови и вече изпитани решения. Хубавото е, че пари има, светлината в края на тунела вече се вижда, въпросът е как да се стигне до нея с по-малко щети. Но бързият изход зависи и от друго.

Сегашната криза в икономиката не е предизвикана от проблеми в нея, а е изцяло следствие на епидемията. Колко по-бързо се реши здравният въпрос, толкова по-скоро ще започне възстановяването. В момента държавите имат едно, но за сметка на това много силно оръжие срещу COVID-19 - ваксините. От бързото им поставяне на правилните групи хора зависи кога може да се натрупа такава имунна защита, че епидемията да започне да отстъпва. За България първите стъпки не са особено обнадеждаващи. Както ще прочетете в този текст, т.нар. ваксинационен план на правителството миналата седмица буквално се разпадна. Преди няколко месеца идеята му беше целият процес да се управлява така, че първо да получат ваксини лекарите, после ключови за функционирането на държавата отрасли, като например енергетиката, след тях възрастните и болните, а накрая - всички останали. След масово уреждане на хора и цели компании да прередят възрастните и болните започна да се заражда сериозно недоволство, премиерът лично разпореди всеки да може да се ваксинира. Това на пръв поглед изглежда добре, но всъщност означава, че излизането от здравната криза може да продължи по-дълго.

Далеч не всички бизнеси загубиха от корона кризата. Пазарът на лекарства през последната година върви ударно нагоре - фармацевтични компании и аптеки отбелязват много сериозен ръст и рекордни обороти. В някои категории - като например добавките, които масово се предписваха при ковид, увеличението е с трицифрени проценти. Дали обаче това ще продължи?

Въпреки че най-лошото от епидемията вероятно вече е минало, какво ще се случи през следващите месеци още не може да се каже с пълна сигурност. Кризата ще свърши, но светът няма точно да се върне към нормалното - колкото и да искаме да плуваме в същата река, водата вече е много различна. Накратко, ще бъде различно. И това всъщност е хубаво.

Все още няма коментари
Нов коментар